Freepik

ΤΙ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΜΩΡΩΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ

Μια νέα έρευνα μπορεί να συμβάλει στον αποστιγματισμό της καισαρικής τομής και την αναθεώρηση της άποψης ότι αυτή η μέθοδος τοκετού θέτει το βρέφος σε «μικροβιακό μειονέκτημα». Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει το μητρικό γάλα.  

Το μικροβίωμα είναι η συλλογή όλων των μικροβίων, όπως βακτήρια, μύκητες, ιοί, που ζουν στον οργανισμό μας. Και παρόλο που αυτά τα μικρόβια είναι τόσο μικρά που δεν μπορούμε να τα διακρίνουμε με γυμνό μάτι, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ανθρώπινη υγεία και ευεξία.

Τι παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του μικροβιώματός μας; Το περιβάλλον, η διατροφή, ο τρόπος ζωής, η γενετική, ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο γεννιόμαστε! Μελέτες έχουν δείξει ότι το να γεννηθεί κάποιος με καισαρική τομή ή φυσιολογικό τοκετό μπορεί να επηρεάσει με διαφορετικό τρόπο τη διαμόρφωση του μικροβιώματός του. Όπως έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα, τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική φαίνεται να χάνουν ορισμένα χρήσιμα βακτήρια που αποικίζουν το έντερο στην αρχή της ζωής τους και συμβάλλουν στην υγεία και την ανθεκτικότητά τους.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Cell Host & Microbe, υπάρχει τρόπος να καλυφθεί αυτό το κενό. Μια ομάδα Σκωτσέζων και Ολλανδών ερευνητών διαπίστωσε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους είναι σε θέση να αντισταθμίσουν το μικροβιακό έλλειμμα μέσω του μητρικού γάλακτος.

Το μητρικό γάλα μπορεί να ενισχύσει το μικροβίωμα των βρεφών

Οι ερευνητές μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου του μωρού κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του. Στην έρευνα συμμετείχαν 120 μέλλουσες μητέρες από την Ολλανδία. Όταν γεννήθηκαν τα μωρά τους, οι ερευνητές πήραν δείγμα από τα μικροβιώματα των βρεφών από το δέρμα, τη μύτη, το σάλιο και τα κόπρανά τους σε διάφορες χρονικές στιγμές.

θηλασμός
Freepik

Τα δείγματα αυτά αναλύθηκαν σε σχέση με τα επιχρίσματα που συλλέχθηκαν από τις μητέρες από τα ίδια σημεία, συν δύο άλλων – του μητρικού γάλακτος και του κολπικού μικροβιώματος. Τα βακτηριακά είδη που περιέχονταν στα δείγματα των μητέρων αναλύθηκαν έναντι των μωρών τους, λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μεταφορά του μικροβιώματος, όπως ο τρόπος τοκετού, η χρήση αντιβιοτικών μετά τον τοκετό και ο θηλασμός.

Όπως έχουν δείξει και προηγούμενες έρευνες, το μικροβίωμα των κοπράνων της μητέρας έπαιξε ρόλο στη σπορά του εντερικού μικροβιώματος του βρέφους, και περισσότερο στα βρέφη που γεννήθηκαν κολπικά. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή και των οποίων οι μητέρες είχαν κάνει δοκιμασία τοκετού, κατάφεραν να εκτεθούν σε κάποιο βαθμό στο κολπικό μικροβίωμα σε σύγκριση με τα μωρά των οποίων οι μητέρες δεν είχαν δοκιμάσει να γεννήσουν φυσιολογικά.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι αν για κάποιον λόγο, όπως η καισαρική τομή, τα μικρόβια δεν μπορούν να μεταδοθούν από τη μητέρα στο μωρό, αυτά βρίσκουν άλλα μονοπάτια – αντισταθμιστικές οδούς για να φτάσουν στο βρέφος. Ένα από αυτά είναι το μητρικό γάλα. Εικάζουν ότι η έλλειψη έκθεσης στο μικροβίωμα των κοπράνων της μητέρας (κατά την καισαρική) δίνει περιθώριο στα υγιή μικρόβια του μητρικού γάλακτος να αποικίσουν αυτές τις θέσεις.

μωρό θηλασμός
Pexels Jonathan Borba

Αποστιγματισμός της καισαρικής τομής

Ορισμένοι επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στη μελέτη θεωρούν ότι αυτά τα συμπεράσματα δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς προηγούμενες έρευνες έχουν καταλήξει σε παρόμοια ευρήματα. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη εξέτασε μητέρες και μωρά στην Ολλανδία το οποίο μπορεί να είναι μεν ένα καλό μέγεθος δείγματος αλλά από την άλλη, μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικό σε παγκόσμια κλίμακα.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στο ότι η έρευνα αυτή μπορεί τουλάχιστον να συμβάλει στην αποστιγματοποίηση της καισαρικής τομής και να βοηθήσει μέλλουσες μητέρες οι οποίες μπορεί να αισθάνονται ότι η επιλογή της καισαρικής θα θέσει την υγεία και το μικροβίωμα του μωρού τους σε μειονεκτική θέση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.