iStock

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΕΙΣ «ΚΑΝΟΝΙΚΟ» ΔΕΡΜΑ

Αν ζηλεύεις όσους (νομίζουν ότι) έχουν κανονικό δέρμα, ήρθε η ώρα να μάθεις ότι πρακτικά αυτός ο τύπος δεν υπάρχει, αλλά είναι απλώς ένας όρος ο οποίος θα μπορούσε και να καταργηθεί.

γΙΑΌταν έρχεται η στιγμή να επιλέξεις πώς θα χτίσεις μία αποτελεσματική ρουτίνα περιποίησης και να περιπλανηθείς στα καταστήματα καλλυντικών με τα αμέτρητα προϊόντα στα ράφια, η πρώτη συμβουλή που θα σου δίναμε είναι «Μάθε τι τύπο δέρματος έχεις!». Όλα αυτά τα μπουκαλάκια και τα σωληνάρια, όσο γοητευτικά κι αν σου φαίνονται, μπορεί να φέρουν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα στο δέρμα σου αν δεν είναι σχεδιασμένα για τον τύπο του.

Πηγαίνεις, λοιπόν, σε δερματολόγο κι εκεί όλο και κάτι ανακαλύπτεις: λίγη ξηρότητα, λιπαρότητα, ερυθρότητα, ακμή και διάφορα άλλα. Αχ, γιατί να μην έχεις κανονικό δέρμα και να ξεμπερδεύεις; Πάνω από έναν αιώνα μετά τη μεγάλη κυρία της κοσμετολογίας Helena Rubinstein, η οποία χώρισε τους τύπους δέρματος σε «κανονικό», «ξηρό» και «λιπαρό», οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι το κανονικό δέρμα είναι μία ουτοπία και θέλουν να μας περάσουν το μήνυμα ότι τίποτα στο δέρμα μας δεν είναι μη κανονικό.

Τι είναι το κανονικό δέρμα;

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, τους οποίους ζηλεύουμε χωρίς όμως να ξέρουμε όλη την αλήθεια, που δεν αντιμετωπίζουν ορατά προβλήματα με το δέρμα τους. Η υφή της επιδερμίδας τους είναι ομοιόμορφη, οι πόροι ίσα που φαίνονται, τα επίπεδα υγρασίας είναι ισορροπημένα και για στίγματα, ευαισθησία και εξάρσεις ακμής ούτε λόγος. Με τα βασικά προϊόντα ομορφιάς κάνουν τη δουλειά τους και το δέρμα τους φαίνεται αψεγάδιαστο.

freepik
Freepik

Θεωρητικά, το κανονικό δέρμα οφείλεται στα καλά γονίδια και σε έναν πολύ προσεκτικό τρόπο ζωής ώστε να διατηρήσεις αυτό το δώρο της φύσης. Για πόσο όμως; «Στα 40 χρόνια της ιατρικής πρακτικής μου, έχω διαπιστώσει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει μεικτό δέρμα μέχρι την ηλικία των 30 και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μετά τα 40 αισθάνονται το δέρμα τους ξηρό», αναφέρει η δερματολόγος Loretta Ciraldo. Προσθέτει ότι αποφεύγει να λέει στους πελάτες της ότι έχουν κανονικό δέρμα, γιατί αυτός δεν είναι ένας κλινικός όρος αλλά χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός στην περιγραφή των προϊόντων ομορφιάς (ας όψεται η Rubinstein!).

Γιατί δεν είναι δυνατό να έχουμε κανονικό δέρμα;

Ακόμη κι αν ένας άνθρωπος με αυτό το αξιοζήλευτο κανονικό δέρμα ζούσε ασκητικά ώστε να προφυλάξει το DNA του, μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία και άλλες φυσικές και τεχνητές περιβαλλοντικές επιθέσεις, τίποτα δεν εγγυάται ότι η επιδερμίδα του δεν θα εμφάνιζε κάποτε προβλήματα. Σε αυτό το σημείο η βιολογία έχει να μας πει μερικά πολύ χρήσιμα πράγματα.

Το δέρμα είναι ένα διαμεσολαβητής ανάμεσα στον οργανισμό μας και το εξωτερικό περιβάλλον όπου ζούμε. «Καίγεται» για να μας πει ότι καθίσαμε πολύ στον ήλιο και βγάζει εξανθήματα για να μας προειδοποιήσει ότι ήρθαμε σε επαφή με ένα φυσικό στοιχείο ή με ένα συστατικό προϊόντος που μας προκάλεσαν αλλεργία.

Αντίστοιχα, το δέρμα μας μεταφέρει μηνύματα και για την κατάσταση του οργανισμού μας. Για παράδειγμα, με την ακμή μάς αποκαλύπτει ότι μπορεί να έχουμε άγχος και με τους μαύρους κύκλους ότι μπορεί να μην κοιμόμαστε πολύ και καλά. Όλα αυτά σημαίνουν ότι τελικά η επιδερμίδα μας είναι επιρρεπής σε ένα σωρό παράγοντες, εσωτερικούς και εξωτερικούς, και συνδυασμούς αυτών των παραγόντων, ώστε καταντάει ουτοπικό να λέμε ότι έχουμε ή να επιδιώκουμε να έχουμε κανονικό δέρμα. Γι’ αυτό, συμφιλιώσου με την επιδερμίδα σου, γνώρισέ τη και αγκάλιασε τις ανάγκες της για να την περιποιηθείς όπως της αξίζει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.