Καρολίνα Δωρίτη

ΤΑ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΣΕ 30 ΛΕΠΤΑ

Μια συνταγή για τυροπιτάκια με έτοιμο φύλλο κρούστας και δυόσμο, που ετοιμάζονται μέσα σε λίγα λεπτά και είναι πεντανόστιμα!

Αυτά τα τυροπιτάκια θα τα λατρέψετε από την πρώτη μπουκιά, κι ακόμα περισσότερο γιατί γίνονται εύκολα, μέσα σε λίγα λεπτά. Τα φτιάχνουμε με έτοιμο φύλλο κρούστας και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε μια απλή γέμιση με φέτα, γραβιέρα, γιαούρτι και δυόσμο.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι λίγα και η διαδικασία πανεύκολη. Εκτός από τη φέτα, προσθέτουμε στη γέμιση και λίγη γραβιέρα Κρήτης τριμμένη, που θα την κάνει ακόμη πιο εύγεστη και θα της δώσει ωραιότερη υφή. Ο δυόσμος προσθέτει στη συνταγή άρωμα και γεύση, ενώ δεν ξεχνάμε ότι συμβάλλει και στη χώνεψη!

Η μόνη δουλειά που έχουμε να κάνουμε στην ουσία είναι το τύλιγμα. Το φύλλο κρούστας το κόβουμε σε λωρίδες πάχους περίπου 8 εκατοστών. Μπορούμε να κάνουμε τα τυροπιτάκια και λίγο μικρότερα ή μεγαλύτερα, ανάλογα με τα γούστα μας, αρκεί να προσαρμόσουμε αναλόγως την ποσότητα της γέμισης.

Όταν χρησιμοποιούμε φύλλο κρούστας, το κρατάμε καλυμμένο με νωπή πετσέτα μέχρι να το δουλέψουμε, γιατί αλλιώς στεγνώνει και θρυμματίζεται. Λαδώνουμε τα τυλιγμένα τυροπιτάκια με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στον φούρνο. Αν προτιμάμε, μπορούμε και να τα τηγανίσουμε σε λίγο λάδι, αλλά το ψήσιμο στον φούρνο τα κάνει πιο ελαφριά.

Καρολίνα Δωρίτη

Αν έχετε παιδιά που τους αρέσει το μαγείρεμα, δοκιμάστε να τα φτιάξετε παρέα. Τα παιδιά λατρεύουν να τα τυλίγουν στο φύλλο και μετά σίγουρα θα απολαύσουν με μεγαλύτερη χαρά τα δημιουργήματά τους!

Δίνουμε λίγο προσοχή αφού τυλίξουμε τα τυροπιτάκια να τα τοποθετούμε στο ταψί με την ένωση του φύλλου προς τα κάτω, ώστε να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Τα αλείφουμε απλά με λίγο ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, για να είναι πιο ελαφριά.

Η δόση αυτή είναι μικρή, δηλαδή βγάζει γύρω στα 15 τυροπιτάκια. Είναι τόσο εύκολη η διαδικασία, που πάντα προτιμώ να κάνω λίγα και να είναι φρέσκα και περιποιημένα. Αν θέλουμε να τα ετοιμάσουμε για κάποια μάζωξη ή παιδικό πάρτι, μπορούμε να διπλασιάσουμε ή να τριπλασιάσουμε τη δόση ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Συνταγή για τυροπιτάκια με φύλλο κρούστας

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Vegetarian

τυροπιτάκια με φύλλο κρούστας
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 15 τυροπιτάκια

  • 150 γρ. φέτα
  • 50 γρ. γραβιέρα Κρήτης γλυκιά, τριμμένη
  • 50 γρ. γιαούρτι πρόβειο (στραγγισμένο από τυχόν υγρά και χωρίς την πέτσα του)
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. γεμάτη φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • 8-10 φύλλα κρούστας (ανάλογα με το μέγεθος τους)

Εκτέλεση

Βάζουμε τη φέτα σε ένα σχετικά μεγάλο μπολ και τη λιώνουμε καλά με πιρούνι.

φέτα
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα, το αβγό, το γιαούρτι, τον δυόσμο και λίγο πιπέρι, αν θέλουμε.

γέμιση
Καρολίνα Δωρίτη

Ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Ντύνουμε μία μεγάλη λαμαρίνα με λαδόκολλα.

Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Με ένα πινέλο το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε ακριβώς από πάνω του ένα δεύτερο φύλλο να κολλήσει και το αλείφουμε κι αυτό με ελαιόλαδο. Κόβουμε σε λωρίδες πάχους περίπου οκτώ εκατοστών.

φύλλο
Καρολίνα Δωρίτη

Στην άκρη της κάθε λωρίδας βάζουμε περίπου 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση.

τυροπιτάκια
Καρολίνα Δωρίτη

Διπλώνουμε την άκρη του φύλλου πάνω από τη γέμιση ώστε να σχηματιστεί ένα τριγωνάκι.

Καρολίνα Δωρίτη

Στη συνέχεια πιάνουμε το τριγωνάκι και το τυλίγουμε γυρνώντας το εναλλάξ διαγώνια έτσι, ώστε να παραμείνει τριγωνικό το σχήμα και να τυλιχτεί σε όλο το μήκος του φύλλου.

Τοποθετούμε κάθε τυροπιτάκι πάνω στο ταψί με την λαδόκολλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα, μέχρι να τελειώσει όλη η γέμιση.

Αλείφουμε τα τυροπιτάκια με λίγο ελαιόλαδο.

τυροπιτάκια με φύλλο κρούστας
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Αποσύρουμε από τον φούρνο και τα τοποθετούμε σε πιάτο. Μπορούμε να τα σερβίρουμε αμέσως ζεστά, που είναι και πιο απολαυστικά, αλλά φυσικά τρώγονται ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου.