5 ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ
Δεν υπάρχει μία κατάλληλη εποχή για ένα ταξίδι στα Ζαγοροχώρια, αφού κάθε εποχή τούς ταιριάζει με το παραπάνω. Η άνοιξη, βέβαια, που είναι από μόνη της υπέροχη, γίνεται ακόμα πιο φανταστική αν έχεις την τύχη να την απολαύσεις στη φύση των αγαπημένων ηπειρώτικων χωριών.
Έχουν περάσει σχεδόν δυο δεκαετίες από την πρώτη φορά που μια δημοσιογραφική αποστολή στα Γιάννενα περιελάμβανε και μια μονοήμερη εκδρομή στα Ζαγοροχώρια – γνωστά αλλά και όχι τόσο γνωστά σε όλες και όλους ακόμα τότε. Και παρόλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια, δεν μπορώ με τίποτα να ξεχάσω τον ενθουσιασμό που ένιωσα όταν άρχισε η περιήγηση στα ορεινά πετρόχτιστα χωριά της Ηπείρου.
Ήταν άνοιξη, ο καιρός γλυκός, η μέρα μεγάλη και ευτυχώς ατελείωτη – χαρίζοντας όλο και περισσότερο φως σε εκείνο το ολοήμερο roadtrip στα Ζαγοροχώρια. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Ψηλές κορφές, βαθιές χαράδρες, ορμητικά νερά. Τόση πέτρα. Τόσο πράσινο. Τόση ομορφιά· απότοκος μιας σπάνιας αγαστής συνεργασίας ανθρώπου και φύσης.
Έκτοτε έχω βρεθεί κάμποσες φορές στα πέριξ. Και πάντα επιλέγω μια διαφορετική διαδρομή από την προηγούμενη, μπας και καταφέρω κάποτε κυκλώσω ολόκληρη την περιοχή που προσδιορίζεται ως Ζαγόρι και που δεν αποτελείται μοναχά από τα γνωστά (Αρίστη, Κουκούλι, Δίλοφο, Πάπιγκο, Βίτσα, Μονοδένδρι...), αλλά περιλαμβάνει συνολικά 46 χωριά και οικισμούς, που απλώνονται στους πρόποδες και στις πλαγιές της Πίνδου.
Κάποια είναι γνωστά, πολυσύχναστα και τουριστικά, και άλλα παντελώς άγνωστα και απομονωμένα – όλα όμως τα Ζαγοροχώρια έχουν τη χάρη τους, και όλα αξίζουν τον χρόνο μας για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Είπαμε, όμως, σε ένα ταξίδι δεν προλαβαίνεις να τα κάνεις όλα. Γι' αυτό κι εμείς ετοιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε εμπειρίες για την πρώτη (άντε και τη δεύτερη) φορά στα Ζαγοροχώρια – ιδέες και tips για τους ταξιδιώτες της άνοιξης.
5 στάσεις στα Ζαγοροχώρια
1. Μια φωτογραφία στο γεφύρι του Κόκκορη
Είναι η πρώτη στάση που θα κάνετε με κατεύθυνση στα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στο Κουκούλι, το Δίλοφο και τους Κήπους.
Το γεφύρι του Κόκκορη (ή Νούτσου) είναι ένα έργο τέχνης στην καρδιά της φύσης, μονότοξο (με άνοιγμα τόξου 23,6 μέτρα και ύψος τόξου 13,3 μέτρα!), χτισμένο το 1750, ανακαινισμένο το 1964 και ανακηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Αν δεν τα πάτε καλά με τα ύψη (όπως η γράφουσα) καλύτερα να μην το περάσετε και να περιοριστείτε στη φωτογράφισή του από απέναντι. Είναι απίστευτα εντυπωσιακό απ' όπου κι αν το βλέπετε.
2. Ένας Βικογιατρός στο Κουκούλι
Εντάξει, δεν πρόκειται για αληθινό Βικογιατρό –ή μήπως Κομπογιαννίτη;– αλλά πρέπει να τον επισκεφθείτε. Έτσι ονομάζονταν τρεις-τέσσερις αιώνες πίσω εκείνοι οι πρακτικοί γιατροί που τα καλοκαίρια μάζευαν βότανα από τη χαράδρα του Βίκου και τους χειμώνες γύριζαν την Ελλάδα και τα Βαλκάνια προσφέροντας τις θεραπευτικές τους υπηρεσίες στον κόσμο.
Αν και εδώ που τα λέμε, η περιποίηση, το τσιπουράκι (αυστηρά χωρίς), οι μεζέδες και οι κουβέντες του Νίκου Κοντοδήμου, που εδώ και αρκετά χρόνια πια διατηρεί το παραδοσιακό καφενείο Βικογιατρός (τηλ. 6945545705) στην κεντρική πλατεία του Κουκουλίου, είναι μάλλον θεραπευτικά. Σίγουρα για την ψυχή. Αλλά και για το στομάχι. Καθίστε στη σκιά του πλατάνου της πλατείας, δοκιμάστε τις πίτες της ημέρας και όλα τα υπόλοιπα πιάτα που ετοιμάζουν και θα με θυμηθείτε. Κι αν μετά (ή μήπως πριν;) έχετε όρεξη για περπάτημα, υπάρχει ένα ωραιότατο μονοπάτι που θα σας οδηγήσει από το Κουκούλι μέχρι το γεφύρι του Κόκκορη. Γιατί πώς αλλιώς θα ευχαριστηθείς την ανοιξιάτικη φύση, αν δεν την περπατήσεις;
3. Αυθεντική ζαγορίσια αρχιτεκτονική στο Δίλοφο
Είναι από τα ωραιότερα χωριά της περιοχής, χτισμένο σε δύο λόφους, εξ ου και το όνομά του, τριγυρισμένο από πυκνό δάσος, με συνεχή κατοίκηση που μας πηγαίνει αρκετούς αιώνες πίσω και άθικτη ζαγορίσια αρχιτεκτονική που είναι και το μεγάλο ατού του. Φτάνοντας άλλωστε στο Δίλοφο, θα παρκάρετε προτού μπείτε στον οικισμό και από εκεί και πέρα θα κινηθείτε παντού με τα πόδια. Ταξιδεύοντας εκτός σεζόν, η κίνηση είναι περιορισμένη και αυτή η... μοναξιά κάνει την περιήγηση ακόμα πιο ευχάριστη.
Εδώ βρίσκεται και το ψηλότερο κτίριο του Ζαγορίου, το αρχοντικό Μακρόπουλου, αλλά και δυο από τις πλέον εκλεκτές επιλογές για διαμονή και φαγητό. Πρόκειται για τον φιλόξενο ξενώνα Αρχοντικό Διλόφου (τηλ. 2653022455) και το πάρα πολύ «νόστιμο» και δημοφιλές εστιατόριο Λίθος (ή στου Τάκη, τηλ. 2653022600), που ανοίγει καθημερινά εκτός Τετάρτης από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και καλό είναι να έχετε κάνει μια κράτηση από πριν για να βρείτε τραπέζι. Αλλιώς, δύσκολα τα πράγματα!
4. Απ' το Μονοδένδρι στη Μονή της Αγίας Παρασκευής
Είναι ίσως μια από τις πιο γνωστές «ζαγορίσιες εμπειρίες», με σημείο εκκίνησης το πάντα υπέροχο Μονοδένδρι. Περιλαμβάνει δε καφέ και αλευρόπιτα (σ.σ. της Κικίτσας, τηλ. 2653071340), επίσκεψη στο εκθεσιακό κέντρο και το πωλητήριο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (μια χειροτεχνική σχολή που απευθύνεται αποκλειστικά σε κορίτσια, προσφέροντας μαθήματα υφαντικής, ταπητουργίας, κεντήματος, κοπτοραπτικής κ.ά.), και ολοκληρώνεται με ένα δεκάλεπτο περπάτημα μέχρι τη μονή της Αγίας Παρασκευής.
Το καλντερίμι ως εδώ είναι φαρδύ και άνετο. Όσο για τη μονή, χτισμένη στο χείλος της χαράδρας του Βίκου, μοιάζει –όπως την κοιτάς από μακριά– σαν να βρίσκεται στον αέρα. Περιττό να αναφέρουμε τη μοναδικότητα της θέας από τόσο ψηλά, αλλά απαραίτητο να σημειώσουμε ότι από εδώ ξεκινάει το ιδιαίτερα απαιτητικό μονοπάτι που διασχίζει τη χαράδρα του Βίκου και ολοκληρώνεται στο ομώνυμο χωριό.
5. Αρίστη, Βίτσα και Πάπιγκο για διαμονή και φαγητό
Είναι όλα τους χωριά – προορισμοί και είναι επίσης κάποιες από τις στάσεις που αξίζει να κάνετε αν αγαπάτε το καλό φαγητό. Εκκινώντας από το Salvia που βρίσκεται εντός του πάντα φιλόξενου και πολυτελούς Aristi Mountain Resort (τηλ. 2653041330), εδώ θα έρθετε για να απολαύσετε υψηλή ηπειρώτικη γαστρονομία (αν είναι δόκιμος ο όρος!), με φρέσκες και ποιοτικές πρώτες ύλες από την περιοχή αλλά και τη φάρμα του ξενοδοχείου και ιδιαίτερα φιλική εξυπηρέτηση.
Η συνέχεια περιλαμβάνει την άφιξη στο χωριό Βίτσα και στο γνωστό πλέον Κανέλα και Γαρύφαλλο (τηλ. 2653071671), που αγαπούν ιδιαίτερα οι μανιταρόφιλοι, καθώς η κουζίνα τους εξειδικεύεται στους νόστιμους μύκητες, αλλά και στο επίσης εξαιρετικό Εν Χώρα Βεζίτσα (τηλ. 2653071449) που είναι και ξενώνας και εστιατόριο. Στο Μεγάλο Πάπιγκο, τέλος, θα έρθετε, μεταξύ άλλων, για να γευτείτε την κουζίνα του εστιατορίου Άστρα, που στεγάζεται στο ομώνυμο ξενοδοχείο (τηλ. 2653042108). Σε όλες τις περιπτώσεις ένα τηλεφώνημα και μια κράτηση πριν πάτε είναι εκ των ων ουκ άνευ.