Καρολίνα Δωρίτη

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΥΖΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ; ΑΠΙΘΑΝΟ ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΣΤΥΛ

Ένα ρύζι ασιατικού στυλ, με γαρίδες και φρέσκο κρεμμυδάκι, είναι ό,τι πρέπει για την περίοδο της νηστείας – και όχι μόνο.

Αυτή η συνταγή για ρύζι με γαρίδες ασιατικού στυλ δεν είναι μόνο εύκολη και γρήγορη. Απαιτεί λίγα υλικά και μπορούμε κάλλιστα να την ετοιμάσουμε με βρασμένο ρύζι που μας έχει περισσέψει. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γαρίδες που μας έχουν περισσέψει, είτε είναι βραστές είτε είναι ψητές. Απλώς αφαιρούμε το κεφάλι και τις καθαρίζουμε από το κέλυφος –αν δεν είναι ήδη καθαρισμένες–, τις κόβουμε και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με το ρύζι.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μέγεθος γαρίδας, είτε τις πολύ μεγάλες, είτε ακόμα και τις πολύ μικρές, τις οποίες μπορούμε να αφήσουμε και ολόκληρες. Συνταγές σαν αυτήν είναι ιδανικές αν θέλουμε να ετοιμάσουμε ένα γρήγορο γεύμα στο σπίτι, όταν δεν έχουμε πολύ χρόνο η πολλή όρεξη για μαγείρεμα.

Ειδικά αν έχουμε έτοιμες τις γαρίδες και το ρύζι, η συνταγή αυτή παίρνει μόνο ένα δεκάλεπτο να γίνει. Αν δεν έχουμε ρύζι μπασμάτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο ρύζι, κατά προτίμηση μακρύκοκκο.

Στο ασιατικού τύπου ρύζι με γαρίδες βάζω φρέσκο κόλιανδρο στο τέλος, αλλά επειδή σε πολλούς δεν αρέσει μπορούμε να τον παραλείψουμε.

Συνταγή για ασιατικού τύπου ρύζι με γαρίδες

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10-15 λεπτά (με έτοιμες γαρίδες και ρύζι)
  • Gluten-free

ρύζι με γαρίδες

Υλικά για 2-4 μερίδες

  • 350 γρ. γαρίδες καθαρισμένες, βρασμένες ή ψητές
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα με το πράσινο μέρος τους, ψιλοκομμένα
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. ελαφρύ ελαιόλαδο ή άλλο λάδι για το σοτάρισμα, π.χ. σπορέλαιο
  • 2 κ.σ. σησαμέλαιο (toasted)
  • 3 κούπες βρασμένο ρύζι μπασμάτι
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • 1 κ.σ. μαύρο σουσάμι (ή απλό σουσάμι καβουρδισμένο)
  • τα φύλλα από 5-6 κλωναράκια φρέσκο κόλιανδρο, χοντροκομμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κόβουμε τις έτοιμες γαρίδες σε μικρότερα κομμάτια (αν είναι πολύ μικρές τις αφήνουμε και ολόκληρες).

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο (ή σπορέλαιο) και αφού ζεσταθεί σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το τζίντζερ και το σκόρδο, ανακατεύοντας για περίπου 2 λεπτά μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.

ρύζι
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε με σπάτουλα να ζεσταθεί καλά (ειδικά αν το είχαμε στο ψυγείο), προσθέτουμε τη σόγια και στη συνέχεια τις γαρίδες και το σουσάμι.

γαρίδες
Καρολίνα Δωρίτη

Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σησαμέλαιο και αν θέλουμε τον κόλιανδρο.

γαρίδες με ρύζι
Καρολίνα Δωρίτη

Ανακατεύουμε πάλι και σερβίρουμε.