iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ

Είναι η πιο ύπουλη και δύσκολη μορφή ακμής, που μπορεί να σου προκαλέσει και τη μεγαλύτερη δυσφορία. Μάθε τι πρέπει να κάνεις για να την καταπολεμήσεις χωρίς να αφήσει στο πρόσωπό σου σημάδια και ουλές.

Υπάρχουν ειδών και ειδών σπυράκια και στίγματα στο πρόσωπο που σε ταλαιπωρούν. Για όλα όμως υπάρχει μια λύση. Τα μαύρα στίγματα (οι ανοιχτοί φαγέσωρες), φεύγουν με το σωστό toner. Τα λευκά (οι κλειστοί φαγέσωρες) αντιμετωπίζονται με ρετινοειδή. Τα μεγάλα, σκληρά κόκκινα σπυράκια, η λεγόμενη φλεγμονώδης ακμή, περνάνε με προϊόντα που περιέχουν το ήπιο κερατολυτικό βενζοϊκό υπεροξείδιο.

Τι γίνεται όμως με τα βασανιστικά εσωτερικά σπυράκια, αυτά που εμφανίζονται χωρίς προειδοποίηση, κρύβονται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας σου για καιρό και δεν φεύγουν με τίποτα; Εσωτερικά σπυράκια είναι αυτό που οι γιατροί ορίζουν ως κυστική ακμή. Είναι η δυσκολότερη μορφή ακμής, γιατί το σύμπτωμά της, τα σπυράκια, βρίσκονται βαθιά, δεν επικοινωνούν με την επιφάνεια της επιδερμίδας κι έτσι δεν έχουν μια «μύτη» για να τα σπάσεις. Υπάρχει κάτι πιο εκνευριστικό;

Τι προκαλεί τα εσωτερικά σπυράκια

Αυτές οι κύστες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος προκαλούνται όταν οι πόροι φράζουν από έναν ολέθριο συνδυασμό νεκρών κυττάρων, σμήγματος και βακτηρίων. Το κακό είναι ότι παρόλο που βρίσκονται στο εσωτερικό, δεν είναι αόρατα. Μοιάζουν με μεγάλα κόκκινα καρούμπαλα, είναι μαλακά όταν τα αγγίζεις και το πιθανότερο είναι ότι θα αφήσουν σημάδι αν δεν τα αντιμετωπίσεις με πολλή προσοχή.

Αν και όλοι μπορεί να εμφανίσουμε κυστική ακμή, επειδή αυτή προκαλείται συχνά από ορμονικές αλλαγές, είναι συχνότερη στις ενήλικες γυναίκες και συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα γύρω από την περίοδο. Σαν να μην έφτανε αυτό, δεν περιορίζονται στο πρόσωπο, αλλά μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά στο στήθος, την πλάτη, τους ώμους, πίσω από τα αυτιά ή ακόμη και στους γλουτούς. Μία ακόμη αιτία εμφάνισης είναι το στρες. Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος, το οποίο μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει φλεγμονή που θα οδηγήσει σε ακμή. Το στρες επιβραδύνει επίσης τη θεραπεία των εσωτερικών σπυριών.

πώς να αντιμετωπίσεις τα εσωτερικά σπυράκια
Pexels / Shotpot

Πώς να αντιμετωπίσεις τα εσωτερικά σπυράκια

Με υπομονή, προσοχή και ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

– Μην τα αγγίζεις

Αν και δεν έχουν «μύτη», συχνά μπαίνεις στον πειρασμό να τα πιέσεις μήπως και δημιουργήσεις μία διέξοδο για να απομακρυνθεί ό,τι είναι μαζεμένο εκεί μέσα. Τεράστιο λάθος! Μπορεί να προκαλέσεις ακόμα μεγαλύτερη φλεγμονή, να πάθεις μόλυνση, να δημιουργήσεις αποχρωματισμό και να μείνεις με μια ουλή που θα σου θυμίζει πόσο απρόσεκτα αντιμετώπισες το πρόβλημα. Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείς ακόμη περισσότερο χρόνο για θεραπεία!

πώς να αντιμετωπίσεις τα εσωτερικά σπυράκια
Pexels / Anna Nekrashevich

– Εφάρμοσε μια ζεστή κομπρέσα

Αυτός είναι ένας πολύ πρακτικός τρόπος όχι μόνο για να ανακουφίσεις την ενόχληση αλλά και για να διευκολύνεις ό,τι βρίσκεται παγιδευμένο στο εσωτερικό σπυράκι να ανέβει στην επιφάνεια και να στραγγίξει από μόνο του. Βούτηξε ένα βαμβακερό πανάκι σε ζεστό νερό και ακούμπησέ το πάνω στο σπυράκι τρεις φορές τη μέρα για πέντε λεπτά κάθε φορά.

– Επιστράτευσε τα δοκιμασμένα όπλα ενάντια στην ακμή

Αν και, όπως αναφέραμε, η κυστική ακμή είναι η πιο δύσκολη μορφή, τα τοπικά σκευάσματα μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα. Προϊόντα με βενζοϊκό υπεροξείδιο, που σκοτώνει τα βακτήρια, ή με ρετινοειδή, που κάνουν απολέπιση, μπορεί να επιταχύνουν την εσωτερική ακμή να ανέβει στην επιφάνεια, να κάνει «μύτη» και να απομακρυνθεί.

– Άφησε τον χρόνο να δράσει

Χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα, τα εσωτερικά σπυράκια κάποια στιγμή θα εξαφανιστούν. Κι όταν λέμε «κάποια στιγμή», εννοούμε από μερικές μέρες ως 6-8 εβδομάδες. Συνήθως το πρώτο που εξαφανίζεται είναι η ερυθρότητα, αν και συνεχίζεις να νιώθεις το εξόγκωμα με το χέρι σου. Έχεις όμως την υπομονή να περιμένεις;

– Συμβουλεύσου δερματολόγο

Μια άμεση λύση θα σου δώσει δερματολόγος με μία ένεση κορτιζόνης, η οποία θα βελτιώσει δραστικά την κατάσταση ειδικά αν το εσωτερικό σπυράκι είναι στην αρχή του. Αν το πρόβλημα είναι επαναλαμβανόμενο, τότε συζήτησε το ενδεχόμενο φαρμακευτικής αγωγής (με αντισυλληπτικά, ισοτρετινοΐνη ή σπειρονολακτόνη) και ενημερώσου για τις παρενέργειές της.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.