Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

7 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ

Όπως κάθε σχέση, έτσι κι αυτή μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή μπορεί να μην λειτουργεί πάντα σωστά. Μπορείς να αναγνωρίσεις τα σημάδια που φανερώνουν ότι ο ψυχοθεραπευτής σου ίσως δεν είναι κατάλληλος για σένα;

Η εύρεση κατάλληλου ψυχοθεραπευτή δεν είναι εύκολη υπόθεση και, όπως συμβαίνει και με τους γιατρούς, το να μπορέσεις να εμπιστευτείς τον ψυχοθεραπευτή σου έχει τεράστια σημασία. Οι έρευνες δείχνουν ότι βασική προϋπόθεση για να επωφεληθεί κανείς από την ψυχοθεραπεία είναι η ανάπτυξη μιας καλής σχέσης ανάμεσα στον θεραπευόμενο και τον θεραπευτή.

Έτσι, αν η ψυχοθεραπεία που κάνεις δεν αποδίδει, αυτό μπορεί να οφείλεται στη σχέση που έχεις αναπτύξει με τον ειδικό ψυχικής υγείας. Το περιοδικό Time και η συντάκτρια Angela Haupt δημοσίευσαν ένα άρθρο με θέμα τα «7 σημάδια ότι ήρθε η ώρα να χωρίσετε με τον θεραπευτή σας», και εμείς κρατήσαμε τα κυριότερα σημεία του.

7 σημάδια ότι ο ψυχοθεραπευτής σου δεν σε βοηθάει

1. Ο ψυχοθεραπευτής δεν εστιάζει σε εσένα και τις ανάγκες σου

Αν περιμένεις ότι στην ψυχοθεραπεία η συζήτηση θα περιστρέφεται γύρω από εσένα, τα συναισθήματα, τα βιώματα και τις σκέψεις σου, όχι, δεν φέρεσαι εγωιστικά. Ο ρόλος ενός ψυχοθεραπευτή είναι να σε υποστηρίζει, να σε ακούει και να σου παρέχει εργαλεία που θα σε βοηθήσουν στη ζωή σου.

Αν ο ψυχοθεραπευτής αρχίζει να αναλύει τα προβλήματα της δικής του ζωής, τότε είναι σημαντικό να τον επαναφέρεις στην πραγματικότητα ζητώντας του να επικεντρωθεί σε αυτό που πραγματικά πρέπει.

2. Δεν βλέπεις πρόοδο

Σίγουρα η ψυχοθεραπεία δεν θα σου αλλάξει τη ζωή από τη μια μέρα στην άλλη. Αν, όμως, περάσουν αρκετοί μήνες και εξακολουθείς να μην βλέπεις κάποια αλλαγή, ίσως θα πρέπει να το συζητήσεις με τον ψυχοθεραπευτή σου.

Η στασιμότητα μπορεί να οφείλεται στο ότι «ο θεραπευτής δεν είναι ο κατάλληλος για εσάς ή ότι υπάρχουν άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες που σας εμποδίζουν», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Sarah Rollins στο περιοδικό Time.

ΤΟ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ O ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ, ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.

3. Σε αμφισβητεί επανειλημμένα

Ο χρόνος και η ενέργειά σας στη θεραπεία «δεν πρέπει να αναλώνονται στο να αποδεικνύετε ότι η εμπειρία σας είναι έγκυρη», αναφέρει η Kate O'Brien, θεραπεύτρια στη Νέα Υόρκη. Αν ο θεραπευτής αμφισβητεί τις εμπειρίες και τα βιώματα που μοιράζεσαι μαζί του –ιδιαίτερα αν αυτά σχετίζονται με φυλετικές ή άλλες διακρίσεις– αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα.

4. Ο ψυχοθεραπευτής ακυρώνει τις συνεδρίες ή είναι πάντα αργοπορημένος

Το να αλλάζεις μια συνεδρία είναι ανθρώπινο, όταν όμως αυτό γίνεται σε τακτική βάση τότε θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας. Αν ο ψυχοθεραπευτής αλλάζει διαρκώς τις ημέρες και τις ώρες των συνεδριών ή τις ακυρώνει εντελώς, ζήτησέ του να υιοθετήσετε ένα πιο σταθερό πρόγραμμα.

5. Δεν έχει εμπειρία στο θέμα ή εξειδικευμένες γνώσεις

Ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο καταφεύγει κανείς στην ψυχοθεραπεία, είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ο οποίος διαθέτει ανάλογη εξειδίκευση και εμπειρία. Μπορεί οι περισσότεροι θεραπευτές να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την ήπια κατάθλιψη, το άγχος ή το στρες, όμως ορισμένες καταστάσεις και συμπτώματα απαιτούν μια πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση.

ψυχοθεραπευτής
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

6. Προωθεί τη δική του «ατζέντα»

Όπως επισημαίνει η Rollins, η δουλειά ενός ψυχοθεραπευτή δεν είναι να μοιράζει συμβουλές (όπως κάνει ο πρωταγωνιστής της σειράς Shrinking) και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που τον διαφοροποιούν από έναν life coach. «Ένας θεραπευτής υποτίθεται ότι σας βοηθάει να καθορίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς», εξηγεί η ειδικός. Είναι αυτός που μας παρέχει τα εργαλεία –χωρίς, όμως, να μας υποδεικνύει τι πρέπει να κάνουμε– για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη ζωή μας.

7. Ο ψυχοθεραπευτής ξεπερνάει τα όρια

Οι «ηθικές παραβιάσεις» είναι ένα πολύ σημαντικό παράπτωμα στην περίπτωση της ψυχοθεραπείας και σίγουρα ένας λόγος για να διακόψεις με τον θεραπευτή σου. Αυτές μπορεί να αφορούν από την παραβίαση του απορρήτου μέχρι ότι ο θεραπευτής σού ζητάει να βρεθείτε εκτός των συνεδριών.

«Αν ο θεραπευτής σας αρχίζει να σας φαίνεται πιο οικείος από μια επαγγελματική σχέση, μάλλον κάτι συμβαίνει», δήλωσε στο Time η Traci Williams, κλινική ψυχολόγος στην Ατλάντα, προσθέτοντας ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν πιο συχνά απ’ όσο μπορεί να νομίζουν οι άνθρωποι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.