Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΤΟ «ΕΛΛΕΙΜΜΑ» ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ

Nιώθεις ότι δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ και γενικά δεν ελπίζεις ότι τα πράγματα θα αλλάξουν στο μέλλον; Ο τρόπος να διαχειριστείς την κατάσταση δεν είναι να αγνοήσεις τα προβλήματα που σε περιβάλλουν, αλλά να καλλιεργήσεις την ανθεκτικότητα και την αισιοδοξία σου.

Για τι άλλο ανησυχείς σήμερα, πέρα από όσα έχεις να διαχειριστείς στην καθημερινότητά σου; Άλλη μία ενδεχόμενη οικονομική κρίση; Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής; Τα αυξανόμενα επεισόδια αστυνομικής βίας; Τον πόλεμο στην Ουκρανία; Την ανασφάλεια που προκαλούν οι σύγχρονες κυβερνήσεις;

Εάν συχνά σε καταβάλει η ανησυχία και το άγχος για οποιοδήποτε από τα παραπάνω θέματα, δεν είσαι μόνος. Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της πανδημίας του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε αύξηση 25% στον παγκόσμιο επιπολασμό κατάθλιψης, άγχους και αίσθησης γενικής απελπισίας. Με άλλα λόγια, τα τελευταία χρόνια είδαμε την ελπίδα να μας κουνά από μακριά το μαντίλι και να μας αποχαιρετά.

Το νόημα της ελπίδας

Η ελπίδα και η αισιοδοξία είναι σημαντικές για την ψυχική και συναισθηματική σου υγεία. Το να είσαι αισιόδοξος σημαίνει πώς πιστεύεις ότι μία κατάσταση θα βελτιωθεί στο μέλλον. Η ελπίδα είναι μια ισχυρή πεποίθηση ότι τα πράγματα τελικά θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Η ελπίδα σε βοηθά να κάνεις τα πράγματα που πρέπει και που απολαμβάνεις, σε κάνει να νιώθεις πιο ήρεμος και ικανοποιημένος με τη ζωή σου, ενισχύει τη σύνδεσή σου με τους άλλους, κρατά ζωντανή την αίσθηση του χιούμορ, ενισχύει την αντίληψή περί ευκαιριών, σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις περισσότερο έλεγχο σε γεγονότα που φαίνονται ανεξέλεγκτα.

Ωστόσο, μήπως την εποχή αυτή νιώθεις συγκλονισμένος από τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και ξεπερνούν τον δικό σου έλεγχο; Μήπως νιώθεις ότι η αισιοδοξία είναι μάταιη και η ελπίδα είναι κάπου πέρα μακριά; Μήπως νιώθεις διαρκώς άγχος, εξάντληση και θες να τα εγκαταλείψεις κάθε προσπάθεια για βελτίωση δική σου και το κόσμου;

Οι άνθρωποι πρέπει να αισθανόμαστε ότι έχουμε κάποιον έλεγχο πάνω στη ζωή μας. Όταν μας αφαιρείται η αίσθηση ασφάλειας που προσφέρει ο έλεγχος αυτός, τότε μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους η κατάθλιψη και το άγχος. Το νευρικό μας σύστημα δεν έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει πολλές κρίσεις ταυτόχρονα.

καλλιέργεια αισιοδοξίας
Χριστίνα Αβδίκου

7 βήματα για καλλιέργεια της αισιοδοξίας

Τι μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς αυτήν την απογοήτευση και την εγκατάλειψη; Φυσικά, η λύση δεν είναι αγνοήσεις τα προβλήματα, αλλά να ενισχύσεις τις δικές σου αντοχές. Πώς θα το κάνεις αυτό;

  1. Περιόρισε τις ώρες που αφιερώνεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Η διαρκής έκθεση σε αρνητικές ειδήσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και συμπτώματα που μοιάζουν με PTSD σε μερικούς ανθρώπους. Αν νιώθεις την ανάγκη να ελέγχεις διαρκώς τους λογαριασμούς σου στα social media, προσπάθησε να το κάνεις π.χ. τρεις φορές την ημέρα.
  2. Εστίασε στο εδώ και το τώρα, όχι σε ένα μέλλον που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Αντί να ανησυχείς για κάτι που μπορεί να συμβεί (ή και όχι), αποδέξου ότι δεν μπορείς να ελέγξεις κάθε πτυχή της ζωής σου.
  3. Φρόντισε τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό να είσαι σε... φόρμα, ώστε να αντιμετωπίσεις τα ζητήματα που σε απασχολούν. Χρειάζεται, επομένως, να ενισχύσεις την ανθεκτικότητά σου, φροντίζοντας το νευρικό σου σύστημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
  4. Κάνε μια άσκηση αναπνοής. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας μέχρι το πέντε και εκπνέοντας πάλι μέχρι το πέντε. Η απλή αυτή τεχνική θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις το συμπαθητικό νευρικό σου σύστημα και θα μειώσει το άγχος σου.
  5. Σκέψου τα θετικά. Μην ξεχνάς να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου όσα καλά υπάρχουν στη ζωή σου. Μπορεί να είναι η επαγγελματική σου εξέλιξη, η σχέση που έχεις δημιουργήσει με τους φίλους και την οικογένειά σου ή ακόμα και ο μικρός κήπος που έφτιαξες στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας σου.
  6. Μίλα στον εαυτό σου. Τι είναι αυτό που σου προκαλεί απελπισία και για ποιον λόγο; Το να είσαι σε θέση να εκφράσεις με λέξεις αυτό που σε απογοητεύει, μπορεί να σε βοηθήσει να επεξεργαστείς πιο ορθολογικά τις όποιες πληροφορίες.
  7. Ανάλαβε δράση. Η ανησυχία δεν βοηθά την ψυχική σου υγεία. Από την άλλη, η ανάληψη δράσης βοηθάει. Κοίταξε γύρω σου; Μήπως μπορείς να βοηθήσεις στο καθάρισμα του πάρκου της γειτονιάς ή στην στείρωση μερικών αδέσποτων ζώων; Η προσφορά είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος καλλιέργειας της αισιοδοξίας και της ελπίδας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.