ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ ΕΝΑ ΚΡΑΣΙ
Αφού ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί, σίγουρα δεν μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο για περισσότερο από μία εβδομάδα. Αν αναρωτιέστε πώς θα καταλάβετε ότι έχει αλλοιωθεί, υπάρχουν τρία σημάδια που θα σας βοηθήσουν.
Ένα μπουκάλι κρασί βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας για κάθε ενδεχόμενο. Για εκείνη τη μέρα που ένας απρόσμενος καλεσμένος θα κάνει την εμφάνισή του, για μια κυριακάτικη μάζωξη με φίλους ή ένα μοναχικό βράδυ καθημερινής.
Το κρασί είναι ένα αγαπημένο ποτό που συνοδεύει από εξόδους με φίλους μέχρι οικογενειακά τραπέζια. Σε αυτές τις συναντήσεις συνήθως ακούγονται και τα επιχειρήματα για τα οφέλη που προσφέρει ένα ποτηράκι στην καρδιά ενώ παραβλέπονται τα στοιχεία που συνδέουν τη χαμηλή ή μέτρια κατανάλωσή του με αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
Ένα συχνό ερώτημα με το οποίο ότι έχουν έρθει αντιμέτωποι όσοι αγαπούν το κρασί είναι το πότε αυτό χαλάει. Με άλλα λόγια, πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί είναι ασφαλές για κατανάλωση;
Πόσο αντέχει το κρασί σε ανοιγμένο μπουκάλι;
Αφού ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί, ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για την απόσυρσή του έχει ξεκινήσει. Η διάρκεια ζωής του διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα και το είδος. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν γενικό κανόνα, ένα ανοιγμένο μπουκάλι κρασί το οποίο έχουμε κλείσει σωστά μετά από το πρώτο άνοιγμα –είτε με τον φελλό του, είτε με το καπάκι του μπουκαλιού, είτε με ένα επαναχρησιμοποιούμενο πώμα– μπορεί να διατηρηθεί έως και 5–7 ημέρες στο ψυγείο.
3 τρόποι για να καταλάβετε αν το κρασί έχει χαλάσει
Αν θέλετε να εξετάσετε αν το κρασί σας είναι ασφαλές για κατανάλωση, υπάρχουν τρεις τρόποι που θα σας διευκολύνουν.
1. Η όψη
Την πρώτη ένδειξη μπορεί να σας τη δώσει η όψη του κρασιού. Για παράδειγμα, αν ένα κρασί που αρχικά ήταν διαυγές έχει γίνει θολό, πιθανότατα έχει αλλοιωθεί αφού το θόλωμα υποδεικνύει ότι έχει αρχίσει βακτηριακή δραστηριότητα μέσα στη φιάλη.
Επιπλέον, εάν το χρώμα του έχει αλλάξει, πιθανότατα έχει εκτεθεί σε πολύ οξυγόνο ή φως. Αν γίνει πιο καφέ ή πιο θαμπό συγκριτικά με το πώς ήταν όταν ανοίχτηκε για πρώτη φορά, αυτό αποτελεί δείγμα ότι το ποτό μάλλον έχει χαλάσει.
Ακόμη, η εμφάνιση φυσαλίδων στο κρασί υποδηλώνει την έναρξη μιας δεύτερης ζύμωσης – κακό σημάδι για τα κρασιά που δεν είναι αφρώδη. Το ποτό πιθανότατα έχει ξινίσει και καλό θα ήταν να το πετάξετε.
2. Η οσμή
Το δεύτερο πράγμα που εξετάζουμε σε ένα κρασί το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι έχει χαλάσει είναι η μυρωδιά του. Οσμές που μπορεί να φανερώνουν αλλοίωση είναι:
- όξινη ή πικάντικη μυρωδιά παρόμοια με αυτή του ξιδιού ή του λάχανου τουρσί,
- μυρωδιά μήλου, καμένης ζάχαρης ή καραμέλας,
- και μυρωδιά παρόμοια με αυτή του σκόρδου ή του λάχανου.
3. Η γεύση
Τρίτο και τελευταίο κριτήριο είναι φυσικά η γεύση. Δοκιμάστε μια γουλιά έχοντας κατά νου ότι ένα χαλασμένο κρασί μπορεί να έχει είτε πιο γλυκιά ή φρουτώδη γεύση (λόγω οξείδωσης) είτε πιο πικρή ή ξινή (στην περίπτωση της πρόσθετης διαδικασίας ζύμωσης).