ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 40
Το ψάρι γενικά είναι μια ωφέλιμη τροφή. Ποια ψάρια όμως είναι καλύτερο να επιλέγουμε όσο μεγαλώνουμε, για να επωφελούμαστε περισσότερο;
Δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που απολαμβάνουν να τρώνε κρέας ή ψάρι. Παρ’ όλα αυτά, κάνω τουλάχιστον τα ελάχιστα για να διατηρήσω την υγεία του οργανισμού μου, που φλερτάρει τακτικά με την αναιμία. Στα ελάχιστα ανήκει ένα γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας κρέατος την εβδομάδα (μου έχουν συστήσει δύο, αλλά τα βρίσκουμε στη μέση) και ένα γεύμα με ψάρι. Που, για να είμαι ειλικρινής, περιλαμβάνει τόνο ή σολομό, γιατί έχω τα θέματα μου και με τις μυρωδιές στο σπίτι, αλλά και με το καθάρισμα άλλων ειδών (δεν το αντέχω οργανικά).
Έχω και τα θέματα μου με την αναβλητικότητα (ναι, έχω πολλά θέματα είναι η αλήθεια). Αυτά με κάνουν να μην χρησιμοποιώ όσο συχνά θα μπορούσα τη λύση της παραγγελίας σε καταστήματα που ψήνουν φρέσκα ψάρια και κάνουν delivery.
Όταν έρχονται σε ευθεία οι πλανήτες (ή πραγματικά λαχταράω να φάω ψάρι, γεγονός που μάλλον σημαίνει ότι ο οργανισμός μου έχει φτάσει στο σχετικό όριο), παραγγέλνω τσιπούρα. Αφού προηγουμένως σπάσω το κεφάλι μου για να θυμηθώ το όνομα του ψαριού που με είχε τρατάρει φιλικό ζευγάρι και το βρήκα πολύ νόστιμο.
Εσχάτως διαπίστωσα και πόσο σημαντικά είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά για τον οργανισμό και τρώω σαρδέλες.
Βασικά, όσο μεγαλώνω προσπαθώ να βοηθώ μέσω όσων τρώω τον οργανισμό μου. Οπότε δεν μπορούσα να προσπεράσω το link που έταζε τα ονόματα των ψαριών που είναι χρήσιμο να καταναλώνουμε όσοι θέλουμε πιο υγιές σώμα μετά τα 40.
Ποια ψάρια μας κάνουν μεγαλύτερο καλό
Κατ’ αρχάς διάβασα (και θυμήθηκα) ότι τα ψάρια είναι μια υγιής πηγή πρωτεΐνης, με λίγες θερμίδες και λίπος, και με συστατικά που βοηθούν την υγεία του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Lisa Young, συγγραφέα του βιβλίου με τίτλο Finally Full, Finally Slim, τα λιπαρά ψάρια «είναι τα καλύτερα για τη γενική υγεία λόγω των υψηλών επιπέδων τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα».
Τέτοιες επιλογές, λοιπόν, είναι ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος. Πέραν πολλών άλλων, «έχουν λάδι στους μαλακούς ιστούς γύρω από το έντερο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα λιπαρά ψάρια βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού».
Ο σολομός είναι επίσης, εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών. «Τα ωμέγα-3 που περιέχει βοηθούν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής, της εγκεφαλικής υγείας και της γνωστικής λειτουργίας, καθώς και στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών που έχει ο σολομός επαρκεί για να κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών, όπως και στη χολίνη (σ.σ. συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη μνήμη)».
Πέραν των ωμέγα-3 λιπαρών, τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη D, που βοηθά το σώμα να απορροφήσει και να κρατήσει το ασβέστιο και το φώσφορο που βοηθούν στην υγεία των οστών, και βιταμίνη Β2, που μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή των νεύρων, κι έτσι βοηθά με τις ημικρανίες.
Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση του όγκου και της λάμψης σε αραιά μαλλιά!
Μας κάνουν και οι κονσέρβες;
Όπως συμφωνούν διατροφολόγοι σε όλον τον κόσμο, οι συσκευασίες του τόνου, του σολομού και της σαρδέλας σε κονσέρβες παραμένουν πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, και έτσι γίνονται μια υγιεινή επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.
Με μια σημείωση: Ένα μειονέκτημα για τα κονσερβοποιημένα ψάρια (ιδίως τον τόνο) είναι τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Πολλές ποικιλίες κονσερβοποιημένων ψαριών έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η λύση είναι να μην τρώμε ψάρι σε κονσέρβα συχνά αλλά μια στο τόσο.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.