ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ, ΑΝ ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΜΟΥ;
Ο πόνος στο γόνατο είναι ένας λόγος που πολλοί δρομείς αναψυχής εγκαταλείπουν το τρέξιμο. Πόσο επιβαρύνει (ή όχι) την άρθρωση του γονάτου η δραστηριότητα αυτή;
Έχω ακούσει την πρόταση αυτή ξανά και ξανά, είτε ως ανησυχία είτε ως ερώτηση: Πονάει το γόνατό μου, γι’ αυτό δεν τρέχω. Μήπως να σταματήσω το τρέξιμο, γιατί άρχισε να με πονάει το γόνατό μου;
Το σημείο του σώματος στο οποίο πονούν οι πιο πολλοί δρομείς αναψυχής είναι το γόνατο. Για ορισμένους, ειδικά τους δρομείς μεγαλύτερης ηλικίας, ο πόνος αυτός μπορεί να είναι σύμπτωμα οστεοαρθρίτιδας, αναφέρουν η Ewa Roos, Καθηγήτρια Υγείας Μυών και Αρθρώσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας και ο Christian Barton, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Τελικά, τι πρέπει (ή δεν πρέπει) να κάνεις στην περίπτωση αυτή; Το τρέξιμο επιδεινώνει τον πόνο στο γόνατο και την οστεοαρθρίτιδα ή όχι;
Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One, δείχνει ότι πολλοί πιστεύουν ότι το τρέξιμο μπορεί να επιβαρύνει τις αρθρώσεις του γόνατος, ιδιαίτερα σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Επίσης, πιστεύουν ότι η επαναλαμβανόμενη φόρτιση που σχετίζεται με το τρέξιμο, ιδιαίτερα το συχνό τρέξιμο ή το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, θα επιταχύνει την επιδείνωση της κατάστασης και θα φέρει τον δρομέα ένα βήμα πιο κοντά στην αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με νέα, τεχνητή.
Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση
Η άσκηση αναψυχής δεν φαίνεται να είναι επιβλαβής για τον χόνδρο του γόνατος. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντική για την υγεία του, καθώς το ερέθισμα που δέχεται κατά το τρέξιμο συμβάλλει στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στις αρθρώσεις, εξηγούν οι επιστήμονες. Μάλιστα, έρευνα στο Journal of Orthopaedic and Sports Physical Therapy καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δρομείς αναψυχής έχουν χαμηλότερα ποσοστά οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο από τους μη δρομείς.
Ωστόσο, το τρέξιμο υψηλής έντασης σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά οστεοαρθρίτιδας του γόνατος σε σύγκριση με το τρέξιμο αναψυχής. Πού καταλήγουμε μετά από όλα αυτά; Στο ότι υπάρχει μια χρυσή τομή κάπου στη μέση.
Πώς να διαχειριστείς τον πόνο στο γόνατο κατά το τρέξιμο
Όπως εξηγούν οι παραπάνω επιστήμονες, δεν είναι ακόμα σαφές εάν το τρέξιμο με πόνο στο γόνατο ή με οστεοαρθρίτιδα είναι επιβλαβές για την άρθρωση. Πάντως, αν μπορείς να τρέξεις, σίγουρα έχεις πολλά να κερδίσεις από την τακτική σωματική δραστηριότητα.
Προτείνουν, λοιπόν, τα παρακάτω:
- Μείωση της έντασης του τρεξίματος (π.χ. χαμηλότερη ταχύτητα, αποφυγή κατηφόρας), που θα μειώσει τα φορτία που δέχονται τα γόνατα.
- Αναζήτηση καθοδήγησης από ειδικό, π.χ. όσον αφορά την ενδυνάμωση των μυών του γόνατος και του ισχίου.
- Αλλαγή τεχνικής τρεξίματος. Μπορείς, για παράδειγμα, να ρίχνεις το βάρος στο μπροστινό μέρος του ποδιού και όχι στις φτέρνες. Ωστόσο, μια τέτοια αλλαγή θα αυξήσει τα φορτία στον αστράγαλο, εγκυμονώντας κινδύνους άλλων τραυματισμών. Η αύξηση του ρυθμού τρεξίματος μπορεί, επίσης, να μειώσει τα φορτία στο γόνατο.
Η Ewa Roos προτείνει ακόμα δύο απλούς κανόνες. «Πρώτον, ο πόνος που νιώθεις μετά την άσκηση πρέπει να είναι σε επίπεδο ανεκτό. Και, δύο, δεν πρέπει να νιώθεις αύξηση του πόνου από μέρα σε μέρα. Ο πόνος θα πρέπει να αξιολογείται καθημερινά μετά την άσκηση».