3 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΚΑΚΗ ΜΕΡΑ
Υπάρχουν μέρες που ξεκινάνε στραβά και νιώθεις πώς τίποτα δεν λειτουργεί σωστά. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να επαναφέρεις τα πράγματα στη σωστή τους ροή.
Σηκώθηκες από το κρεβάτι και από εκείνη τη στιγμή η μία αναποδιά ακολουθεί την άλλη. Νιώθεις ότι όλα πάνε στραβά και ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχό σου. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μια σειρά βιολογικών και ψυχολογικών διεργασιών ξεκινούν αυτόματα. Ο οργανισμός σου αντιδρά στο στρες που δέχεται. Μια τέτοια απόκριση είναι χρήσιμη, όταν σε βοηθά να αντιμετωπίσεις μια άμεση απειλή, αλλά συχνά επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά σου να σκεφτείς καθαρά, να εστιάσεις, να διαμορφώσεις μια στρατηγική. Όμως, τις λειτουργίες αυτές χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις τις καθημερινές καταστάσεις σε σπίτι και δουλειά.
Η ανάκτηση του ελέγχου είναι δύσκολη υπόθεση, ωστόσο δεν είναι ακατόρθωτη. Τα βήματα που ακολουθούν αποτελούν δοκιμασμένους τρόπους διαχείρισης του άγχους, που θα σε βοηθήσουν να «σώσεις» τη μέρα από ολική καταστροφή και να επαναφέρεις τα πράγματα στη σωστή τους ροή.
Βήμα #1: Ενεργοποίησε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να διακόψεις την απόκριση στο στρες είναι να ενεργοποιήσεις το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Τα παρασυμπαθητικά νεύρα τείνουν να έχουν ανταγωνιστική δράση ως προς το συμπαθητικό σύστημα, το οποίο διεγείρεται όταν έχουμε στρες.
Πώς θα τα καταφέρεις
- Μέσω της αναπνοής: Εφάρμοσε την τεχνική αναπνοής 4-7-8, όπου εισπνέεις για 4 ίσους χρόνους, κρατάς την αναπνοή σου για 7 και εκπνέεις για 8. Η στρατηγική αυτή μπορεί να διακόψει την απόκριση στο στρες, ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και ρίχνοντας τον καρδιακό ρυθμό.
- Βγες έξω στη φύση: Δοκίμασε το λεγόμενο grounding (γείωση). Με άλλα λόγια, πάτα με γυμνά πόδια στη γη. Μελέτες υποδηλώνουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να έχει ηρεμιστική επίδραση. Κατ΄αρχάς, φαίνεται να χαλαρώνει τους σφιγμένους μύες και επιπλέον σε φέρνει σε επαφή με το περιβάλλον, ενώ αποσπά την προσοχή σου από τον στρεσογόνο παράγοντα.
Βήμα #2: Βοήθησε το σώμα να εκκρίνει ορμόνες της χαράς
Επόμενο βήμα. Βοηθάς τον οργανισμό σου να εκκρίνει τις λεγόμενες «ορμόνες της χαράς και της καλής διάθεσης», οι οποίες εξουδετερώνουν τις επιδράσεις της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης (ορμόνες του στρες). Οι ενδορφίνες βοηθούν στη μείωση του άγχους, η σεροτονίνη βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και η ωκυτοκίνη σε κάνει να νιώθεις πιο κοντά στους άλλους.
Πώς θα τα καταφέρεις
- Κάνε μια σωματική δραστηριότητα: Ο πιο εύκολος τρόπος να πλημμυρίσει το σώμα με τις ορμόνες αυτές είναι η άσκηση. Η καρδιαγγειακή άσκηση μέτριας έντασης (π.χ. ποδηλασία, χορός, γρήγορο περπάτημα) για τουλάχιστον 30 λεπτά συμβάλλει στην απελευθέρωση ενδορφινών και σεροτονίνης.
- Αγκαλιάστε κάποιον που αγαπάς: Δεν έχει σημασία αν θα είναι ο σύντροφός σου, το παιδί σου ή το σκυλί σου. Η αγκαλιά και το χουχούλιασμα για λίγα λεπτά συμβάλλει στην απελευθέρωση ορμονών, όπως η σεροτονίνη και η ωκυτοκίνη και στην πτώση των επιπέδων της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης.
Βήμα #3: Κάνε τις κατάλληλες επιλογές
Μετά την εφαρμογή των δύο προηγούμενων βημάτων, είσαι τώρα σε θέση να εστιάσεις στον τρόπο διαχείρισης της πηγής του άγχους σου. Η αίσθηση ότι η μέρα σου πάει στραβά συχνά πηγάζει από την αίσθηση ότι έχεις χάσει τον έλεγχο ή ότι η μέρα απαιτεί περισσότερα από όσα εσύ μπορείς να προσφέρεις.
Πώς θα τα καταφέρεις
Στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου τι πόρους έχεις στη διάθεσή σου και ποιες παραμέτρους της ζωής σου μπορείς να ελέγξεις. Εξίσου σημαντικό είναι να διακρίνεις ποιες υποχρεώσεις δεν επείγει να ολοκληρώσεις, όταν δεν υπάρχει ο χρόνος. Τέλος, αν νιώθεις ότι δεν τα καταφέρνεις, μπορείς πάντα να ζητήσεις βοήθεια από τους γύρω σου.
Αφού έχεις ακολουθήσει όλα τα παραπάνω βήματα, ήρθε η ώρα για την κίνηση ματ. Η ξεκούραση είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους διαχείρισης του καθημερινού άγχους. Γι' αυτό εντόπισε ποιο είδος ξεκούρασης χρειάζεσαι πραγματικά (σωματική, διανοητική, πνευματική, συναισθηματική, αισθητηριακή, κοινωνική, δημιουργική) και φρόντισε να την προσφέρεις στον εαυτό σου.