ΦΤΙΑΞΕ ΕΥΚΟΛΑ SOUR CREAM ΚΑΙ CREME FRAICHE ΓΙΑ ΝΟΣΤΙΜΑ ΠΙΑΤΑ
Οι ξινές κρέμες μπορούν να μετατρέψουν απλούς μεζέδες σε εξαιρετικές μπουκιές για το στόμα. Το να μάθεις να φτιάχνεις Sour cream και Crème fraîche είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζεις.
Τις βλέπεις στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και η αλήθεια είναι ότι αποτελούν έναν εύκολο τρόπο να χαρίσεις μοναδική γεύση στα πιάτα σου. Οι ξινές αυτές κρέμες θα μετατρέψουν σε αριστούργημα οποιονδήποτε μεζέ προσφέρεις σε ένα τραπέζι με φίλους.
Όμως, αν θες να τους εντυπωσιάσεις λίγο παραπάνω, μπορείς να τις ετοιμάσεις μόνος σου. Η διαδικασία για να φτιάξεις μια Ξινή Κρέμα (Sour Cream) και την Crème fraîche είναι πιο απλή από ότι φαντάζεσαι.
Sour cream
Η Sour Cream είναι μια υπόξινη κρέμα, κατάλληλη για φαγητά, κρύες πικάντικες σάλτσες. Ταιριάζει με σολομό, χαβιάρι και ψητές πατάτες.
Πρόσθεσε 1 κ.σ. χυμό λεμονιού σε 1 κούπα κρέμα γάλακτος και χτύπα για λίγο τα υλικά στο μίξερ. Μόλις το μείγμα πήξει ελαφρά, η sour cream είναι έτοιμη. Αν δεν την καταναλώσεις αμέσως, διατήρησέ την στο ψυγείο για περίπου 10 μέρες. Ναι, είναι τόσο απλή η διαδικασία.
Crème fraîche
Η Crème fraîche είναι μια κρέμα πηκτή, με πλούσια και ελαφρώς ξινή γεύση. Ταιριάζει με ψητά κρέατα, φιλέτα, λαχανικά, ψητά ψάρια και πατάτες φούρνου σε αλουμινόχαρτο. Μπορείς, επίσης, να τη ρίξεις τελευταία στιγμή πάνω από νάτσος, κεφτεδάκια και διάφορα σπιτικά τσιπς λαχανικών.
Ζέστανε σε μια κατσαρόλα κρέμα γάλακτος, αλλά μην την αφήσεις να βράσει. Πρόσθεσε 1 κ.σ. ξινόγαλο και ανακάτεψε καλά το μείγμα σου. Κάλυψέ το με μεμβράνη και άφησέ το σε ένα ζεστό μέρος για 36 ώρες. Φρόντισε να το ανακατεύεις και να το δοκιμάζεις κάθε 8 ώρες. Μόλις ολοκληρώσεις τη διαδικασία αυτή, βάζεις την κρέμα στο ψυγείο. Μπορείς να τη διατηρήσεις εκεί έως 10 ημέρες.
Η Αντιγόνη Στρατηλάτη είναι σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας.