ΜΑΦΙΝ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΥΓΙΕΙΝΟ ΓΛΑΣΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
Συνταγή για πεντανόστιμα μάφιν κολοκύθας, με πρωτότυπο, ανάλαφρο και υγιεινό γλάσο χωρίς ζάχαρη, με γιαούρτι.
Μάφιν κολοκύθας του ονείρου, πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Χωρίς βούτυρο, μόνο με καστανή ζάχαρη και πουρέ φρέσκιας κολοκύθας, που προσδίδει ευχάριστη γλυκιά γεύση. Εμπλουτισμένα με τριμμένο κολοκυθόσπορο, που είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε υγιή λιπαρά και πρωτεΐνες, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο και σίδηρο, ενώ περιέχει επίσης καροτενοειδή και βιταμίνη Ε (αντιοξειδωτικά).
Το highlight αυτού του κέικ, που ψήνουμε σε ατομικά φορμάκια για μάφιν ή και σε ενιαία φόρμα, είναι το υπέροχο, ελαφρύ και χωρίς ζάχαρη γλάσο του. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν υπήρξα λάτρης των γλάσων αμερικάνικου τύπου. Τα έβρισκα πάντα πολύ βουτυράτα (μάλλον «μαργαρινάτα», αφού συνήθως φτιάχνονται με μαργαρίνη, δυστυχώς) και υπερβολικά γλυκά, καθώς χρειάζονται αρκετή ζάχαρη άχνη για να δέσουν.
Εδώ, λοιπόν, είναι η διαφορά του γλάσου με γιαούρτι, που πραγματικά λατρεύω. Είναι περισσότερο κρεμώδες, έχει μικρότερη διάρκεια ζωής, χρειάζεται ψυγείο και είναι καλύτερα να γαρνίρουμε με αυτό τα μάφιν λίγο πριν τα καταναλώσουμε (ή την ίδια μέρα), αλλιώς θα πρέπει να μπουν και αυτά στο ψυγείο.
Όπως η ζύμη, έτσι και το γλάσο αυτό δεν περιέχει καθόλου βούτυρο. Ανακατεύω το γιαούρτι με τυρί μασκαρπόνε, που είναι αρκετά πηχτό, προσθέτω λίγο μέλι για να το γλυκάνω όσο πρέπει, και αρωματίζω με βανίλια.
Συνταγή για μάφιν κολοκύθας με υγιεινό γλάσο γιαουρτιού
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά
Υλικά για 16 μάφιν
- 400 γρ. κολοκύθα, μαγειρεμένη στον ατμό (βρίσκουμε και έτοιμη, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
- 4 αβγά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 ml ηλιέλαιο
- 250 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1 ½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
- ½ κ.γ. αλάτι ψιλό
- 50 γρ. κολοκυθόσπορος
Για το γλάσο γιαουρτιού
- 250 γρ. μασκαρπόνε
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 50 γρ. μέλι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το γαρνίρισμα
- κανέλα
- βρώσιμα λουλουδάκια / τρούφα / κολοκυθόσπορος
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε την κολοκύθα στο multi και την κάνουμε πουρέ, χωρίς να προσθέσουμε άλλα υγρά.
Λαδώνουμε ελαφρώς τις φόρμες για μάφιν. Εναλλακτικά, μπορούμε να το κάνουμε ένα ενιαίο κέικ σε κλασική φόρμα με διάμετρο περίπου 25 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και τον κολοκυθόσπορο τριμμένο.
Σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός ή σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε είτε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα είτε στο χέρι. Προσθέτουμε μέσα τον πουρέ κολοκύθας και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Σταδιακά ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι στο υγρό μείγμα με την κολοκύθα, ενώ ανακατεύουμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, ή στο χέρι. Συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι.
Μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια για μάφιν και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά. Αν προτιμήσουμε μια ενιαία φόρμα, το κέικ χρειάζεται 35-40 λεπτά στον φούρνο.
Αφού ψηθούν τα μάφιν, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα βγάζουμε προσεκτικά από τις φόρμες.
Για το γλάσο, χτυπάμε με σύρμα το μασκαρπόνε με το γιαούρτι. Μόλις ομογενοποιηθούν, ανακατεύουμε μέσα το μέλι και τη βανίλια.
Απλώνουμε το γλάσο με κουταλάκι (ή σακούλα ζαχαροπλαστικής) πάνω στα μάφιν, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και διακοσμούμε όπως μας αρέσει.
Διατηρούνται με το γλάσο στο ψυγείο για 3-4 μέρες.