ΠΩΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Πώς επηρεάζει η τετραήμερη εργασία την παραγωγικότητα και την ευημερία των εργαζομένων; Η μεγαλύτερη έως τώρα έρευνα στον τομέα δίνει την απάντηση.
Πόσο ρεαλιστική είναι η εφαρμογή της εργάσιμης εβδομάδας των τεσσάρων ημερών; Μπορούν (και θέλουν) οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν μία τέτοια τακτική; Ποιος ωφελείται περισσότερα από την τετραήμερη εργασία;
Την απάντηση φαίνεται να δίνει η μεγαλύτερη δοκιμή στον κόσμο σχετικά με την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε από κοινωνικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς από το Κολέγιο της Βοστόνης και τη δεξαμενή σκέψης Autonomy.
Εξήντα ένας οργανισμοί και επιχειρήσεις συμμετείχαν στο μεγάλο αυτό πείραμα, που έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλοι μείωσαν κατά 20% τις ώρες εργασίας του προσωπικού (χωρίς μείωση μισθών) για μια περίοδο έξι μηνών, ενώ η πλειονότητα διατήρησε τους στόχους παραγωγικότητας.
Η αντίδραση των εργαζομένων
Τι προσέφερε στους εργαζομένους η επιπλέον ημέρα ελεύθερου χρόνου; Σύμφωνα με τους ίδιους, τα επίπεδα άγχους και κόπωσης μειώθηκαν και η ψυχική και σωματική υγεία τους βελτιώθηκε. Πιο συγκεκριμένα, το 71% των εργαζομένων ανέφερε χαμηλότερα επίπεδα «burnout» και το 39% δήλωσε λιγότερο αγχωμένο (σε σύγκριση με την έναρξη της δοκιμής). Υπήρξε, επίσης, μείωση 65% στις ημέρες ασθενείας και 57% στον αριθμό του προσωπικού που αποχωρούσε από τις συμμετέχουσες εταιρείες (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους).
Για ορισμένους γονείς με μικρά παιδιά, η ημέρα αυτή σήμαινε εξοικονόμηση χρημάτων. Όσοι είχαν μεγαλύτερα παιδιά μπορούσαν να αφιερώσουν λίγο χρόνο στον εαυτό τους.
Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ασχολούνταν περισσότερο με τις δραστηριότητες που απολάμβαναν (π.χ. μαγειρική, μουσική, εθελοντισμό), κάποιοι απέκτησαν νέα ενδιαφέροντα, ενώ άλλοι χρησιμοποίησαν τον χρόνο αυτό για να καλλιεργήσουν καινούργιες επαγγελματικές δεξιότητες.
Όσον αφορά την εργασιακή κουλτούρα, οι εργαζόμενοι ήταν γενικά θετικοί, ένιωθαν ότι ο εργοδότης τους εκτιμούσε περισσότερο και μοιράζονταν μια κοινή αίσθηση σκοπού, προκειμένου η μετάβαση στην τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα να είναι επιτυχημένη. Μάλιστα, ήταν λιγότερο διατεθειμένοι να «σκοτώνουν» χρόνο και αναζητούσαν τεχνολογίες για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους.
Ωστόσο, υπήρχαν εργαζόμενοι που εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την εντατικοποίηση του φόρτου εργασίας και ορισμένοι στα λεγόμενα δημιουργικά επαγγέλματα που υποστήριξαν ότι η μη δομημένη συνομιλία γεννά συχνά νέες ιδέες.
ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ KAI Η ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ.
Πώς αντέδρασαν οι επιχειρήσεις
Όσον αφορά τα κίνητρα, πολλά ανώτερα στελέχη δήλωσαν ότι έβλεπαν την τετραήμερη εβδομάδα ως μια λογική απάντηση στην πανδημία και πίστευαν ότι θα τους έδινε ένα πλεονέκτημα στην προσέλκυση νέων ταλέντων. Άλλοι το είδαν ως μια ελκυστική εναλλακτική απέναντι στη μόνιμη εργασία από το σπίτι, ενώ υπήρξαν κι εκείνοι που το θεώρησαν «ηθική υποχρέωση» απέναντι στους εργαζομένους. Παραδόξως, καμία επιχείρηση ή οργανισμός δεν συμμετείχε στη δοκιμή επειδή η τεχνολογία είχε μειώσει τις ανάγκες ανθρώπινου δυναμικού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα έσοδά τους μεταβλήθηκαν ελάχιστα κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου. Όπως αναφέρει η ομάδα, ακόμη και αυξήθηκαν οριακά κατά 1,4% κατά μέσο όρο.
Μέχρι το τέλος της εξάμηνης δοκιμής, πολλοί από τους διευθυντές δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα επέστρεφαν στην πενθήμερη εργάσιμη εβδομάδα. Περίπου το 92% των εταιρειών που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα (56 από τις 61) δήλωσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν με την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα, με 18 από αυτές να διατηρούν την αλλαγή σε μόνιμη βάση.
Η τετραήμερη εργασία στην πράξη
Ορισμένες εταιρείες διέκοψαν πλήρως τις εργασίες για ένα τριήμερο, ενώ άλλες μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, υπήρξαν κι αυτές που εφάρμοσαν τη μειωμένη εργασία υπό συγκεκριμένους όρους, όπως π.χ. λιγότερες αργίες ή εφόσον καλύπτονταν οι στόχοι.
Πώς οι εταιρείες προσαρμόστηκαν; Μερικές από τις πρακτικές που εφάρμοσαν περιλάμβαναν τη συντόμευση των συναντήσεων και τις σαφέστερες ατζέντες, την υιοθέτηση περιόδων χωρίς διακοπές, τη μείωση του αριθμού των μέιλ.
«Πριν από τη δοκιμή, πολλοί αμφισβητούσαν αν θα υπήρχε αύξηση της παραγωγικότητας, που θα αντιστάθμιζε τη μείωση του χρόνου εργασίας. Όμως, αυτό ακριβώς βρήκαμε», δήλωσε ο καθηγητής που ηγήθηκε της έρευνας, Brendan Burchell. «Τα αποτελέσματα έδειξαν πολλούς τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες μετέτρεψαν την τετραήμερη εβδομάδα από όνειρο σε ρεαλιστική πολιτική, με πολλαπλά οφέλη», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο δρ Ντέιβιντ Φρέιν, Ερευνητικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.