ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ
Είναι κυρίαρχο στις κόκκινες μύτες που τρέχουν ακατάσχετα την άνοιξη, την ίδια στιγμή που σε άλλο μέρος του σώματος έχει προστατευτικό ρόλο. Ποιο είναι το βακτήριο που επιδεινώνει την αλλεργική ρινίτιδα και πώς μας βοηθάει στη θεραπεία της;
Φαγούρα στη μύτη, επαναλαμβανόμενα φταρνίσματα, πολλή καταρροή –ενίοτε και μπούκωμα– είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, που υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί ένα 30% των ενηλίκων. Ειδικότερα την άνοιξη, τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα και διαταράσσοντας τον ύπνο.
Οι αλλεργίες είναι μια «μυστήρια» κατηγορία προβλημάτων υγείας, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα παρουσιάζεται υπερδραστήριο απέναντι σε ορισμένες ουσίες που θεωρητικά είναι ακίνδυνες για την ακεραιότητά του.
Αλλεργιογόνα και ρινίτιδα
Οι επιστήμονες αναζητούν διαρκώς τους λόγους για τους οποίους ένας οργανισμός νιώθει απειλή απέναντι σε μικροοργανισμούς που είναι αθώοι, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα.
Τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα στην περίπτωση της ρινίτιδας μπορεί να είναι η γύρη ή η μούχλα, που προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση στις ρινικές διόδους, οδηγώντας σε κνησμό, φτάρνισμα και παραγωγή ρινικών εκκρίσεων, κοινώς... μύξας.
Το βακτήριο που επιδεινώνει την αλλεργική ρινίτιδα
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα όμως, που δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology τον Ιανουάριο του 2023, ένας τύπος βακτηρίων που βρίσκονται άφθονα στις μύτες των ατόμων με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σύνθεση του μικροβιακού πληθυσμού στις μύτες 55 ατόμων που έχουν αλλεργική ρινίτιδα και 105 ατόμων που δεν έχουν. Βρήκαν δύο πράγματα:
- Ότι υπήρχε μικρότερη ποικιλομορφία στο ρινικό μικροβίωμα των ανθρώπων που έχουν αλλεργική ρινίτιδα - είναι γνωστό ότι το πλούσιο μικροβίωμα είναι προστατευτικό για την υγεία μας.
- Ότι σε αφθονία υπήρχε ένα βακτηριακό είδος που ονομάζεται Streptococcus salivarius – ανήκει στο ίδιο γένος με τον γνωστό στρεπτόκοκκο, αλλά δεν είναι το ίδιο που προκαλεί συχνά πονόλαιμο στα παιδιά.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Michael Otto, μοριακός μικροβιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Bethesda, Maryland των ΗΠΑ, το S. salivarius ήταν 17 φορές περισσότερο στις μύτες των αλλεργικών σε σχέση με τις μύτες των μη αλλεργικών.
Πώς δρα το βακτήριο της οικογένειας των στρεπτόκοκκων
Αυτή η ανισορροπία φαίνεται να παίζει ρόλο στην πρόκληση συμπτωμάτων αλλεργίας. Σε εργαστηριακά πειράματα με κύτταρα εκτεθειμένα σε αλλεργιογόνα, το S. salivarius ενίσχυσε την παραγωγή πρωτεϊνών από τα κύτταρα που προάγουν τη φλεγμονή.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βακτήριο S. salivarius συνδέεται πολύ καλά με τα κύτταρα που αποτελούν την επένδυση των αεραγωγών, οι οποίοι εκτίθενται στα αλλεργιογόνα και πλημμυρίζουν από υπερέκκριση βλέννας – καλύτερα μάλιστα από οποιαδήποτε άλλο βακτήριο της μύτης.
Πιο κοντά στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας
Η νέα έρευνα ανοίγει την πόρτα σε μελλοντικές μελέτες που στοχεύουν αυτό το βακτήριο ως πιθανή θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα. Αλλά οποιαδήποτε θεραπεία θα πρέπει να αποφύγει να βλάψει τα «καλά» βακτήρια που ζουν στη μύτη, τονίζουν οι επιστήμονες.
Οι πρωτεΐνες στην επιφάνεια του S. salivarius, που είναι σημαντικές για την ικανότητά του να προσκολλάται σε κύτταρα τα οποία καλύπτονται από βλέννα, μπορεί να αποτελέσουν τον στόχο. «Μαθαίνοντας περισσότερα για τις επιφανειακές πρωτεΐνες του συγκεκριμένου βακτηρίου, ίσως μπορέσουμε να βρούμε τις κατάλληλες μεθόδους, για να εμποδίσουμε αυτή την επικόλληση» λένε οι μελετητές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παλιότερα, το ίδιο βακτήριο είχε βρεθεί να διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο έναντι του σχηματισμού τερηδόνας, όταν βρίσκεται σε περίσσεια στη στοματική κοιλότητα. Ουδέν κακόν αμιγές καλού!