ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΕΛΕΙΟ ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ

Το μυδοπίλαφο είναι ένα παραδοσιακό σαρακοστιανό πιάτο που αρέσει πολύ. Αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μας, θα το φτιάξεις εύκολα και γρήγορα και η επιτυχία θα είναι εγγυημένη!

Το μυδοπίλαφο, ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Σαρακοστής, μπορούμε να το ετοιμάσουμε με φρέσκα μύδια, τα οποία συχνά απαιτούν καθάρισμα και το καθάρισμα των μυδιών είναι χρονοβόρο (χρειάζεται τρίψιμο για να γίνουν σωστά). Επίσης, πρέπει να προσέχουμε να ξεχωρίσουμε αν υπάρχει κάποιο χαλασμένο.

Για ευκολία, μπορούμε να ετοιμάσουμε αυτό το φαγητό με κατεψυγμένα μύδια όπως κάνω εδώ. Στα κατεψυγμένα μύδια έχουμε επιλογή να τα πάρουμε με μισό κέλυφος ή χωρίς, μόνο την ψίχα. Εδώ το ετοιμάζω με μύδια καθαρισμένα τελείως, χωρίς καθόλου κέλυφος αλλά μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας βολεύει ή για εφέ να τα βάλετε μισά και μισά.

Η συνταγή με αυτόν τον τρόπο γίνεται εύκολα και γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Πέρα από τα μύδια, χρειαζόμαστε λίγα και απλά υλικά για να την ετοιμάσουμε. Το ρύζι μας δεν λασπώνει και θυμίζει περισσότερο ένα ελαφρύ ριζότο. Η ιδιαιτερότητά του, όπως και του ριζότο, είναι ότι πρέπει να σερβιριστεί αμέσως.

μυδοπίλαφο

Συνταγή για μυδοπίλαφο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας και εκτέλεσης: 20 λεπτά
  • Gluten-free

μυδοπίλαφο

Συνταγή για 4 άτομα

  • 450 γρ. μύδια ψίχα, κατεψυγμένα (ή με κέλυφος)
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά φλωρίνης, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 50 ml ελαιόλαδο + 4 κ.σ. για το τέλος
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο (και το πράσινο μέρος του)
  • 280 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 50 ml τσίπουρο
  • 350 ml ντομάτα περαστή στον μύλο ή τριμμένη (σε πακέτο/κονσέρβα)
  • 500 ml ζωμός λαχανικών ζεστός
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε το ρύζι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά.

Τοποθετούμε μια φαρδιά και χαμηλή (πλασωτέ) κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα  50 ml ελαιόλαδο και στη συνέχεια σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά, ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τη δάφνη, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ρύζι και ανακατεύουμε για ένα 2 λεπτά.

Σβήνουμε με το τσίπουρο, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.

μυδοπίλαφο

Προσθέτουμε τα μύδια ανακατεύουμε, και στη συνέχεια τον ζωμό, σιγά-σιγά ενώ ανακατεύουμε. Μόλις προσθέσουμε όλο τον ζωμό μέσα στην κατσαρόλα, αρχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει, για 10 λεπτά. Στα δέκα λεπτά πρέπει να έχει τραβήξει τα περισσότερα τα υγρά και να έχει αρχίσει να χυλώνει ωραία. Δοκιμάζουμε το ρύζι να δούμε ότι έχει γίνει. Αν όχι, προσθέτουμε ελάχιστο ζωμό αν χρειάζεται και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ανακάτεμα.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, τρίβουμε φρέσκο μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.