ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΓΧΟΣ
Το παιδικό άγχος δεν είναι πλέον ασυνήθιστο. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, όταν «χτυπάει κόκκινο»; Ένας ψυχίατρος δίνει τις Πρώτες Βοήθειες για τη διαχείριση του άγχους και ουσιαστικά προσφέρει ένα δώρο ζωής.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να βοηθήσεις ένα παιδί με άγχος, αρκεί πρώτα να μπορέσεις να το καταλάβεις. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά εκφράζουν το άγχος τους και άλλες χρειάζεται ειδική αξιολόγηση βάσει συγκεκριμένου ερωτηματολογίου ή και εκτίμηση από ειδικό.
Ένα παιδί πάντως που νιώθει άγχος, τη στιγμή που το βιώνει πολύ έντονα σε βαθμό που να του προκαλεί δυσφορία, κοφτές ανάσες και συχνά κλάμα, χρειάζεται να μάθει να ηρεμεί τον εαυτό του.
Αυτή η ικανότητα συναισθηματικής αυτορρύθμισης δεν είναι πάντα εύκολη στα παιδιά, ειδικά στα μικρότερα των οποίων το αρμόδιο τμήμα του εγκεφάλου δεν έχει αναπτυχθεί ικανοποιητικά.
Το αντίδοτο στο άγχος είναι η ασφάλεια
Και τα μεγαλύτερα παιδιά όμως πρέπει να εξασκηθούν σε αυτό. Εμείς ως γονείς, έχοντας ως μοναδικό όπλο την ψυχραιμία μας, μπορούμε καταρχάς να προσφέρουμε ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο δεν θα νιώθουν ανησυχία, διότι το αντίθετο του άγχους δεν είναι η ηρεμία αλλά η εμπιστοσύνη που καλλιεργεί το αίσθημα της ασφάλειας.
Διαφραγματική αναπνοή: Μπορεί ένα παιδί να τη διδαχτεί;
Προτού όμως φτάσουμε εκεί, ένας άμεσος φυσικός τρόπος μείωσης του παιδικού άγχους είναι η διαφραγματική αναπνοή. Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας είναι πάντοτε χρήσιμες, ειδικά αν τις έχουμε μάθει από μικροί και δεν είναι καθόλου ανεδαφικό να ισχυριστούμε ότι ένα 5χρονο μπορεί να κάνει διαλογισμό.
Ο Αμερικανός ψυχίατρος Daniel G. Amen M.D. συστήνει ως Νο 1 τρόπο διαχείρισης του παιδικού άγχους την ενσυνείδητη αναπνοή. Η διαφραγματική αναπνοή είναι κάτι σαν τις Πρώτες Βοήθειες στο έντονο άγχος των παιδιών και πρέπει να πω ότι το έχω δοκιμάσει κι εγώ με σημαντική επιτυχία.
Ένα απλό παιχνίδι για να διδάξετε την ενσυνείδητη αναπνοή
Πώς θα μάθουμε όμως τα παιδιά να το κάνουν; Τοποθετήστε ένα μικρό βιβλίο πάνω στην κοιλιά τους και ζητήστε τους να αναπνέουν βαθιά. Πείτε τους να παρατηρήσουν πώς το βιβλίο ανεβαίνει με την εισπνοή και κατεβαίνει με την εκπνοή. Ανεβαίνει και κατεβαίνει.
Ζητήστε από τα παιδιά να εστιάσουν την προσοχή τους σε αυτό το ανεβοκατέβασμα του βιβλίου, που μοιάζει με παιχνίδι και σύντομα θα έχουν απαλλαγεί από τα έντονα συμπτώματα του άγχους.
Μαθαίνοντάς τους τη διαφραγματική αναπνοή μέσω αυτής της απλής τεχνικής, τους χαρίζετε ένα δώρο ζωής, αφού ουσιαστικά τα έχετε διδάξει πώς να ηρεμούν μόνα τους.
Το επόμενο βήμα είναι να τα μάθετε να μην πιστεύουν καθετί που μπαίνει στο μυαλό τους ως αληθινό. Αλλά αυτό δεν ανήκει στις Πρώτες Βοήθειες.