ΤΙ ΩΡΑ ΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΟ ΣΟΥ
Μπορεί η ώρα που θα επιλέξεις να πας για ποδήλατο ή να παίξεις ποδόσφαιρο με τους φίλους σου να συνδέεται με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και κατ' επέκταση τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;
Υπάρχουν αυτοί που ξυπνούν στο άγριο χάραμα για να προλάβουν να πάνε σε ένα γυμναστήριο. Υπάρχουν κι αυτοί που προτιμούν να ασκούνται μέσα στην ηρεμία της νύχτας ή έστω υπό το ρομαντικό απογευματινό φως. Όλοι, όμως, έχουν κάτι να κερδίσουν όσον αφορά την υγεία τους. Αυτό το κάτι, ωστόσο, μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με την ώρα της ημέρας που ο καθένας επιλέγει να πάει για τρέξιμο, να κάνει μια βόλτα με ποδήλατο ή να παίξει με τους φίλους του ποδόσφαιρο. Αυτό το κάτι μπορεί να συνδέεται με την επίδραση που έχει η άσκηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
«Η τρέχουσα πανδημία παχυσαρκίας είναι εν μέρει αποτέλεσμα της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την καθιστική συμπεριφορά που έχουμε υιοθετήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια τέτοια συμπεριφορά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2», αναφέρουν ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία.
«Κόψε» το πολύωρο καθισιό
Όπως εξηγούν, παλαιότερες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική διακοπή του παρατεταμένου καθισιού είτε με ορθοστασία είτε με ελαφριά σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με βελτιωμένο καρδιομεταβολικό προφίλ, χαμηλότερα επίπεδα τριακυλογλυκερόλης και μειωμένη γλυκόζη στο αίμα. Όμως, εκτός από τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας και τη συχνότητα διακοπής των περιόδων καθισιού, σημασία φαίνεται να έχει όσον αφορά τη μεταβολική υγεία και η ώρα της ημέρας που θα επιλέξεις να κάνεις την οποία δραστηριότητα.
Νυχτερινή άσκηση για έλεγχο του σακχάρου
Στη μελέτη, που πραγματοποίησαν, συμμετείχαν άτομα μέσης ηλικίας, τα οποία χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε αυτούς που ασκούνταν κυρίως το πρωί (06:00-12:00), σε αυτούς που ασκούνταν κυρίως το μεσημέρι/ απόγευμα (12:00-18:00) και σε αυτούς που ασκούνταν κυρίως το βράδυ (18:00-24:00). Υπήρχε, ωστόσο, και μια ομάδα με ομοιόμορφη κατανομή της δραστηριότητας μέσα στη μέρα.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Diabetologia, δείχνουν ότι η απογευματινή ή βραδινή σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη (επομένως καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα) σε σύγκριση με μια ομοιόμορφη κατανομή της μέσα στη μέρα. Από την άλλη, η πρωινή σωματική δραστηριότητα δεν προσέφερε κανένα πλεονέκτημα.
Τα υψηλά επίπεδα τριακυλογλυκερίνης στον ορό νηστείας μπορεί να συνδέονται με υψηλότερες συγκεντρώσεις λίπους στο ήπαρ, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση συνδέεται με μειωμένο λίπος στο ήπαρ και βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οι συγγραφείς υποθέτουν ότι τα διαλείμματα από το καθισιό μπορεί να μειώσουν το ηπατικό λίπος, με αποτέλεσμα τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Η ώρα που ασκούμαστε, επομένως, μπορεί να είναι σημαντική για τη μεταβολική υγεία και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν οι ειδικοί δίνουν συμβουλές για τον τρόπο ζωής. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες, ώστε να αξιολογηθεί εάν η ώρα αυτή παίζει όντως κάποιον ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.