ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΖΕΣΤΟ ΕΞΩΤΙΚΟ ΚΟΚΤΕΙΛ SPEAKEASY
Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, οι ενημερωμένοι μπάρμεν της πόλης μάς ζεσταίνουν βάζοντας ευφάνταστα κοκτέιλ στη φωτιά. Για ένα από αυτά, το Speakeasy, έχουμε τη συνταγή.
Έχετε δοκιμάσει ζεστά κοκτέιλ; Προσοχή: Όχι ζεστά ποτά, όπως τα χριστουγεννιάτικα κρασιά των σχολικών μπαζάρ που βράζουν με μήλα και γαριφαλοκανέλες, ούτε τα ροκόμελα Αμοργού και λοιπόν νήσων. Μιλάμε για τις ευφάνταστες μίξεις αλκοολούχων ποτών, με άλλα απρόσμενα πολλές φορές υλικά που αναμειγνύονται σε συνθήκες φωτιάς. Για το «blazer», δηλαδή, όπως λέγεται στις παρέες των διαβασμένων μπάρμεν η διαδικασία παρασκευής ενός ζεστού κοκτέιλ.
Βάλε στο κοκτέιλ μου φωτιά
Μία φίλη ξεφάντωσε τις προάλλες σε γαμήλιο πάρτι πίνοντας καυτά κοκτέιλ για να ζεσταθεί, λέει, και μου θύμισε μια κρύα νύχτα του περσινού χειμώνα σε ένα σπίτι στην Πεντέλη, όπου μπάρμαν Ιταλός έκανε σόου ανάβοντας φωτιές στην αυτοσχέδια μπάρα της βεράντας για να ζεστάνει το ουίσκι κι εμάς μαζί του. Κοιτούσα εμβρόντητη. «Ανακάλυψες την πυρίτιδα», μου είπε ο οικοδεσπότης εξηγώντας μου ότι στην πόλη τα κοκτέιλ παίρνουν φωτιά.
Πήρα φωτιά λοιπόν με αφορμή το ξεφάντωμα της φίλης και ζήτησα από τον headbar της Κόκκινης Σβούρας, Ανδρέα Αβραμίδη, να μας δώσει τη συνταγή για το «Speakeasy», ένα ζεστό κοκτέιλ που φτιάχνεται με φλόγες και αρώματα. Δεν υπάρχει στον κατάλογο, αλλά οι μυημένοι το γνωρίζουν.
«Το όνομα του δόθηκε τιμής ένεκεν στα παράνομα στέκια της μακρινής εποχής της ποτοαπαγόρευσης», μου εξηγεί ο μπάρμαν σηκώνοντας τα μανίκια. Μέχρι να ανάψει η φωτιά, ας πούμε και μια ιστορία.
Ο «Professor» των ζεστών ποτών
Καθώς ο Αντρέας συγκεντρώνει τα υλικά του, διαβάζω για τον Jerry Thomas, τον μπάρμαν που έζησε στα μέσα του 19ου αιώνα και φαίνεται να είναι από τους πρώτους που έγραψαν βιβλία για ποτά και κοκτέιλ. Το παρατσούκλι του ήταν «Professor» και σαν «καθηγητής» ήξερε να δίνει γεύση και ένταση σε κάθε επιθυμία του πελάτη και μάλιστα πρωτοτυπώντας: έδινε σόου πίσω από την μπάρα.
Ο μύθος λέει ότι όλα ξεκίνησαν όταν κάποιος του ζήτησε να φτιάξει «μια φωτιά της κόλασης, που θα φτάσει μέχρι το στομάχι». Κι εκείνος πήρε δύο κούπες («mugs»): στη μία έβαλε νερό, στην άλλη ουίσκι με ζάχαρη, άναψε φωτιές ζέστανε τις δύο κούπες, ανακάτεψε το περιεχόμενό τους και του το έδωσε. Ο πελάτης αναφώνησε: «Έφτασε μέχρι το στομάχι μου!»
Αυτό ήταν το «blue blazer», όπως ονόμασε το διάσημο ζεστό κοκτέιλ που έχει βάση το ουίσκι. Η παραλλαγή του είναι το «brandy blazer», που γίνεται με βάση το μπράντι. Ο δημιουργός τους φαίνεται να έπαθε εμμονή με το νέο του κόλπο. Ονόμασε μάλιστα τις κούπες όπου ανακάτευε τα θαύματά του «blazer mugs» και τις στόλισε με ασήμι και πολύτιμους λίθους. Παρά την εμμονή του, πάντως, δεν άναβε φωτιές χωρίς λόγο: όταν εργαζόταν στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωνε ότι σέρβιρε ζεστά ποτά μόνο σε αρρώστους ή όταν έκανε πολύ κρύο. Ποτέ άλλοτε. Ίσως γιατί είχε κι άλλη μανία: τη συγγραφή οδηγιών για μπάρμεν. Ακόμη διαβάζεται το Jerry Thomas, Bartenders Guide, How to mix drinks, που εκδόθηκε το 1862.
Speakeasy: Προσοχή, καίει!
Η συνταγή του κοκτέιλ θέλει υψηλής ποιότητας υλικά και σωστή διαχείριση της φλόγας. Οπότε, αν θέλετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε ένα ζεστό κοκτέιλ σαν αυτό, παρατηρήστε πρώτα τις κινήσεις ενός επαγγελματία μπάρμαν. Σε κάθε περίπτωση, εμείς σας δίνουμε τα υλικά κι εσείς πάρτε κούπες, μεζούρες και καμινέτο και αυτοσχεδιάστε προσέχοντας να μη λαμπαδιάσετε.
Τι χρειαζόμαστε
- 60 ml Metaxa
- 20 ml σπιτικό λικέρ Falernum (τζαμαϊκανό λικέρ με τζίντζερ και λάιμ, στο οποίο προστέθηκε και ιβίσκος)
- 30 ml σπιτικό σιρόπι καφέ Κολομβίας-σοκολάτα γάλακτος
- 10 ml σιρόπι Orgeat
- λίγη κρέμα γάλακτος στην κορυφή
- φύλλα kaffir για το γαρνίρισμα
Πώς το κάνουμε
Με καυτό νερό ζεσταίνουμε τις «blazer mugs». Βάζουμε τα υλικά στη μία από τις δύο και στη συνέχεια πάνω από τη φλόγα του καμινέτου κάνουμε «roll», όπως λένε οι επαγγελματίες. Στη γλώσσα των ερασιτεχνών, περνάμε το μείγμα από τη μία κούπα στην άλλη κρατώντας πάντα τη μία κούπα ψηλά.
Καλή επιτυχία!