© AP Photo/Petros Giannakouris

ΕΙΝΑΙ ΟΧΥΡΩΜΕΝΗ ΣΕΙΣΜΙΚΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ;

Οι οδυνηρές απώλειες που επέφερε η σεισμική δραστηριότητα στη γείτονα χώρα εγείρουν εκτός των άλλων ορισμένες απορίες και για τα καθ’ ημάς.

Μερικές σκέψεις και επισημάνσεις με αφορμή τον σεισμό στην Τουρκία.

1. Η Τουρκία διαθέτει αντισεισμικό κανονισμό. Και μάλιστα είναι καλύτερος από τον δικό μας (δήλωση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου στο Action 24, στις 10.2.23).

2. Τότε πως εξηγείται η κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων; Σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και με βάση την κοινή λογική, η εξήγηση βρίσκεται στην εκτεταμένη διαφθορά που ενδημεί στην γείτονα (σκάρτα υλικά, παραβίαση των κανόνων του αντισεισμικού κλπ).

3. Είναι οχυρωμένη η χώρα μας μπροστά στο ενδεχόμενο να δοκιμαστεί από σεισμό μεγάλης έντασης; Σε γενικές γραμμές, ναι. Όμως υπάρχουν πολλά κτίρια που έχουν κτιστεί πριν από την κατάρτιση και ισχύ του πρώτου αντισεισμικού κανονισμού (1959). Και αυτό συνιστά πρόβλημα.

σεισμός
© 2023 AP Photo/Emrah Gurel

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Μελέτη απογραφής του δομικού αποθέματος), έχει «προφανώς εκσυγχρονιστεί σε ένα βαθμό το δομικό απόθεμα», αλλά:

«Ένα μεγάλο ποσοστό των κτιρίων (περίπου το 70% σήμερα) έχουν σχεδιαστεί με διατάξεις οι οποίες απέχουν σημαντικά από τις ισχύουσες τόσο σε σχέση με τα σεισμικά φορτία σχεδιασμού όσο και από άποψη απαιτήσεων κατασκευαστικής διαμόρφωσης (αυτού που ονομάζουμε «ικανοτικού» σχεδιασμού) μέσω του οποίου μειώνεται δραστικά η πιθανότητα κατάρρευσης σε περίπτωση ισχυρού σεισμού». (Αναστάσιος Σέξτος, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής).

Ταυτόχρονα, καθυστερεί ανεπίτρεπτα ο έλεγχος στα δημόσια κτίρια, καθώς το 75% αυτών δεν έχει ελεγχθεί ακόμη! Η εντολή για έλεγχο είχε δοθεί το 2001 και αφορούσε 80.000 κτίρια του δημοσίου…

Πάντως, για τις επιπτώσεις από μεγάλο σεισμό σημασία έχει αν θα εκδηλωθεί στη θάλασσα ή στην ηπειρωτική χώρα. Το λένε όλοι οι σεισμολόγοι…

σεισμός
© 2023 AP Photo/Khalil Hamra

4. Τελικά, υπάρχει περίπτωση να ’χουμε στη χώρα μας σεισμό σαν αυτόν που έπληξε την Τουρκία; Συγγνώμη, αλλά κανένας δεν ξέρει. Μπορεί να γίνει αύριο, που λέει ο λόγος, μπορεί σε 100 χρόνια. Από τους σεισμολόγους και αυτό.

Και μια «λεπτομέρεια» που αξίζει τον κόπο: Εδώ και 15 χρόνια δεν έχει δοθεί εντολή (ούτε χρήματα, φυσικά) για σεισμολογική έρευνα στη χώρα μας…

5. Η διπλωματία των σεισμών: Κάθε φορά που χτυπάει ο Εγκέλαδος την Τουρκία ή την Ελλάδα, η ένταση στις σχέσεις των δύο χώρων σχεδόν εξαφανίζεται λόγω των οδυνηρών επιπτώσεων (θάνατοι, καταστροφές) και των εκδηλώσεων αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Όμως η αποκαλούμενη διπλωματία των σεισμών είναι χρονικά σύντομη. Πρόσκαιρη συγκίνηση εκατέρωθεν, καλά λόγια, ευχαριστήριες δηλώσεις, αλλά επί της ουσίας τίποτε ενθαρρυντικό ώστε να διαρκέσει επί μακρόν η μείωσης της έντασης.

Toyrk;ia
© 2023 AP Photo/Hussein Malla

Στην σημερινή συνθήκη (πρωτοφανείς απειλές εναντίον της χώρας μας από τον Ερντογάν και πολεμικές ιαχές) είναι πολύ πιθανό ο καταστροφικός σεισμός να ανασχέσει την προκλητική ρητορική, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές της Τουρκίας (αν δεν αναβληθούν).

Έτσι, ο Ερντογάν χάνει ένα προεκλογικό όπλο, λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί πρόσκαιρα τόσο ανάμεσα στις δυο χώρες, όσο και εξαιτίας την δραματικής κατάστασης μέσα στην Τουρκία.

Κάτι τελευταίο: Ασφαλώς και υπάρχουν στη χώρα μας ανόητοι και μικρόψυχοι που είτε επιχαίρουν για τον σεισμό στην γείτονα, είτε εναντιώνονται στην έμπρακτη αλληλεγγύη της πατρίδας μας προς την χειμαζόμενη Τουρκία.

Υπάρχουν. Αλλά είναι λίγοι αυτοί οι άρρωστοι εγκέφαλοι, λίγες και άνευ σημασίας αυτές οι δηλητηριασμένες ψυχές.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.