ΑΥΤΗ Η ΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ QUIET QUITTING
Ο διάδοχος του quiet quitting φαίνεται να είναι ένα φαινόμενο που λέγεται «resenteeism», όρος που αναπαράγεται όλο και περισσότερο από τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τι σημαίνει αυτό;
Ένα νέο φαινόμενο που αφορά την εργασία αναδύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όχι, δεν είναι το Quiet Quitting, δηλαδή η «σιωπηλή παραίτηση» στην εργασία. Όπως όλα δείχνουν πρόκειται για τον διάδοχό του, που ακούει στο όνομα «resenteeism».
Στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί μονολεκτικά με τη λέξη «δυσαρέσκεια» ή «απέχθεια», ενώ περιφραστικά μπορεί κανείς να εξηγήσει τον όρο ως εξής: πρόκειται για την παραμονή σε μια μη ικανοποιητική εργασία λόγω της έλλειψης καλύτερων επιλογών ή του φόβου της εργασιακής ανασφάλειας.
«Οι εργαζόμενοι που αισθάνονται ότι υποτιμώνται και ανησυχούν για το μέλλον τους δεν πρόκειται ποτέ να είναι ευτυχισμένοι στη δουλειά τους και η αύξηση της δυσαρέσκειας, αν και ανησυχητική, δεν είναι μη αναμενόμενη», λέει η Pam Hinds, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας RotaCloud, η οποία επινόησε τον όρο.
Τι είναι το «resenteeism» και πώς προέκυψε
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Glamour, ο όρος «resenteeism» δηλώνει την αναγκαστική παραμονή σε μια δουλειά –στην οποία κανείς νιώθει πραγματικά δυστυχισμένος– λόγω ανησυχίας για το εργασιακό μέλλον ή έλλειψης καλύτερων επιλογών. Μάλιστα, ο εργαζόμενος όχι απλά δεν κρύβει αυτή τη δυσαρέσκεια, αλλά αντιθέτως την εκφράζει έντονα.
Σε αντίθεση με το –δημοφιλές πλέον– quiet quitting (το οποίο εντοπίστηκε ως φαινόμενο ακόμα και στις προσωπικές σχέσεις) το θέμα του «resenteeism» δεν έχει λάβει ακόμα μεγάλη δημοσιότητα, γι' αυτό και δεν είναι απολύτως κατανοητά τα αίτια που το προκάλεσαν, ενώ έχει αναφερθεί σε μερικά μόνο μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Αρκετοί φαίνεται να θεωρούν αυτή την αύξηση της δυσαρέσκειας αποτέλεσμα της Μεγάλης Παραίτησης (Great Resignation) που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περίοδος στην οποία πολλοί εργαζόμενοι αισθάνονταν «παγιδευμένοι» και χωρίς διεξόδους. Επιπλέον, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως έπαιξαν ρόλο, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μια έρευνα στις ΗΠΑ που έδειξε ότι μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένο από τη δουλειά του.
Παράλληλα, οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας έχουν εντείνει τις συζητήσεις για την αντικατάσταση των εργαζομένων από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης ενώ την ίδια στιγμή μεγάλες εταιρείες όπως η Google και η Microsoft ανακοινώνουν ότι αναμένεται να απολύσουν χιλιάδες εργαζομένους.
2 στοιχεία που το διαφοροποιούν από το Quiet Quitting
Το «resenteeism» δεν είναι η τυπική μελαγχολία που μπορεί να νιώθει ένας οποιοσδήποτε εργαζόμενος. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι όσοι βιώνουν αυτό το φαινόμενο εκφράζουν ανοιχτά και χωρίς ενδοιασμούς τη δυσαρέσκειά τους στη δουλειά. Ουσιαστικά, θα μπορούσε να θεωρηθεί το αντίστροφο της «σιωπηλής παραίτησης», η οποία σημαίνει να κάνει κάποιος τη δουλειά του αρνούμενος να καταβάλλει την οποιαδήποτε προσπάθεια για το «παραπάνω».
Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που αναφέρει η συντάκτρια του άρθρου του Glamour, Bianca London, είναι ότι αυτή η δυσαρέσκεια μπορεί να είναι μεταδοτική! Υπάρχει δηλαδή ο φόβος ότι το συναίσθημα μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλα μέλη του προσωπικού, τα οποία μπορεί επίσης να νιώθουν απογοητευμένα από τις συνθήκες στο χώρο εργασίας τους. Επιπλέον, το φαινόμενο θεωρείται μια παραλλαγή του «presenteeism», που είναι η απώλεια της παραγωγικότητας στην εργασία εξαιτίας προβλημάτων υγείας.
Τι να κάνεις αν βιώνεις «resenteeism»
Αν ταυτίζεσαι με αρκετά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά –αλλά δεν είσαι έτοιμος να φύγεις από τη δουλειά σου– η Hinds αναφέρει 5 τρόπους αντιμετώπισης:
- Επικοινώνησε τις ανησυχίες σου στον προϊστάμενό σου, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα που εξηγούν το αίσθημα δυσαρέσκειας που νιώθεις.
- Πρότεινε πιθανές λύσεις που θα σε ικανοποιούσαν. Εξήγησε με σαφήνεια τις ανάγκες και τις προσδοκίες από τη δουλειά σου.
- Φρόντισε τον εαυτό σου. Βεβαιώσου ότι φροντίζεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία και σταμάτα το «overthinking».
- Αναζήτησε νέες ευκαιρίες. Αν δεν αισθάνεσαι ικανοποίηση από την επαγγελματική σου θέση, δοκίμασε να διερευνήσεις ευκαιρίες εξέλιξης και ανάπτυξης εντός του οργανισμού που δουλεύεις.
- Σκέψου λογικά: θυμήσου ότι η δουλειά μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ζωής σου, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό.