iStock

3 ΕΞΩΤΙΚΑ ΜΕΙΓΜΑΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΑ ΤΑ ΠΙΑΤΑ ΣΟΥ

Γκαράμ μασάλα, ζάαταρ, Ρας Ελ Χανούτ. Τρία μείγματα μπαχαρικών που μας έρχονται από μακριά για να χαρίσουν εξωτικές γεύσεις στα πιάτα μας.

Ακούμε συχνά τους σεφ να αναφέρονται σε μείγματα μπαχαρικών από χώρες μακρινές. Μείγματα με ονόματα εξωτικά που μας εντυπωσιάζουν και θέλουμε κι εμείς να τα εντάξουμε στη μαγειρική μας, τουλάχιστον όταν στόχος μας είναι να εντυπωσιάσουμε με τις γνώσεις μας.

Έλα όμως που δεν έχουμε ιδέα τι κρύβουν μέσα τα μείγματα αυτά και με ποια υλικά ταιριάζουν; Διαλέξαμε, λοιπόν, τρία από αυτά και σας προτείνουμε μερικούς συνδυασμούς για να ξεκινήσετε κι εσείς τα γευστικά ταξίδια σε χώρες μακρινές και ονειρεμένες.

1. Γκαράμ Μασάλα

Τo γκαράμ μασάλα, όπως εξηγεί και η δική μας Καρολίνα Δωρίτη, είναι ένα μείγμα μπαχαρικών, που χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα της Ινδίας, αλλά και σε γειτονικές κουζίνες όπως αυτή του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές.

iStock
Chicken tikka masala, cooked marinated chicken chunks in spiced curry sauce, served over rice and with naan bread top view

Πού μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε:

  • Σε συνταγές με κοτόπουλο ή γαρίδες, που συνδυάζονται με λαχανικά. Φέρτε στο νου σας συνταγές τύπου stir-fry.
  • Σε κεμπάπ, ειδικά αν είναι ο κιμάς είναι αρνίσιος.
  • Σε συνταγές με βάση τη μελιτζάνα, όπως το ιμάμ και τα παπουτσάκια.
  • Μπορούμε να το αναμείξουμε με ελαιόλαδο και να αλείψουμε ψητά κρεατικά ή θαλασσινά (π.χ. παϊδάκια, κοτόπουλο, γαρίδες, καλαμαράκια).
  • Μπορούμε να ετοιμάσουμε μια συνοδευτική σάλτσα για ψητά κρεατικά, αναμειγνύοντάς το με γιαούρτι και ελαιόλαδο.
  • Σε σάλτσες ντομάτας με σκόρδο ή τζίντζερ και φυσικά σε κρεμώδεις σάλτσες με γάλα καρύδας, κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι.

2. Ζαατάρ

Πρόκειται για ένα ακόμα από τα μείγματα μπαχαρικών και μυρωδικών που μας έρχονται από τη μακρινή Μέση Ανατολή και η συνταγή του δεν είναι... σμιλευμένη σε πέτρα. Πάντως, στα βασικά υλικά συμπεριλαμβάνονται το θυμάρι, η ρίγανη, το δενδρολίβανο, το λευκό σουσάμι, το μαυροκούκι, το σουμάκι (ή σουμάκ) και το χοντρό αλάτι.

iStock
Pita bread with olive oil and Za'atar-Za'atar is a generic name for a family of related Middle Eastern herbs from the genera Origanum (Oregano), Calamintha (Basil thyme), Thymus (typically Thymus vulgaris, i.e., Thyme), and Satureja (Savory). The name za'atar alone most properly applies to Origanum syriacum. It is also the name for a condiment made from the dried herb(s), mixed with sesame seeds, dried sumac, and often salt, as well as other spices. Used in Arab cuisine, both the herb and spice mixture are popular throughout the Middle East

Πού μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε:

  • Σε μείγματα κιμάδων, μαρινάδες ή για να πασπαλίσουμε κάθε είδος κρέατος πριν ή μετά το ψήσιμο.
  • Σε ντοματοσαλάτες, λαδερά φασολάκια και μελιτζάνες, ακόμα και στα ψητά κολοκυθάκια.
  • Σε ντιπ λευκών τυριών.
  • Στη γέμιση που θα βάλουμε σε τυρόπιτες, κοτόπιτες, πρασόπιτες, σπανακόπιτες..
  • Μπορούμε να αλείψουμε φέτες ψωμί, τορτίγιες, πίτες για σουβλάκι με ελαιόλαδο, να τις πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών και να ψήσουμε στο φούρνο.

Μια ιδιαίτερη συνταγή με ζαατάρ είναι το χούμους με ψητές πιπεριές Φλωρίνης, ενώ ταιριάζει πολύ και με τα τούρκικα αβγά με γιαούρτι.

3. Ρας Ελ Χανούτ

Θα μπορούσε να είναι το όνομα κάποιου κακού σε σειρά κινουμένων σχεδίων, αλλά είναι ένα μείγμα μπαχαρικών που συνδέεται με τη μαροκινή κουζίνα. Για άλλη μια φορά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή και καθένας φτιάχνει το δικό του. Πάντως, συστατικά που θεωρούνται απαραίτητα είναι ο κόλιανδρος, ο κουρκουμάς, το καρδάμωμο (κακουλές), το πιπέρι, το γαρύφαλλο, η κανέλα, το πιπέρι καγιέν, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι.

iStock
Traditional moroccan tajine of chicken with dried fruits and spices, top view.

Πού μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε:

  • Ταιριάζει καταπληκτικά με το κους-κους και τα πιλάφια που περιέχουν ξερά φρούτα.
  • Σε ζεστές πατατοσαλάτες, πουρέδες και πατάτες γιαχνί.
  • Σε αρνάκι ή κοτόπουλο μαγειρευτό στη γάστρα.
  • Σε μείγματα κιμάδων από πουλερικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.