ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΤΟ ΣΕΞ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ;
Μπορεί το σεξ να μην γυμνάζει αποτελεσματικά την καρδιά και τους πνεύμονές μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η καρδιά δεν ωφελείται από αυτήν την εξαιρετικά ευχάριστη πράξη.
Προς απογοήτευση πολλών, η πεποίθηση ότι το σεξ γυμνάζει αποτελεσματικά την καρδιά και τους πνεύμονές μας αποδεικνύεται μύθος.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια σωματική δραστηριότητα ήπιας έως μέτριας έντασης, με την οποία καίμε περίπου 5 θερμίδες το λεπτό (κάτι παραπάνω, δηλαδή, από όσες καίμε όταν βλέπουμε τηλεόραση). Επομένως, η σεξουαλική δραστηριότητα δεν θεωρείται αερόβια άσκηση και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον χρόνο που χρειάζεται να περάσουμε κάνοντας ποδήλατο ή τρέχοντας στο πάρκο της γειτονιάς.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η καρδιά δεν ωφελείται από αυτήν την εξαιρετικά ευχάριστη πράξη. Το αντίθετο!
Τι συμβαίνει στην καρδιά κατά τη διάρκεια του σεξ
Μπορεί η σεξουαλική επαφή να μην πληροί τα κριτήρια ώστε να χαρακτηριστεί άσκηση, ωστόσο κατά τη διάρκειά της η συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση και η καρδιακή συχνότητα αυξάνονται σταδιακά, με τις μεγαλύτερες τιμές να σημειώνονται τη στιγμή του οργασμού.
Σπάνια, μάλιστα, η καρδιακή συχνότητα υπερβαίνει τους 130 παλμούς το λεπτό (η μέγιστη καρδιακή συχνότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης υπολογίζεται ως εξής: 220 – ηλικία του ατόμου = παλμοί ανά λεπτό) και η «μεγάλη» πίεση τα 170 mm Hg (σε άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση).
Μπορεί το σεξ να προφυλάξει την καρδιά;
Σύμφωνα με μελέτες, άνδρες με δύο ή περισσότερες ερωτικές επαφές την εβδομάδα έχουν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, σε σχέση με εκείνους που έχουν λιγότερες επαφές. Όσον αφορά τις γυναίκες, δημοσίευση στο Journal of Health and Social Behavior υποστηρίζει ότι όσες δηλώνουν ικανοποιημένες με τη σεξουαλική τους ζωή έχουν χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Όπως λένε οι ειδικοί, κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής απελευθερώνονται στον οργανισμό μας ενδορφίνες. Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες έχουν αναλγητική και χαλαρωτική δράση και δημιουργούν αισθήματα οικειότητας, χαλάρωσης και ευφορίας, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του στρες – ενός παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Επίσης, μετά την επαφή εκκρίνονται σημαντικές ποσότητες ωκυτοκίνης, της λεγόμενης «ορμόνης της αγάπης» ή «της αγκαλιάς», η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες). Η μείωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να χαλαρώνουμε και να κοιμόμαστε γρηγορότερα, γεγονός σημαντικό, μιας και ο κακής ποιότητας ύπνος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Η σεξουαλική δραστηριότητα φαίνεται να συνδέεται και με τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine, η μειωμένη συχνότητα σεξουαλικών επαφών σχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα του συγκεκριμένου αμινοξέους στο αίμα, κάτι που με τη σειρά του έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και φλεβικής θρόμβωσης. Οι άντρες που δήλωσαν ότι είχαν τουλάχιστον δύο ερωτικές επαφές την εβδομάδα είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΝΔΟΡΦΙΝΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ.
Τι ισχύει για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο;
Αν ανήκετε στην κατηγορία των ασθενών χαμηλού κινδύνου, δηλαδή στους ασθενείς με σταθερή καρδιαγγειακή νόσο, που δεν εμφανίζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια ενός τεστ κοπώσεως, τότε δεν έχετε λόγο να μην απολαμβάνετε μια ενεργή σεξουαλική ζωή. Σε γενικές γραμμές, εάν μπορείτε να ανεβείτε πάνω από δυο ή τρεις ορόφους με τα πόδια, χωρίς δυσκολία, είστε σε θέση να χαρείτε και την επαφή με τον/ τη σύντροφό σας.
Όσο για το αν υπάρχει πιθανότητα καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκειά της; Ούτως ή άλλως, ο κίνδυνος είναι ελαφρώς αυξημένος κάθε φορά που είστε σωματικά δραστήριοι, είτε πρόκειται για σεξουαλική δραστηριότητα είτε για οποιοδήποτε άλλο είδος αερόβιας άσκησης. Ωστόσο, όσο δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα, η πιθανότητα αυτή είναι εξαιρετικά χαμηλή και τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Όπως αναφέρει δημοσίευση της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, λιγότερες από 1 στις 100 καρδιακές προσβολές σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι όσο πιο ενεργοί είστε μετά την ανάρρωση από ένα καρδιακό επεισόδιο, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να το αντιμετωπίσετε ξανά κατά τη διάρκεια μιας επαφής. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα, η τακτική εξάσκηση χτίζει την αντοχή της καρδιάς και μειώνει το στρες που δέχεται αυτή κάθε φορά που την επαναλαμβάνετε.
Πότε να αποφύγετε το σεξ
Αν ανήκετε στους ασθενείς με ασταθή και σοβαρή συμπτωματική καρδιαγγειακή νόσο, πρέπει να αποφύγετε τη σεξουαλική δραστηριότητα, έως ότου η κατάστασή σας τεθεί υπό έλεγχο και σταθεροποιηθεί.
Σε περίπτωση που έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση stent ή σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass), αν και η αντοχή της καρδιάς σας δεν μεταβάλλεται, πρέπει να δώσετε χρόνο να επουλωθούν τα τραύματα και να αναρρώσει το σώμα σας. Αποφύγετε, πάντως, τις ερωτικές επαφές μέχρι να μιλήσετε με τον γιατρό σας.