ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΦΛΕΡΤΑΡΕΙΣ
Η γλώσσα του σώματος μεταδίδει στους γύρω μας μη λεκτικά μηνύματα. Τι μπορεί λοιπόν να εκφράζεις –χωρίς να το λες– όταν φλερτάρεις; Μια προδημοσίευση από το βιβλίο «Η τέχνη να διαβάζεις τη σκέψη: Μάθε τη γλώσσα του σώματος για να πείθεις» δίνει την απάντηση.
Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που κάνουν στον Σουηδό Henrik Fexeus μετά από κάποια ομιλία του είναι η εξής: Τι σκέφτομαι αυτή τη στιγμή; Διόλου περίεργο, αν λάβεις υπόψη ότι ο περιζήτητος αυτός ομιλητής δηλώνει πνευματιστής και το βιλίο που τον έκανε διάσημο διεθνώς έχει τίτλο: «Η τέχνη να διαβάζεις τη σκέψη». Μόνο που δεν πρόκειται για κάτι μαγικό, κι αυτό το ξεκαθαρίζει ο υπότιτλος: «Μάθε τη γλώσσα του σώματος για να πείθεις».
Ο ίδιος δίνει περισσότερες διευκρινίσεις στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του, όπου γράφει μεταξύ άλλων: «Η βασική ιδέα πίσω από το διάβασμα της σκέψης, όπως εγώ χρησιμοποιώ τη φράση, είναι να μπορούμε να κατανοήσουμε τις ψυχικές διεργασίες άλλων ανθρώπων παρατηρώντας τους σωματικά. Φυσικά, δεν μπορούμε να “διαβάσουμε” κυριολεκτικά αυτό που συμβαίνει στο μυαλό τους (αυτό προϋποθέτει ότι όλοι σκέφτονται λεκτικά, και, όπως θα αντιληφθείτε, τούτο δεν συμβαίνει πάντα). Όμως, πραγματικά, δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο».
«Η αλήθεια είναι ότι επικοινωνούμε πάντα με ολόκληρο το σώμα μας, και αυτό περιλαμβάνει από χειρονομίες από ενθουσιασμό μέχρι αλλαγές στο μέγεθος της κόρης του ματιού μας», προσθέτει. «Το ίδιο ισχύει και όταν χρησιμοποιούμε τη φωνή μας. Αν και συχνά δεν λαμβάνουμε αυτά τα σήματα συνειδητά, το κάνει για μας το υποσυνείδητό μας. Όλη η επικοινωνία, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιείται με τη γλώσσα του σώματος, τις μυρωδιές, τον τόνο της φωνής, τα συναισθήματα ή τις λέξεις, λαμβάνεται, αναλύεται και ερμηνεύεται από το υποσυνείδητό μας, το οποίο στη συνέχεια στέλνει μια κατάλληλη απάντηση μέσω των ίδιων μη λεκτικών ασυνείδητων καναλιών».
Η γλώσσα του σώματος αποκωδικοποιείται
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου του έγινε το 2007 και οι αριθμοί δίνουν το μέγεθος της επιτυχίας του: έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες και έχει φτάσει τα 500.000 αντίτυπα σε πωλήσεις.
Μια βασική έννοια που εξηγεί και χρησιμοποιεί στις σελίδες του προέρχεται από τη γαλλική γλώσσα: rapport. «Le rapport σημαίνει χοντρικά “έχω σχέση με” ή “έχω συνάφεια με” κάποιον ή κάτι», εξηγεί. «Δημιουργώντας καλό rapport, δημιουργούμε μια σχέση με αμοιβαία εμπιστοσύνη, συναίνεση, διάθεση για συνεργασία – μια σχέση ανοιχτή στις ιδέες όλων των εμπλεκομένων.
»Κατανοώ ότι, κατά τα φαινόμενα, το rapport δεν έχει καμία σχέση με το διάβασμα της σκέψης. Κι όμως έχει. Αυτό που μαθαίνετε να παρατηρείτε στους άλλους για να δημιουργήσετε rapport σας λέει επίσης πολλά για τη διανοητική τους κατάσταση: πώς κατανοούν τον κόσμο, πώς σκέφτονται και πώς νιώθουν. Το διάβασμα της σκέψης ξεκινά ήδη σε αυτό το σημείο, ως προϋπόθεση για τη δημιουργία καλών σχέσεων».
Προδημοσίευση από το βιβλίο
Η νέα αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου «Η τέχνη να διαβάζεις τη σκέψη: Μάθε τη γλώσσα του σώματος για να πείθεις» κυκλοφορεί στα ελληνικά στις 9 Φεβρουαρίου 2023, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ακολουθούν αποσπάσματα από το 8ο κεφάλαιο, που αναφέρονται στο φλερτ. Ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο, αν κρίνουμε και από την ανταπόκριση που είχε παλαιότερο άρθρο του OW, με τίτλο «Ο καλύτερος τρόπος να φλερτάρεις (σύμφωνα με την επιστήμη)»!
Πώς να φλερτάρετε χωρίς να το ξέρετε
Είναι αυτονόητο: ένας από τους τομείς όπου είναι κυρίως χρήσιμο να μπορούμε να διαβάζουμε τη γλώσσα του σώματος των άλλων –και κυρίως να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη δική μας– είναι όταν ξαφνικά μας ελκύει ή μας ενδιαφέρει ένα άλλο άτομο.
Όταν το υποσυνείδητό μας βρίσκεται σε αυτή τη διάθεση, έχουμε στην κατοχή μας μια ολόκληρη βιβλιοθήκη μη λεκτικής, ασυνείδητης επικοινωνίας. Αυτή τη στιγμή ίσως ρίχνετε ενοχικές ματιές πάνω από τον ώμο σας κάνοντας σκέψεις όπως «Μα έχω ήδη αγόρι», ή «Δεν πρέπει να το διαβάσω αυτό, είμαι παντρεμένος και ευτυχισμένος». Η κοινωνική σας θέση δεν παίζει καμιά σημασία. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά ζώα. Το να λαμβάνουμε επιβεβαίωση και να επιβεβαιώνουμε άλλους εντός της αγέλης είναι πολύ σημαντικό για να νιώθουμε καλά.
Όπως και με τα συναισθήματα, αυτός είναι ένας σημαντικός μηχανισμός για να λειτουργήσει η κοινωνική μας δομή και να απολαύσουμε τη ζωή. Ένα φλερτ, μια επιβεβαίωση, μπορεί να είναι κάτι πολύ μικρό και αθώο. Το φλερτ, φυσικά, μπορεί να οδηγήσει τελικά στην αναπαραγωγή και στη διαιώνιση του είδους, αλλά στο αρχικό του στάδιο είναι στην πραγματικότητα μόνο μια στοχευμένη μορφή rapport – που αποτελεί μια μορφή επιβεβαίωσης.
Προσωπικά, σκέφτομαι ότι ειδικά οι άνθρωποι που έχουν μια σταθερή σχέση πρέπει να ασχοληθούν και πάλι με το φλερτ για να τονώσουν λίγο την ύπαρξή τους και τη σχέση τους. Επίσης, ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να φλερτάρετε με κανέναν άλλο εκτός από τον/τη σύντροφό σας, μπορεί να είναι καλό για την αυτοπεποίθησή σας να ξέρετε πως κάποιος/κάποια ενδιαφέρεται για σας απλώς κοιτάζοντάς τον/την.
Και αν δεν είστε σε σχέση – πώς δείχνετε ενδιαφέρον χωρίς να είναι πολύ εμφανές; Και όταν αυτό το συναρπαστικό άτομο έρχεται να σας μιλήσει, πώς διατηρείτε το ενδιαφέρον του/της ώστε να μην εξαφανιστεί; Πώς λέμε όχι;
Γνωρίζω ότι υπάρχουν μαθήματα φλερτ που διδάσκουν πράγ ματα όπως «χαϊδεύω με το βλέμμα» και γλείφω τα χείλη μου, αλλά δεν αναφέρομαι σε αυτό. (Μην το κάνετε. Μην το κάνετε ποτέ.) Όπως και όλα τα υπόλοιπα, αυτό το θέμα αφορά πράγματα που ήδη κάνουμε, ασυνείδητα και χωρίς λόγια. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς τα κάνουμε.
Rapport και οπτική επαφή
Σημείωση: Ό,τι θα διαβάσετε ισχύει και για άνδρες και για γυναίκες. Συνήθως φλερτάρουμε με τις ίδιες μεθόδους. Σε περιπτώσεις που οι μέθοδοι διαφέρουν, θα το επισημάνω.
Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε κάποιο κοινωνικό περιβάλλον. Εκεί υπάρχουν και πολλά άλλα άτομα. Μπορεί να είναι ένα χριστου γεννιάτικο πάρτι στη δουλειά, η πρεμιέρα μιας ταινίας, ή ένας γάμος. Φυσικά, μπορεί να είστε σε μια αίθουσα αναμονής επιβα τών στον σταθμό του τρένου, να παραλαμβάνετε τα παιδιά από τον παιδικό σταθμό ή να τρώτε στην τραπεζαρία του εργασιακού σας χώρου. Φανταστείτε ότι είστε εκεί και μιλάτε με κάποιους γνωστούς. Ξαφνικά, ασυνείδητα το βλέμμα σας συλλαμβάνει κάποιον που κάθεται λίγα μέτρα μακριά προς τα δεξιά σας, κάποιον που ασυνείδητα βρίσκετε συναρπαστικό. Το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να αρχίσετε να δημιουργείτε rapport στον χώρο με αυτό το άτομο. Θυμάστε τις ασκήσεις νωρίτερα στο βιβλίο; Αρχίζετε να προσαρμόζεστε στη γλώσσα του σώματος και στον ρυθμό του άλλου. Επίσης, φροντίζετε να είναι «ανοιχτό» το σώμα σας στον άλλο, αφαιρείτε όλα τα εμπόδια, δηλαδή γυαλιά, ποδηλατικά κράνη και ό,τι άλλο κρατάτε στο δεξί σας χέρι, για να μη σας κρύψει το χέρι σας ή κάποιο αντικείμενο. Το υποσυνείδητό σας φροντίζει όλα αυτά για εσάς. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην έχετε δει καν συνειδητά ότι το εν λόγω άτομο βρίσκεται εκεί. Όμως έχετε ήδη ξεκινήσει μια επικοινωνιακή διαδικασία, είτε το γνωρίζετε είτε όχι.
ΑΣΚΗΣΗ ΦΛΕΡΤ
Αν εσείς που διαβάζετε είστε γυναίκα, κάντε ένα απλό τεστ με τον εαυτό σας. Φανταστείτε ότι υπάρχει ένα ελκυστικό άτομο που στέκεται λίγο πιο μακριά στον χώρο. Κοιτάξτε το με την άκρη του ματιού σας και έπειτα κοιτάξτε μακριά προς την άλλη πλευρά. Κοιτάξτε ξανά το άτομο. Αλλά αυτή τη φορά απομακρύνετε το βλέμμα σας κοιτάζοντας πρώτα κάτω για λίγο. Παρατηρήσατε κάποια διαφορά; Νιώσατε ότι αυτό κάνατε προηγουμένως; Ήμουν σίγουρος.
Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσετε να τον/την κοιτάζετε διακριτικά ρίχνοντας κάπου κάπου λοξές ματιές, δείχνοντας έτσι ότι ενδιαφέρεστε. Καθαρά μηχανικά, κοιτάζετε το άτομο μέχρι να ανταποδώσει το κοίταγμα. Στη συνέχεια, κρατήστε οπτική επαφή για μια δυο στιγμές και μετά κοιτάξτε ξανά μακριά. Δεν κουνάτε το κεφάλι σας, που εξακολουθεί να είναι στραμμένο στην παρέα σας, μόνο τα μάτια σας κινούνται. Σε αυτή την περίπτωση, οι γυναίκες έχουν ένα καταστροφικό όπλο που εμείς οι άνδρες, δυστυχώς, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Οι γυναίκες, όταν αποστρέφουν ξανά το βλέμμα τους αφού βεβαιωθούν για την οπτική επαφή, πρώτα κοιτάζουν προς τα κάτω για μια στιγμή. Αυτό εννοούμε όταν λέμε «κλεφτή ματιά».
Το χαμηλωμένο βλέμμα είναι μια πρόσκληση. Είναι ένα σήμα υποταγής (όσο κι αν δεν θέλω να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη) που λέει: «Δεν είμαι επικίνδυνη». Πιστέψτε με, γνωρίζω καλά πόσο οπισθοδρομική μπορεί να φαίνεται μια τέτοια δήλωση σε μια πεφωτισμένη και σύγχρονη κοινωνία #metoo που αγωνίζεται για την ισότητα των φύλων. Δυστυχώς, όμως, το ασυνείδητο φλερτ εξακολουθεί συχνά να αφορά την υποταγή της γυναίκας στον άνδρα. Μπορεί να μην ακούγεται πολιτικά ορθό ή ιδιαίτερα καλόγουστο, αλλά έτσι λειτουργεί. Είναι ένας μηχανισμός που κουβα λάμε από αμνημονεύτων ετών, πολύ πριν γίνουμε άνθρωποι – και δεν είμαστε οι μόνοι που τον διαθέτουμε. Οι περισσότερες τελετουργίες ζευγαρώματος στον κόσμο των ζώων χρησιμοποιούν στοιχεία υποταγής του θηλυκού – το ανθρώπινο ζευγάρωμα δεν αποτελεί εξαίρεση. Διαφορετικά, εμείς οι άνδρες απλώς δεν θα τολμούσαμε να πλησιάσουμε.
Η λαμπρότητα των φτερών
Επιστρέψτε στο δωμάτιο. Τώρα που έχετε (ασυνείδητα) διαπιστώσει ότι σας βλέπει ο άλλος, απλώνετε τα φτερά του παγονιού. Ή τουλάχιστον κάνετε το ανθρώπινο αντίστοιχο: αρχίζετε να ευπρεπίζεστε μπροστά του/της. Διορθώνετε ρούχα, μαλλιά και κοσμήματα. Ισιώνετε την πλάτη, είστε σε επιφυλακή. Αν είστε άνδρας, αναδεικνύετε το (θεωρητικά) μυώδες στέρνο σας για να δείξετε ότι είστε αρσενικό πρώτης ποιότητας. Αν είστε γυναίκα, παρουσιάζετε τα θέλγητρά σας με τον πλέον ελκυστικό τρόπο. Για να το θέσω εν συντομία: ανεξάρτητα από το ποιοι είστε, δείχνετε τι έχετε να προσφέρετε.
Το πέρασμα των δαχτύλων από τα μαλλιά ή τα σκουλαρίκια είναι επίσης ένας διπλός συνδυασμός όσον αφορά τις γυναικείες χειρονομίες. Ακριβώς όπως τα άλλα ζώα εκθέτουν το πιο ευαίσθητο μέρος τους όταν θέλουν να δείξουν υποταγή, εκθέτετε κι εσείς το πιο ευαίσθητο μέρος σας. Δηλαδή τους καρπούς σας. Ταυτόχρονα δείχνετε τις παλάμες σας, κάτι που δηλώνει ότι δεν κρατάτε πέτρες ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσατε να εκτοξεύσετε στο κεφάλι του άνδρα που πλησιάζει. Η επίδειξη μιας άδειας παλάμης είναι μια παλιά, πρωτόγονη χειρονομία που εκφράζει φιλικότητα. Οι μαλωμένοι χιμπατζήδες κάνουν το ίδιο πράγμα για να δείξουν ότι δεν θέλουν να τσακωθούν άλλο. Παρόλο που δεν είμαστε πια μαϊμούδες (ή τουλάχιστον φοράμε πιο ωραία ρούχα), το υποσυνείδητό μας εξακολουθεί να καταγράφει το νόημα της χειρονομίας, και ως άνθρωποι έχουμε επίσης αναπτύξει τις δικές μας παραλλαγές: Η αρχική έννοια που απλώνουμε το χέρι για να χαιρετήσουμε κάποιον είναι για να δείξουμε ότι δεν κρατάμε σπαθί.
Η πρόκληση
Τώρα συμβαίνει το «κονέ». Δείχνεις ενδιαφέρον κοιτάζοντας διερευνητικά το άτομο, και αυτό το κάνεις μισοκλείνοντας λίγο τα μάτια και γέρνοντας το κεφάλι. Κοιτάζεις. Έπειτα από αυτό, το ανδρικό οπλοστάσιο έχει σχεδόν αδειάσει – αν δεν έχει συμβεί τίποτε ακόμα, πρέπει να πάρουμε τη συνειδητή απόφαση να πάμε και να μιλήσουμε με το άτομο που σταθήκαμε και κοιτάξαμε ασυναίσθητα.
Οι γυναίκες έχουν ένα επιπλέον όπλο στη διάθεσή τους. Είναι απίστευτα απλό όσο και θανατηφόρο. Και πάλι, αν είστε γυναίκα και έχετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε ενώ διαβάζετε, κάντε το, θα καταλάβετε ακριβώς για τι πράγμα μιλάω. Η στάση είναι η εξής: Το κεφάλι και το βλέμμα βρίσκονται σε επιφυλακή, όπως είπαμε παραπάνω. Κοιτάζετε και γέρνετε το κεφάλι. Στη συνέχεια τοποθετείτε το ένα χέρι στον ανασηκωμένο γοφό σας. Αυτό είναι όλο. Τώρα εσείς ως γυναίκα δεν είστε πια υποτακτική, αλλά ευθέως προκλητική. Αυτή η πόζα λέει:
«Μου εξάπτεις την περιέργεια – το ερώτημα είναι, είσαι αρκετά γενναίος για να έρθεις ως εδώ;»
Δεν υπάρχει κάτι πιο άμεσο από αυτό.
Θυμηθείτε ότι ακόμη χρησιμοποιείτε ασυνείδητες τεχνικές.
Έτσι, χωρίς να γνωρίζετε ότι κάνατε κάτι, αυτό το συναρπαστικό άτομο μπορεί ξαφνικά να έρθει και να σταθεί ακριβώς μπροστά σας και να θέλει να μιλήσει μαζί σας, χωρίς να έχετε ιδέα πώς συνέβη. Είναι επίσης πολύ πιθανό να σας ρωτήσει αν γνωρίζεστε, επειδή του/της θυμίζετε τόσο πολύ κάποιον. Θυμάστε ποιον του θυμίζετε; Μα, φυσικά, τον εαυτό του, επειδή ακολουθήσατε τη γλώσσα του σώματός του!