Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟ

Μια ψυχολόγος μοιράζεται στο διαδίκτυο τα πράγματα που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική της υγεία και δίνει δύναμη και κουράγιο στους ακολούθους της.

Στην εποχή μας όλοι φαίνεται να παλεύουμε με κάτι, είτε αυτό είναι κάποια ψυχική διαταραχή, είτε άγχος υψηλής λειτουργικότητας, είτε ένα σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα. Ο κατάλογος είναι μακρύς και έχει ποικιλία. Καμιά φορά συζητάμε με έναν φίλο, έναν συνάδελφο ή έναν συγγενή και συνειδητοποιούμε απρόσμενα ότι μοιραζόμαστε τα ίδια άγχη, ότι μας βασανίζουν οι ίδιες σκέψεις.

Έπεσα τυχαία σε μια δημοσίευση μιας ξένης ψυχολόγου στο Instagram, της Kelly Vincent, η οποία αποφάσισε να μοιραστεί με τους –πάνω από 100 χιλιάδες– διαδικτυακούς της ακολούθους 5 πράγματα που βιώνει η ίδια και σχετίζονται με την ψυχική υγεία. «Το να παλεύουμε είναι συχνά μέρος της εμπειρίας», γράφει η Vincent. Ενώ προσθέτει ότι ακόμα και μια ψυχολόγος που μιλάει για αυτά τα πράγματα όλη την ημέρα [με τους ασθενείς της], δεν αποκλείεται να τα αντιμετωπίζει και η ίδια.

Στα σχόλια οι χρήστες την ευχαριστούν που μοιράστηκε την εμπειρία της. «Σε ευχαριστώ! Το χρειαζόμουν αυτό σήμερα», γράφει κάποιος. «Σ' ευχαριστώ για την τρωτότητά σου. Στέκομαι δίπλα σου», προσθέτει κάποιος άλλος. Σχολιάζουν ακόμα και ψυχολόγοι, δηλώνοντας ότι ταυτίζονται με τα λεγόμενά της.

5 πράγματα που δυσκολεύουν ακόμα και μια ψυχολόγο

Αν διαβάσουμε αναλυτικά τις καταστάσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η ειδικός, μπορεί να ταυτιστούμε, να ανακουφιστούμε ή να αποφασίσουμε να αναλάβουμε δράση και να ξεκινήσουμε εκείνη την ψυχοθεραπεία που μας πρότειναν αλλά αρνιόμασταν πεισματικά.

1. Το να είσαι παρών στη στιγμή

Οι άνθρωποι που τους καταβάλλει συχνά το άγχος ξέρουν ότι όταν αυτό το συναίσθημα είναι πολύ έντονο, το να έχεις πλήρη επαφή με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι είναι δύσκολο. «Ο εγκέφαλος και το σώμα νομίζουν ότι βρίσκονται υπό απειλή, και έτσι το νευρικό σύστημα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Γινόμαστε υπερβολικά προσηλωμένοι στην απειλή, με αποτέλεσμα να χάνουμε τη ζωή», εξηγεί η Vincent.

Για να βοηθηθεί η ειδικός, προσπαθεί μεταξύ άλλων να αξιοποιεί και τις 5 αισθήσεις της και να ανακαλεί «ηρεμιστικά μάντρα», όπως τα ονομάζει, που υποδεικνύουν ασφάλεια, υπενθυμίζοντας στον εαυτό της ότι «είναι ασφαλής».

2. Η κατανάλωση πληροφοριών

Όσο κι αν αγαπάμε να μαθαίνουμε ή να μένουμε ενημερωμένοι για τα τεκταινόμενα γύρω μας, πρέπει να αναγνωρίζουμε τις φορές που αυτή η τάση προκαλείται από το άγχος και τον φόβο να μην χάσουμε τις εξελίξεις. Η κατανάλωση πολλών ειδήσεων μπορεί να εξελιχθεί σε μια εθιστική διαδικασία και να αποτελέσει απειλή για την υγεία μας.

Αν θέλεις να ανακουφιστείς, δοκίμασε όσα κάνει και η Vincent: παρατήρησε πώς αισθάνεσαι όταν καταναλώνεις αυτές τις πληροφορίες, σκέψου αν έχουν θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στο σώμα σου, και κυρίως προσπάθησε να καταναλώνεις συνειδητά. Επίσης, διάβασε ορισμένες συμβουλές ειδικών για το πώς να μην σε καταβάλλουν όσα βλέπεις στις ειδήσεις.

ψυχολόγος
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

3. Ακόμα και μια ψυχολόγος συγκρίνει τον εαυτό της με τους άλλους

«Το να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους είναι μια φυσική ανθρώπινη συμπεριφορά», γράφει η ειδικός. Ωστόσο, υπάρχει η υγιής σύγκριση που δημιουργεί κίνητρο αλλά συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν σε μια ανθυγιεινή σύγκριση που προκαλεί θλίψη και ντροπή.

Αναρωτήσου αν η σύγκριση σε εξυπηρετεί σε κάτι, αν σε ωφελεί ή σε βλάπτει. Μήπως συγκρίνεις ανόμοια πράγματα; Οκ, είναι φυσιολογικό να συγκρίνεσαι με άλλους ανθρώπους αρκεί να επανέρχεσαι γρήγορα πίσω στη στιγμή.

4. Διαρκείς σκέψεις για κάτι

Πολλές φορές επιμένουμε να σκεφτόμαστε και να υπεραναλύουμε ένα τετελεσμένο γεγονός ή κάτι που πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Μπορεί μια σκέψη να τριγυρίζει στο μυαλό μας και η κατάσταση αυτή να διαρκεί ακόμα και μέρες. Η ειδικός εξηγεί ότι με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλός μας προσπαθεί απεγνωσμένα να βγάλει νόημα ή να αποφύγει ένα συναίσθημα που σχετίζεται με αυτό που σκεφτόμαστε.

Τι να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας; Αυτό που κάνει η Vincent, δηλαδή να γράψουμε την κατάσταση και το αντίστοιχο συναίσθημα που νιώθουμε σε ένα χαρτί. Έπειτα να ρωτήσουμε τον εαυτό μας αν θέλει να συνεχίσει να σπαταλάει περισσότερη ενέργεια σε αυτή τη σκέψη.

Μην διστάσεις να ζητήσεις υποστήριξη ακόμα και από έναν φίλο, λέει η ειδικός.

5. Έλλειψη της κατάλληλης νοοτροπίας

Στην κοινωνία μας είναι πολύ φυσιολογικό να σκεφτόμαστε ότι «θα είμαι ευτυχισμένος/η, όταν θα έχω αυτό ή το άλλο». Είναι ένα μοντέλο σκέψης που διαδίδεται από γενιά σε γενιά, αλλά απ' ότι καταλαβαίνουμε δεν βοηθάει την ψυχική μας υγεία. «Οι περισσότεροι από εμάς δεν διδαχθήκαμε πώς να ρυθμίζουμε σωστά τα συναισθήματα, να ασκούμε την ευγνωμοσύνη και την αποδοχή», εξηγεί.

Για να σταματήσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο σκέψεων, ξεκαθαρίζουμε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην επιθυμία να επιτύχουμε κάτι και στη σκέψη ότι αυτό θα μας προσφέρει ένα συγκεκριμένο συναίσθημα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τέτοιες συμπεριφορές και τις επιπτώσεις της στην ψυχική μας υγεία.

«Μετακινήστε το μυαλό σας σε κατάσταση ευγνωμοσύνης», λέει η Vincent, «και δείξτε συμπόνια στον εαυτό σας».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.