ΔΕΣ ΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΠΙΔΡΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΟΥ
Το πρόχειρο φαγητό βλάπτει τον οργανισμό σου, αλλά όχι με τον τρόπο που φαντάζεσαι και ο εγκέφαλος παίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι περισσότεροι από εμάς προτιμάμε μια πίτσα από μια σαλάτα και ένα σουβλάκι από τα ρεβίθια. Το πρόβλημα είναι ότι αν και απίστευτα νόστιμο, το πρόχειρο φαγητό δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία μας.
Η άνοδος του δείκτη της ζυγαριάς και το χρηματικό κόστος δεν είναι οι μόνες… παρενέργειες. Η αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας είναι το μεγάλο ζήτημα κι εδώ έρχεται το twist (που λένε) στην πλοκή. Γιατί η σχέση μεταξύ junk food ή φαστ φουντ και παχυσαρκίας δεν είναι τόσο απλή όσο φαντάζεσαι.
Το πρόχειρο φαγητό «παίζει» εγκεφαλικά παιχνίδια
Έρευνα στο The Journal of Physiology αναφέρει ότι μια δίαιτα με πολλά λιπαρά και το πρόχειρο φαγητό επηρεάζουν τις συνδέσεις του εγκεφάλου και μειώνουν την ικανότητά του να ρυθμίζει την όρεξη και την κατανάλωση θερμίδων.
Πειράματα σε αρουραίους έδειξαν ότι τα αστροκύτταρα (στηρικτικά (νευρογλοιακά) κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος με αστεροειδές σχήμα) ελέγχουν μια χημική οδό προς το έντερο και η συνεχής κατανάλωση λιπαρών και ζαχαρούχων προϊόντων διαταράσσει τη σύνδεση αυτή. Τα αστροκύτταρα αρχικά αντιδρούν όταν κάποιος καταναλώνει πρόχειρο φαγητό, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που ονομάζονται γλοιοδιαβιβαστές. Οι ουσίες αυτές διεγείρουν τους νευρώνες που διασφαλίζουν ότι το στομάχι συστέλλεται σωστά για να γεμίσει και να αδειάσει ως απόκριση στην τροφή που διέρχεται από το πεπτικό σύστημα. Όταν κάτι αναστέλλει τη δράση τους, διαταράσσεται η αλληλουχία αυτή.
«Η πρόσληψη θερμίδων φαίνεται να ρυθμίζεται βραχυπρόθεσμα από τα αστροκύτταρα. Μια σύντομη έκθεση (3-5 ημέρες) σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/θερμίδες έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στα αστροκύτταρα, ενεργοποιώντας τη φυσιολογική οδό σηματοδότησης για τον έλεγχο του στομάχου. Με την πάροδο του χρόνου, τα αστροκύτταρα φαίνεται να απευαισθητοποιούνται στις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Έπειτα από περίπου 10-14 ημέρες σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/θερμίδες, τα αστροκύτταρα φαίνεται να αποτυγχάνουν να αντιδράσουν και η ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει την πρόσληψη θερμίδων φαίνεται να χάνεται», λέει η επικεφαλής συγγραφέας δρ Kirsteen Browning από το Penn State College of Medicine.
Η σημασία της μελέτης
Η κατανόηση του ρόλου του εγκεφάλου και των πολύπλοκων μηχανισμών που οδηγούν στη λαιμαργία μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες για τη διαχείριση της αύξησης βάρους. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε ένα χάπι κατά της παχυσαρκίας που στοχεύει νευρώνες στον εγκέφαλο.