iStock

ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΨΗΤΗ: Ο ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ

Η κολοκύθα είναι ένα ωφέλιμο λαχανικό και μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλές συνταγές. Αν σας φοβίζει η διαχείρισή της, έχουμε τον πιο εύκολο τρόπο να την ψήσετε στο φούρνο.

Η κολοκύθα είναι από τα λαχανικά που πολλοί θεωρούν μπελαλίδικα, κυρίως όσον αφορά στο κόψιμο, το καθάρισμα και μετά την αποθήκευσή της, αφού ανάλογα με το μέγεθος μπορεί να περισσεύει αρκετή κάθε φορά. Πρόκειται για ένα λαχανικό «διαμάντι»!

Πέρα από τα υπέροχα θρεπτικά συστατικά της, όπως η βήτα-καροτίνη και οι φυτικές ίνες, μελέτες έχουν δείξει ότι η κολοκύθα βοηθά στην απώλεια βάρους, καθώς μας κρατά χορτάτους για περισσότερη ώρα και μειώνει τις περιττές λιγούρες.

Η κολοκύθα είναι από τα λαχανικά που όταν μαγειρεύεται γίνεται πιο υγιεινό, αφού αυξάνεται η περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο, μια δυνατή αντιοξειδωτική ουσία που συναντάται επίσης στην ντομάτα και το καρπούζι. Το λυκοπένιο καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει τη χοληστερόλη και προωθεί την καρδιαγγειακή υγεία.

Ακόμα και στην ομορφιά μπορεί να αξιοποιηθεί για απολέπιση και αποτοξίνωση, και μάλιστα με απλές DIY συνταγές.

κολοκύθα
Καρολίνα Δωρίτη

Η κολοκύθα ταιριάζει με πολλά

Το άλλο υπέροχο στοιχείο της κολοκύθας είναι ότι χάρη στην ήπια και γλυκιά γεύση αλλά και την ωραία και κρεμώδη υφή της, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με άπειρους τρόπους στην κουζίνα μας. Γίνεται ψωμί, κέικ και μάφιν, μπισκότα, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, γίνεται διάφορες κρέμες, όπως π.χ. κρέμα για μπουγάτσα, σούπα, σάλτσα ζυμαρικών, πίτα, πουρές, γίνεται τηγανητή, βραστή ψητή, γεμιστή κ.ά.

κολοκύθα ψητή
Καρολίνα Δωρίτη

Ένα κόλπο για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη και να μην παιδεύεστε με το καθάρισμα της κολοκύθας είναι να την ψήσετε στο φούρνο ολόκληρη – ιδανικά, κομμένη στη μέση. Αφού ψηθεί, η φλούδα της λεπταίνει, μαλακώνει και τρώγεται, ενώ επίσης ξεφλουδίζεται και πολύ εύκολα, απλά με το χέρι.

Πώς ψήνουμε μια κολοκύθα

Την πλένουμε καλά και τη σκουπίζουμε με πετσέτα ή χαρτί. Αν το κοτσάνι της είναι πολύ σκληρό, το αφαιρούμε.

κολοκύθα
Καρολίνα Δωρίτη

Στην συνέχεια, την κόβουμε κατά μήκος στη μέση και την τοποθετούμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω πάνω σε ένα ταψί. Αν θέλουμε, αφαιρούμε τώρα τα σπόρια με ένα κουτάλι ή το κάνουμε αφού ψηθεί, οπότε βγαίνουν ακόμα πιο εύκολα.

Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσουμε σε αλμυρές συνταγές, αλείφουμε την κάθε κομμένη πλευρά με περίπου μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλατοπίπερο. Σ’ αυτή τη φάση μπορούμε να προσθέσουμε και όποια μπαχαρικά μας αρέσουν, αλλιώς την αφήνουμε απλή, για να μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με περισσότερους τρόπους μετά, χωρίς να δεσμευόμαστε.

Καλύπτουμε με ένα φύλλο λαδόκολλας το οποίο φροντίζουμε να «κολλήσει» πάνω στις κομμένες πλευρές της κολοκύθας.

κολοκύθα ψητή
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε στο φούρνο στους 190°C, σε χαμηλή σχάρα για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να έχει μαλακώσει (εξαρτάται και από το μέγεθός της). Τρυπήστε τη με ένα μαχαίρι για να τσεκάρετε αν έχει ψηθεί ως κάτω.

Bγάζουμε την κολοκύθα από το φούρνο και την αφήνουμε 10-15 λεπτά να κρυώσει λίγο.

Αν δεν έχουμε αφαιρέσει τα σπόρια νωρίτερα, τα αφαιρούμε τώρα με ένα κουτάλι (είναι κολοκυθόσποροι, οπότε τρώγεται το εσωτερικό τους).

αφαιρούμε τους κολοκυθόσπορους με κουτάλι
Καρολίνα Δωρίτη

Ανάλογα με το πώς θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε, είτε την κόβουμε σε φέτες και αφαιρούμε αν θέλουμε τη φλούδα, είτε βγάζουμε την ψημένη σάρκα της με ένα scoop παγωτού ή ένα κουτάλι.

κολοκύθα σε φέτες
Καρολίνα Δωρίτη

Η ψητή κολοκύθα διατηρείται καλά στο ψυγείο κλεισμένη σε κατάλληλο δοχείο για μία εβδομάδα, ενώ μπορεί να μπει και στην κατάψυξη όπου διατηρείται για περισσότερο από έναν μήνα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.