Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ 

Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα βρεις την πραγματική ευτυχία στη ζωή σου, μπορείς να αποκομίσεις πολλά αν διαβάσεις 4 διδάγματα για αυτή από τη μακροβιότερη μελέτη στον κόσμο.

«Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις; Ευτυχισμένος». Μια φράση που έχουμε ακούσει άπειρες φορές, με σκοπό την υπενθύμιση αυτού που ονομάζουμε «νόημα της ζωής». Αν ψάξεις να βρεις ορισμούς της ευτυχίας, θα συναντήσεις διαφορετικές εκδοχές και χαρακτηρισμούς. Κάποιοι θα σου πουν ότι «ευτυχία είναι η επιλογή» ενώ άλλοι ότι πρέπει να απελευθερωθούμε από την υποχρέωση της ευτυχίας, για να τη βρούμε πραγματικά.

Το κυνήγι της παραμένει ένας αδιάκοπος αγώνας ενώ φιλόσοφοι, ψυχολόγοι, καλλιτέχνες και πάσης φύσεως ειδικοί έχουν προσπαθήσει να διερευνήσουν αυτό το μυστήριο. Έρευνες έχουν διαπιστώσει αρκετά παράδοξα σε σχέση με τις συνήθειες που φέρνουν ευτυχία, όπως το ότι το λίγο παραπάνω βάρος μπορεί να είναι σημάδι αυτής και ότι η διατροφή μας παίζει επίσης ρόλο!

Ερευνητές που πραγματοποίησαν την μακροβιότερη μελέτη για την ευτυχία μάς εξηγούν ποιο είναι το μυστικό για την οικοδόμηση μιας καλής ζωής. Ειδικότερα, στο βιβλίο «The Good Life», οι καθηγητές του Χάρβαρντ Robert Waldinger και Marc Schulz εκθέτουν τα ευρήματα της μακροβιότερης μελέτης για την ευτυχία, η οποία ξεκίνησε το 1938, όταν ερευνητές του πανεπιστημίου τους επιδίωξαν να μάθουν τι κάνει έναν άνθρωπο να ευημερεί.

Τι είναι πραγματικά η ευτυχία

«Μάθαμε ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευτυχία είναι κάτι που μπορούν να επιτύχουν, αν [για παράδειγμα] αγοράσουν ένα σπίτι ή πάρουν προαγωγή ή χάσουν αρκετό βάρος, τότε η ευτυχία θα ακολουθήσει», εξηγεί ο καθηγητής Waldinger. «Συμπεριφερόμαστε σαν να είναι ένας προορισμός στον οποίο θα φτάσουμε αν τσεκάρουμε τα σωστά κουτάκια, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτό απλά δεν ισχύει. Και αυτό είναι καλό, καθώς η ικανοποίηση δεν είναι πλέον κάτι απρόσιτο, αλλά εξαιρετικά εφικτό για όλους μας».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εμπόδια, οι δυσκολίες και τα επίπονα συμβάντα στη ζωή μας μπορούν να ξεπεραστούν αν έχουμε καλές σχέσεις. Μήπως είναι η δύναμη των δεσμών μας αυτή που τελικά καθορίζει το αν θα ευημερίσουμε;

Όπως εξηγεί ο Waldinger, «φυσικά τα γονίδιά σας και οι εμπειρίες σας θα διαμορφώσουν τον τρόπο που ζείτε και βλέπετε τον κόσμο, αλλά τίποτα στη ζωή δεν σας εμποδίζει να συνδεθείτε με τους άλλους και να ευημερήσετε σε οποιαδήποτε ηλικία. Μπορείτε να είστε μόνοι σε ένα πλήθος ή σε έναν γάμο, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε πραγματική ολοκλήρωση καλλιεργώντας μόνο μία ή δύο πολύ θερμές σχέσεις στην κοινότητά σας».

ευτυχία
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Πώς να βελτιώσετε τις σχέσεις σας και να δημιουργήσετε πιο ουσιαστικούς δεσμούς

Ανησυχείτε ότι οι σχέσεις σας δεν είναι τόσο δυνατές; Συγκεντρώσαμε 4 από τους τρόπους στους οποίους κατέληξαν οι ερευνητές για να ξεκινήσετε το ταξίδι προς την ευημερία.

1. Σκεφτείτε όλους τους ανθρώπους που θα παίρνατε τηλέφωνο οποιαδήποτε ώρα και στιγμή (και κάντε το)

Φέρτε στο μυαλό σας όλους εκείνους που πιστεύετε ότι θα στέκονταν δίπλα σας ανά πάσα στιγμή για να σας βοηθήσουν, να σας στηρίξουν και να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Όπως λέμε κι εμείς οι εσωστρεφείς, όλους αυτούς μπροστά στους οποίους θα είχατε την άνεση να κλάψετε.

Ο Waldinger εξηγεί ότι δεν έχει σημασία ποιοι είναι αυτοί, μπορεί να είναι ο συζυγός σας, οι γονείς σας, ένας φίλος ή ένας συνάδελφος. Μην σκέφτεστε ότι πρέπει να είναι δύο, τρεις ή παραπάνω. Δεν υπάρχει σωστός αριθμός. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται πολλές στενές επαφές ενώ άλλοι είναι ευχαριστημένοι με λίγες.

Πάρτε τους τηλέφωνο και ζητήστε τους να βρεθείτε. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας να συναντιέστε συχνότερα με τα άτομα που νιώθετε οικειότητα, ασφάλεια και στην τελική ηρεμία.

Κάντε τους μια αγκαλιά, θα προσθέσω, από αυτές τις πιο ουσιαστικές που μάθαμε να δίνουμε στη μετα-covid εποχή.

ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ

2. Προτιμήστε να γευματίσετε με έναν συνάδελφο από τη δουλειά από το να τσιμπήσετε κάτι στα γρήγορα

Εσείς πώς περνάτε το λεγόμενο lunch break; Αν συνηθίζετε να τρώτε κάτι στα γρήγορα μπροστά από τον υπολογιστή, κάνοντας παράλληλα κάποια εργασία, ξανασκεφτείτε το. Ο Waldinger συμβουλεύει να αξιοποιείτε αυτόν τον χρόνο πιο επικοδομητικά, γευματίζοντας με έναν συνάδελφό σας και συζητώντας όχι μόνο για επαγγελματικά θέματα αλλά και για την προσωπική σας ζωή.

«Η μελέτη έδειξε ότι οι καλές σχέσεις στη δουλειά σάς κάνουν όχι μόνο πιο ευτυχισμένους και υγιείς, αλλά και πιο παραγωγικούς, επιτυχημένους και σας δίνουν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνετε σε αυτή», εξηγεί ο καθηγητής.

3. Σταματήστε να ψάχνετε την ευτυχία στα social media

Ενώ έχουμε την τάση να κατηγορούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πολλά από τα προβλήματα της σύγχρονης ζωής (ακόμα και την παρακμή της δημοκρατίας) το βιβλίο για την ευτυχία δείχνει ότι αυτά μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο αν τα χρησιμοποιούμε για να διατηρήσουμε τις σχέσεις με τους φίλους και την οικογένειά μας.

Αν απλά scroll-άρουμε καταναλώνοντας σιωπηλά το περιεχόμενο που δημοσιεύουν άλλοι άνθρωποι, τότε πιθανότατα θα νιώσουμε ακόμα πιο απομονωμένοι, καθώς θα μπαίνουμε στη διαδικασία της σύγκρισης της δικής μας ζωής με την καλύτερη εκδοχή της ζωής των άλλων.

Ουσιαστικά, η συμβουλή του Waldinger είναι είτε να συνδεθούμε περισσότερο με τους φίλους μας στα social media είτε να θέσουμε όρια στο πόσο τα χρησιμοποιούμε.

ΤΟ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΑΣ ΦΙΛΟ ΓΙΑ ΜΟΛΙΣ ΟΚΤΩ ΛΕΠΤΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

4. Προτιμήστε να πάρετε τηλέφωνο παρά να στείλετε μήνυμα

Είναι γεγονός ότι σήμερα επικοινωνούμε με τους υπόλοιπους ανθρώπους περισσότερο μέσω γραπτών μηνυμάτων (τα οποία έχουν λειτουργήσει πειραματικά και ως εργαλείο διάγνωσης του μετατραυματικού στρες), παρά μέσω τηλεφώνου. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το να γράφουμε μηνύματα σε κάποιον δεν έχει τον ίδιο θετικό αντίκτυπο με το να μιλάμε μαζί του στο τηλέφωνο.

Η μελέτη έδειξε ότι το να μιλάμε με τον πιο κοντινό μας φίλο για μόλις οκτώ λεπτά ενισχύει τις ορμόνες της ευτυχίας και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χαλαροί.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.