istock

ΠΩΣ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ (ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ) ΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

Τη μία μυρίζει ολόκληρο το σπίτι, την άλλη σχεδόν λιώνει, την τρίτη δεν το έχεις καθαρίσει καλά. Κάθε φορά που αποφασίζεις να μαγειρέψεις κουνουπίδι, κάποιο πρόβλημα προκύπτει. Αλλά μην ανησυχείς, σου έχουμε τις λύσεις.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, περιέχει χολίνη (ουσία που ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί σε πολλές αντιδράσεις). Η μεγάλη διατροφική του αξία είναι ο λόγος για να συμπεριλάβεις το κουνουπίδι στο διαιτολόγιό σου, γι΄αυτό μην αρχίσεις την παράθεση όλων εκείνων των δυσκολιών και των καταστροφών που αντιμετωπίζεις κατά το μαγείρεμα.

Παρακάτω θα βρεις μερικές απλές συμβουλές, για το πώς να το χειριστείς, ώστε να αποφύγεις τα πιο συνηθισμένα προβλήματα.

Στο κουνουπίδι το σωστό μαγείρεμα θέλει τρόπο

Ξεκίνα από το καθάρισμα. Μισή ώρα πριν το μαγειρέψεις, το βάζεις σε μια λεκάνη με νερό, στο οποίο έχεις διαλύσει αλάτι και ξίδι. Με τον τρόπο αυτό, θα απομακρύνεις τυχόν ζωύφια που υπάρχουν στο εσωτερικό του.

Αν θες να διατηρήσεις το χρώμα του λευκό, μπορείς μέσα στο νερό που βράζει να προσθέσεις λίγο γάλα. Αφού ολοκληρωθεί το βράσιμο, προσθέτεις το αλάτι.

Η αλήθεια είναι ότι η μυρωδιά που βγάζει το κουνουπίδι κατά το μαγείρεμα δεν είναι πολύ ευχάριστη. Για να την μειώσεις, έχεις αρκετές επιλογές. Μπορείς να ρίξεις μέσα στο νερό που βράζει μια ωμή πατάτα, μισό λεμόνι ή 2 κουταλιές ξύδι. Μπορείς, επίσης, να τοποθετήσεις στον πάτο της κατσαρόλας μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί.

Πώς να χειριστείς (μαγειρικά) το κουνουπίδι
istock

Βάζεις το λαχανικό να βράσει, πιάνεις την κουβέντα στο τηλέφωνο και το ξεχνάς. Όταν το θυμάσαι έχει πια μαλακώσει πολύ. Μην απελπίζεσαι, γιατί σου έχουμε πρόταση. Πολτοποίησέ το και χρησιμοποίησέ το για να φτιάξεις χορτόσουπα, σούπα βελουτέ ή κεφτεδάκια.

Αν θες να βράσεις ολόκληρο το κουνουπίδι, πριν το μαγείρεμα χάραξε βαθιά το κάτω μέρος του κοτσανιού σε σχήμα σταυρού. Με τον τρόπο αυτό θα βράσει στον ίδιο χρόνο με το υπόλοιπο. Αφού το βράσεις, μπορείς να το πασπαλίσεις με τριμμένη παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.