ΕΝΑ ΧΑΠΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟ
Μπορεί ένα χάπι να μας προσφέρει ζεστασιά; Ερευνητές επιχειρούν να αναπτύξουν ένα τέτοιο φάρμακο, προκειμένου να βοηθήσουν άτομα που πάσχουν από υποθερμία αλλά και ανθρώπους που εξερευνούν τις πολικές περιοχές της Γης.
Κάποιος καλοπροαίρετος μπορεί να σου πει ότι το κρύο δεν είναι λόγος για να μείνεις μακριά από τη φύση ή ότι ο κρύος καιρός έχει κρυφά οφέλη για την υγεία μας. Μιλώντας ως άτομο που δεν αντέχει καθόλου το κρύο –και κατά συνέπεια το αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι– θα έλεγα ότι είναι ένας πολύ καλός λόγος για να μην κάνεις τους χειμερινούς μήνες ακόμα και απλά πράγματα, όπως δραστηριότητες στη φύση ή εκδρομές σε μέρη με χαμηλές θερμοκρασίες.
Μια σκέψη που μου έχει περάσει πολλές φορές από το μυαλό –και που τώρα οι επιστήμονες υπόσχονται να κάνουν πράξη– είναι ένα φάρμακο που θα μπορούσε να μας κάνει ανθεκτικούς στο κρύο! Η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλαβε να παρέχει χρηματοδότηση με σκοπό τον εντοπισμό ενός τέτοιου φαρμάκου το οποίο θα μπορεί να ενισχύσει προσωρινά την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου οργανισμού στην έκθεση σε υπερβολικό κρύο.
Το εγχείρημα έχουν αναλάβει επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rice και του Κολλεγίου Baylor των ΗΠΑ.
Το φάρμακο σκοπεύει να κάνει το καφέ λίπος πιο ενεργό
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές σχεδιάζουν να στοχεύσουν σε ενώσεις που ενισχύουν τη δραστηριότητα του καφέ λίπους. Σε αντίθεση με το λευκό λίπος, που είναι το τυπικό λίπος που όλοι γνωρίζουμε, το καφέ λίπος παίρνει το χρώμα του από τα μιτοχόνδρια που έχει και είναι εκείνο που διαλύει τις θερμίδες του λευκού λίπους για την παραγωγή θερμότητας του σώματος. Το καφέ λίπος αποτελεί συνήθως περίπου το ένα τοις εκατό ή λιγότερο του σωματικού βάρους ενός ατόμου.
«Εάν έχετε ένα φάρμακο που κάνει το καφέ λίπος πιο ενεργό, τότε αντί να χρειάζεται να περάσετε εβδομάδες και εβδομάδες προσαρμογής στο κρύο, μπορείτε να αποδώσετε καλύτερα μέσα σε λίγες ώρες», εξήγησε ο Jerzy Szablowski, καθηγητής βιομηχανολογίας στο πανεπιστήμιο Rice που θα ηγηθεί της προσπάθειας. Ο ίδιος φαντάζεται ότι ένα τέτοιο φάρμακο θα χορηγείται σε ανθρώπους που πάσχουν από υποθερμία ή ακόμη και σε άτομα που εξερευνούν τις πολικές περιοχές της Γης όπου έχει ακραία χαμηλές θερμοκρασίες.
Ο Szablowski δήλωσε ότι η νέα μέθοδος διαλογής που σκοπεύουν να αναπτύξουν οι ερευνητές για τον παραπάνω σκοπό, θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί για τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενειών και λοιμώξεων, μια διαδικασία που σήμερα είναι δαπανηρή και χρονοβόρα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δώσει κάποια στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, πριν από μερικούς μήνες επιστήμονες είχαν εντοπίσει έναν μεταβολίτη που παράγεται από τον οργανισμό, ονομάζεται μυριστοϋλογλυκίνη (myristoylglycine) και προκαλεί τη δημιουργία καφέ λιποκυττάρων σε ποντίκια χωρίς εμφανείς αρνητικές παρενέργειες.
Πρακτικές για να παραμένετε ζεστοί
Ωστόσο, αν είστε κι εσείς επιρρεπείς στο κρύο, καλά θα κάνετε να μην περιμένετε την κυκλοφορία του φαρμάκου αλλά να προσπαθείτε να διατηρήστε ζεστοί με άλλους τρόπους. Η τακτική άσκηση, το ζεστό ντύσιμο και η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε σίδηρο, η οποία θα περιλαμβάνει τροφές όπως θαλασσινά, φυλλώδη λαχανικά αλλά και φασόλια, μπορούν να βοηθήσουν ως ένα βαθμό.