ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΛΙΓΟ ΑΛΚΟΟΛ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΝΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΟ;
Ανατρεπτικά φαίνεται ότι είναι τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας η οποία εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μήπως τελικά η λογική κατανάλωση αλκοόλ δεν βλάπτει τόσο όσο νομίζαμε;
Όταν συνδυάζουμε σε μία πρόταση τις λέξεις «αλκοόλ» και «υγεία», συνήθως το περιεχόμενο αυτής έχει αρνητικό πρόσημο. Πρόσφατα διαβάσαμε ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των νέων. Μέχρι και το ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα (!) ίσως δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζαμε.
Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα καταλήγει σε ένα αναπάντεχο συμπέρασμα: το λίγο αλκοόλ μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, μειώνοντας την ενεργότητα της νόσου και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Έρευνα: όσοι δεν έπιναν αντιμετώπισαν υψηλότερη δραστηριότητα της νόσου
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Arthritis & Rheumatology εξέτασε την επίδραση των συνηθειών κατανάλωσης αλκοόλ και τη σχετική με την υγεία ποιότητα ζωής σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές επιδίωξαν να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση αλκοόλ επηρέαζε τη δραστηριότητα και την εξέλιξη της αρθριτικής νόσου και τις συνακόλουθες συνέπειες στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1228 ασθενείς με πρόσφατα διαγνωσμένη ρευματοειδή αρθρίτιδα οι οποίοι κλήθηκαν να παρέχουν σχετικές πληροφορίες κατά την έναρξη και κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, όπως στοιχεία σχετικά με τις διογκωμένες αρθρώσεις τους ή αξιολόγηση της κόπωσής τους. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε αυτούς που κατανάλωναν αλκοόλ (πότες) και σε αυτούς που δεν κατανάλωναν αλκοόλ (μη πότες). Κατά την έναρξη, η μέση κατανάλωση αλκοόλ βρισκόταν στα όρια της χαμηλής και της μέτριας κατανάλωσης, συγκεκριμένα 52 γραμμάρια/εβδομάδα για τις γυναίκες και 112 γραμμάρια/εβδομάδα για τους άνδρες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας: οι ασθενείς που δεν έπιναν αλκοόλ κατά την έναρξη και την παρακολούθηση είχαν περισσότερες πρησμένες/πιο ευαίσθητες αρθρώσεις, περισσότερο πόνο και κόπωση, χαμηλότερη συνολική υγεία και χαμηλότερη ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία κατά την παρακολούθηση ενός έτους.
Άλλο ένα εντυπωσιακό εύρημα ήταν ότι για τους ασθενείς που είχαν σταματήσει να καταναλώνουν αλκοόλ μετά την έναρξη της μελέτης, τα ποσοστά πόνου και κόπωσης ήταν υψηλότερα και οι συνολικές βαθμολογίες για την υγεία και την ποιότητα ζωής ήταν χαμηλότερες από εκείνους που συνέχισαν να καταναλώνουν αλκοόλ.
Μπορεί το αλκοόλ να λειτουργεί ευεργετικά;
Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι το αλκοόλ έχει δοσοεξαρτώμενες ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες και έχει αποδειχθεί ότι μετριάζει τις έμφυτες φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον άνθρωπο, γεγονός που είναι συμβατό με το εύρημά τους ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται με τη δραστηριότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και την ποιότητα ζωής που αφορά την υγεία.
Πρόσθεσαν μάλιστα ότι τα ευρήματα της μελέτης «θέτουν μια σειρά από ερωτήματα τόσο σχετικά με τους πιθανούς μηχανισμούς πίσω από τις παρατηρήσεις όσο και σχετικά με το ποιες συμβουλές πρέπει να παρέχονται στους ασθενείς και τους φροντιστές».
Ωστόσο, η διεξαγωγή περισσότερων σχετικών ερευνών είναι αναγκαία προκειμένου να επιβεβαιωθούν ή να απορριφθούν τα οφέλη της κατανάλωσης αλκοόλ σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.