iStock

ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΚΑΦΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ο καφές που μόλις ήπιες επηρεάζει το κλίμα. Αν αυτό δεν σε απασχολεί, ίσως θα έπρεπε, αν θες να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου ρόφημα για πολλά χρόνια ακόμα.

Η παγκόσμια κατανάλωση καφέ αυξάνεται σταθερά. Υπολογίζεται ότι καθημερινά στον πλανήτη καταναλώνονται περίπου δύο δισεκατομμύρια φλιτζάνια και ότι περίπου το 30-40% του πληθυσμού απολαμβάνει το συγκεκριμένο ρόφημα. Σύμφωνα με την World Population Review, στην Ελλάδα το 2019 καταναλώσαμε 1139 χιλιάδες σάκους των 27 κιλών κόκκους καφέ και το 2016 η κατά κεφαλήν κατανάλωση ήταν περίπου 5 κιλά.

Η μεγάλη ζήτηση έχει οδηγήσει, όπως είναι αναμενόμενο, και σε διαφοροποίηση στους τρόπους που τον παρασκευάζουμε. Για τον λόγο αυτό, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ αποφάσισε να μελετήσει το ανθρακικό αποτύπωμα διαφορετικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται στο σπίτι.

 Ο πιο «πράσινος» καφές

Συγκεκριμένα, υπολόγισε το αποτύπωμα τεσσάρων μεθόδων παρασκευής 280 ml καφέ:

  • Παραδοσιακός καφές φίλτρου (25 γρ. καφέ)
  • Καφές φίλτρου σε κάψουλα (14 γρ. καφέ)
  • Καφές με γαλλική πρέσα (17 γρ. καφέ)
  • Στιγμιαίος καφές (12 γρ. καφέ)

Η ανάλυσή έδειξε ότι ο παραδοσιακός καφές φίλτρου έχει το υψηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα, κυρίως επειδή τις περισσότερες φορές βάζουμε στη μηχανή μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης από εκείνη που χρειάζεται. Η διαδικασία αυτή απαιτεί, επίσης, περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για να ζεστάνουμε το νερό και να διατηρήσουμε ζεστό τον καφέ.

Όταν χρησιμοποιούμε τις συνιστώμενες ποσότητες καφέ και νερού, ο στιγμιαίος καφές φαίνεται να είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, καθώς χρειαζόμαστε μικρή ποσότητα καφέ ανά φλιτζάνι, ο βραστήρας καταναλώνει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σύγκριση με μια καφετιέρα και δεν μένουν οργανικά απορρίμματα.

Ποιος καφές επιβαρύνει περισσότερο τον πλανήτη
iStock

Από την άλλη, όταν χρησιμοποιούμε 20% παραπάνω ποσότητα καφέ και ζεσταίνουμε την διπλάσια ποσότητα νερού από αυτήν που χρειαζόμαστε, οι κάψουλες φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή. Γιατί; Επειδή επιτρέπουν τη χρήση της βέλτιστης ποσότητας καφέ και νερού ανά κατανάλωση. Σε σύγκριση με τον παραδοσιακό καφέ φίλτρου, η κατανάλωση καφέ σε κάψουλα εξοικονομεί 11-13 γρ. καφέ. Η παραγωγή 11 γρ. καφέ Arabica στη Βραζιλία εκπέμπει περίπου 59 γρ. ισοδύναμο CO2, τιμή υψηλότερη από τα 27 γρ. που εκπέμπονται για την κατασκευή καψουλών και την αποστολή των απορριμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Ο κύκλος ζωής του καφέ

Η ρύπανση που προκύπτει από την παρασκευή του καφέ στο σπίτι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς προηγούνται και έπονται πολλά βήματα, ξεκινώντας από την παραγωγή των κόκκων, τη μεταφορά, το ψήσιμο και το άλεσμα μέχρι το ζέσταμα του νερού για τον καφέ, ενώ ας μη ξεχνάμε το πλύσιμο του εξοπλισμού και των φλιτζανιών. Τα βήματα αυτά είναι κοινά σε όλους τους τρόπους παρασκευής καφέ, απαιτούν πόρους και οδηγούν στην έκκληση αερίων του θερμοκηπίου. Ανεξάρτητα, πάντως, από τον τρόπο παρασκευής του, η παραγωγή καφέ είναι το στάδιο με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ποιος καφές επιβαρύνει περισσότερο τον πλανήτη
iStock

Μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα του καφέ

Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης αναλογεί σε παραγωγούς και προμηθευτές, καθώς σχετίζεται με βήματα και διαδικασίες που εκείνοι ακολουθούν.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε κι εμείς ως καταναλωτές: μειώνουμε την κατανάλωση καφέ και αποφεύγουμε τη σπατάλη καφέ και νερού. Αν και οι κάψουλες βοηθούν στο να αποφύγουμε την υπερβολική χρήση καφέ και νερού, η ευκολία των μηχανών μπορεί να οδηγήσει στον διπλασιασμό της κατανάλωσης, αναιρώντας έτσι το περιβαλλοντικό πλεονέκτημα. Καλό είναι, τέλος, να γνωρίζουμε τις επιλογές ανακύκλωσης κάψουλας στην πόλη μας. Αν δεν έχουμε τέτοια επιλογή, μπορούμε τουλάχιστον να προμηθευτούμε επαναγεμιζόμενες κάψουλες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.