ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΦΛΟΥΔΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΜΙΑ ΣΕΦ;
Οι σεφ δεν δίνουν μόνο συμβουλές μαγειρικής, αλλά γνωρίζουν και μικρά μυστικά για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε ό,τι απομένει από τις τροφές μας, όπως π.χ. τις φλούδες πορτοκαλιών.
Λίγο το ότι είναι η εποχή τους, λίγο το ότι μας περιτριγυρίζουν ιώσεις και θέλουμε να βοηθήσουμε την άμυνα του οργανισμού μας, έξω από κάθε σπίτι θα συναντήσεις σακούλες γεμάτες με φλούδες πορτοκαλιών.
Τι άλλο, όμως, μπορούμε να κάνουμε με τα φρούτα αυτά, πέρα από μαγειρικές δημιουργίες; Η σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας Αντιγόνη Στρατηλάτη μας δίνει μερικές ιδέες. Μην αγχώνεστε, δεν θα χρειαστεί να μαγειρέψουμε! Δεν θα φτιάξουμε ούτε σαλάτες ούτε μαρινάδες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να απολαύσουμε τους θρεπτικούς καρπούς και στη συνέχεια να κρατήσουμε τις φλούδες τους.
1. Για το ψυγείο
Βάζουμε τις φλούδες πορτοκαλιού σε ένα πιατάκι ή μικρό μπολ και τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. Τοποθετούμε το δοχείο στο ψυγείο, σε σημείο που δεν ενοχλεί και το αφήνουμε εκεί να απορροφάει τις μυρωδιές και την υγρασία από τον αέρα.
2. Καθαριστικό για το σπίτι
Μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε το δικό μας αρωματικό καθαριστικό για τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Θα χρειαστούμε μόνο δύο υλικά: πορτοκάλια και ξύδι. Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια έτσι ώστε να μην αφαιρέσουμε πολύ από το άσπρο μέρος της φλούδας. Κόβουμε τις φλούδες σε κομμάτια και τις βάζουμε μαζί με λευκό ξύδι σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει καλά. Φυλάσσουμε το δοχείο σε ένα σκοτεινό μέρος και έπειτα από μία εβδομάδα, μεταφέρουμε το μείγμα σε μπουκάλι ψεκασμού. Δεν ξεχνάμε να ανακινούμε καλά το μπουκάλι κάθε φορά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το handmade καθαριστικό μας.
3. Αρωματικό ντουλάπας
Αφού φάμε τα πορτοκάλια μας, παίρνουμε τις φλούδες και τις αποξηραίνουμε στον φούρνο. Στη συνέχεια, τις περνάμε από το μπλέντερ και τις χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Τέλος, τις βάζουμε σε σακουλάκια μαζί με στικς κανέλας και καρφάκια γαρύφαλλου και χρησιμοποιούμε τα αρωματικά μας σε μικρούς χώρους, όπως οι ντουλάπες και η αποθήκη.