iStock

3 ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ

Υπάρχουν τρεις συνδυασμοί τροφίμων που μπορούν να επηρεάσουν (αρνητικά ή θετικά) τη θρεπτική αξία των οσπρίων, γι’ αυτό καλό είναι να τους γνωρίζεις.

Είναι οικονομικά προσιτά, μπορείς να τα απολαύσεις μαγειρεμένα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους (σε σούπες, σε σαλάτες, λαδερά, ψητά) και φυσικά είναι νόστιμα. Επίσης, η θρεπτική αξία των οσπρίων είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι χαμηλά σε λιπαρά. Υπάρχουν, επομένως, πολύ λόγοι για να τα βάλεις στο πιάτο σου.

Μάλιστα, έχοντας στο μυαλό τις παρακάτω τρεις συμβουλές, που αφορούν συνδυασμούς τροφίμων, μπορείς να βελτιώσεις τη θρεπτική αξία τους.

1. Για πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας

Φακόρυζο, ρεβυθόρυζο, φασολόρυζο. Μπορεί οι προηγούμενες γενιές να μην στηρίζονταν σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά όπως αποδεικνύεται ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών είναι ιδιαίτερα ευεργετικός όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία. Αν και τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης περιέχουν πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας, συνδυάζοντας διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης μπορείς να πάρεις τα απαραίτητα αμινοξέα στην αναλογία που χρειάζεται το σώμα.

3 τρόποι να βελτιώσεις τη θρεπτική αξία των οσπρίων
iStock

2. Για περισσότερο σίδηρο

Λόγω ορισμένων ενώσεων που υπάρχουν στα όσπρια, το σώμα μπορεί να δυσκολευτεί να απορροφήσει τον σίδηρο. Αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείς, γιατί υπάρχει τρόπος να ξεπεράσεις το εμπόδιο αυτό. Ποιος; Πολύ απλά συνδυάζεις τα όσπρια με μια πηγή βιταμίνης C, κάτι που αυξάνει την απορρόφηση του συγκεκριμένου μετάλλου. Μπορείς, για παράδειγμα, να στύψεις λεμόνι πάνω από τη σαλάτα οσπρίων ή να ρίξεις κόκκινη πιπεριά μέσα στις φακές.

3. Ροφήματα που επηρεάζουν την θρεπτική αξία των οσπρίων

Ορισμένες ενώσεις που περιέχονται στον καφέ και το τσάι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων, ανάμεσά τους και ο σίδηρος. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα σε ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν κίνδυνο έλλειψης σιδήρου (όπως π.χ. παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, έφηβα κορίτσια, γυναίκες ηλικίας 18-49 ετών, γυναίκες άνω των 75 ετών και άτομα με χαμηλά επίπεδα σιδήρου). Φρόντισε, επομένως, να μην καταναλώνεις τα ροφήματα αυτά πολύ κοντά στο γεύμα, αλλά να περιμένεις να περάσουν μερικές ώρες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.