ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΛΑΖΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΣΕΣΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Αν αναζητάτε έναν εύκολο τρόπο για να εντυπωσιάσετε με τις μαγειρικές σας ικανότητες, δοκιμάστε να φτιάξετε λαζάνια στον φούρνο με σέσκουλα και μανιτάρια. Είναι ελαφριά, αλλά με πλούσια γεύση.
Υπάρχουν απλές και πρωτότυπες συνταγές που φέρνουν στο τραπέζι μας κάτι διαφορετικό. Ακόμα κι αν ετοιμάζουμε μενού για μια πιο ιδιαίτερη περίσταση, δεν χρειάζεται αναγκαστικά να εστιάζουμε σε κάποιο κρέας με το συνοδευτικό του. Εγώ φροντίζω και στα πολύ γιορτινά τραπέζια να κρατάω μερικά πιάτα χορτοφαγικά ή και τελείως vegan. Διαλέγω λαχανικά που βρίσκονται στην εποχή τους –όπως αυτήν την περίοδο τα σέσκουλα– και φροντίζω να ετοιμάζω φαγητά ναι μεν πλούσια σε γεύση, αλλά ταυτόχρονα και όσο το δυνατόν πιο ελαφριά.
Συνήθως, όταν μαγειρεύω για πολλούς προτιμώ φαγητά που γίνονται σε πυρέξ, όπως πίτες, λαζάνια, σουφλέ κτλ. Βολεύουν γιατί βγάζουν αρκετές μερίδες και ξαναζεσταίνονται εύκολα στον φούρνο. Προσωπικά, έχω μια αδυναμία στα λαζάνια φούρνου και ειδικότερες σε ελαφριές και χορτοφαγικές εκδοχές αυτών.
Οι συνταγές και οι παραλλαγές για λαζάνια στον φούρνο είναι πολλές και γενικά μπορούμε να τις προσαρμόσουμε σε όλα τα γούστα. Εδώ, για τα λαζάνια που ετοιμάζω διαλέγω σέσκουλα και μανιτάρια. Τα μαγειρεύω και τα δύο απλά και γρήγορα. Χρησιμοποιώ τυρί ρικότα, που είναι χαμηλό σε λιπαρά, ελαφρύ και απαλό στη γεύση και έχει ωραία κρεμώδη υφή. Συνδυάζω τη ρικότα με λίγο Pecorino Romano, το οποίο δίνει γεύση.
Αν δεν έχουμε ρικότα, μπορούμε απλώς να την αντικαταστήσουμε με ανθότυρο ή κάποιο άλλο λευκό, απαλό στη γεύση και κρεμώδες τυρί. Αντί για Pecorino Romano, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα. Ετοιμάζουμε μια ελαφριά εκδοχή μπεσαμέλ. Τη θέλουμε αρκετά ρευστή, για να γίνουν ζουμερά τα λαζάνια μας και να είναι πιο διακριτικά, δηλαδή να μη δημιουργηθεί μια παχιά στρώση μπεσαμέλ από πάνω.
Συνταγή για λαζάνια στον φούρνο με σέσκουλα και μανιτάρια
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
- Vegetarian
Υλικά για 6-8 άτομα
Για τα σέσκουλα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 800 γρ σέσκουλα, πλυμένα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 250 γρ. ρικότα
Για τα μανιτάρια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 500 γρ. μικρά μανιτάρια brown, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 40 ml ουίσκι
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
- μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Για την μπεσαμέλ
- 30 γρ. βούτυρο
- 30 γρ. αλεύρι
- 600 ml γάλα ζεστό
- αλάτι
- πιπέρι
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Για τη συναρμολόγηση
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 16-20 φύλλα λαζάνια
- 7-8 κ.σ. Pecorino Romano, τριμμένo
Εκτέλεση
Βάζουμε τα σέσκουλα κομμένα και πλυμένα μέσα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, το οποίο τοποθετούμε στον νιπτήρα της κουζίνας. Γεμίζουμε τον βραστήρα με νερό και αφού βράσει, περιχύνουμε με αυτό τα σέσκουλα που βρίσκονται μέσα στο σουρωτήρι. Τα αφήνουμε λίγα λεπτά να στραγγίσουν.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε, και ρίχνουμε σιγά-σιγά τα σέσκουλα, ανακατεύοντας, ώστε να χωρέσουν στο τηγάνι και σιγά-σιγά να συρρικνώνονται κι άλλο. Τα αλατίζουμε.
Για να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία, μόλις μπουν όλα τα σέσκουλα στο τηγάνι, καλύπτουμε με καπάκι για 3-4 λεπτά. Ανοίγουμε το καπάκι, βάζουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ανακατεύουμε μέσα τη ρικότα, διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Βάζουμε ένα δεύτερο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο και λίγο αλατοπίπερο, ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.
Προσθέτουμε το ουίσκι και αφού εξατμιστεί το πολύ αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για ακόμα 3 λεπτά περίπου, μέχρι να πιουν τα πολλά υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται και ανακατεύουμε μέσα το μαϊντανό.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Λιώνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με σύρμα.
Μόλις δημιουργηθεί μια πηχτή πάστα η οποία γίνει λεία, αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ενώ ανακατεύουμε έντονα. Θα αρχίσει να πήζει. Θέλουμε να την κρατήσουμε λίγο πιο ρευστή απ’ ό,τι συνήθως για αυτή τη συνταγή, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα βαθύ πυρέξ, περίπου 25x25cm, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και απλώνουμε να πάει παντού στον πάτο. Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. πεκορίνο και ρίχνουμε 3-4 κ.σ. από την μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε.
Τοποθετούμε από πάνω μια στρώση από λαζάνια (περίπου 6 φύλλα, ανάλογα με τη διάσταση του σκεύους. Μπορούμε να σπάσουμε τα λαζάνια σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να δημιουργήσουμε σωστά τις στρώσεις, αν χρειάζεται.
Απλώνουμε μια στρώση από το μισό μείγμα με τα σέσκουλα και από πάνω τοποθετούμε πάλι λαζάνια.
Απλώνουμε μια στρώση από τα μανιτάρια, περιχύνοντάς τα με ό,τι υγρά έχουν απομείνει στο τηγάνι. Τα πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. πεκορίνο και τοποθετούμε πάλι μια στρώση από λαζάνια και από πάνω απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα με τα σέσκουλα.
Βάζουμε μια τελευταία στρώση από λαζάνια και τέλος περιχύνουμε με την μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε, απλώνοντάς την ομοιόμορφα με σπάτουλα. Πασπαλίζουμε από πάνω με 3-4 κουταλιές της σούπας πεκορίνο.
Ψήνουμε τα λαζάνια στον φούρνο, στους 180°C, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει πριν σερβίρουμε.