Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΗΣ ΥΓΙΗ

Ποιες συνήθειες πρέπει να υιοθετήσουμε μέσα στη νέα χρονιά για να διατηρήσουμε υγιή τον εγκέφαλό μας; Η Αν. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Χριστίνα Δάλλα, αποκαλύπτει όσα κάνει η ίδια στην καθημερινότητά της.

Αν ήταν να κάνω ένα πράγμα για το 2023, αυτό θα ήταν να κρατήσω τον εγκέφαλό μου υγιή! Πώς; Προάγοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου μου και αποφεύγοντας ό,τι κάνει κακό σε αυτόν.

Θα προσπαθούσα λοιπόν να ασκούμαι συχνά, κυρίως με αεροβική άσκηση, να αποφεύγω το πολύ στρες, το πολύ αλκοόλ, να κοιμάμαι αρκετά στο άνετο και σκοτεινό δωμάτιό μου (ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος), να τρέφομαι όσο γίνεται καλύτερα και βέβαια να έχω κοινωνικές συναναστροφές και να μαθαίνω συνεχώς καινούργια πράγματα!

Γιατί να μαθαίνω; Διότι έχει βρεθεί ότι η μάθηση, αλλά και η διαβίωση σε ένα εμπλουτισμένο περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα από την εργασία μας, τις κοινωνικές συναναστροφές, τη μουσική, την τέχνη, τα ταξίδια, τη φύση, τα βιβλία κ.ά. αυξάνει τις συνάψεις του εγκεφάλου μας και βοηθάει στην αύξηση της πλαστικότητάς του.

Υγιής εγκέφαλος
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Τι συμβαίνει με τις συνάψεις του εγκεφάλου;

Οι συνάψεις είναι τα σημεία που «συνομιλούν» μεταξύ τους τα νευρικά μας κύτταρα και μεταδίδουν το σήμα από το ένα στο άλλο, μέσω χημικών ουσιών που λέγονται νευροδιαβιβαστές. Τέτοιες ουσίες είναι η σεροτονίνη, η νοραδρεναλίνη και η ντοπαμίνη και θέλω αυτές να λειτουργούν καλά στον εγκέφαλό μου. Άλλωστε, εκτός από νέες συνάψεις, ο εγκέφαλός μας έχει και τη δυνατότητα να δημιουργεί νέα νευρικά κύτταρα σε ορισμένες περιοχές του, και αυτό συμβαίνει ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες.

Θεωρώ λοιπόν ότι αν ο εγκέφαλός μου είναι καλά, τότε θα έχω ψυχική ανθεκτικότητα και θα μπορώ να αντιμετωπίσω το άγχος της καθημερινότητας, αλλά και μη προβλέψιμες στρεσογόνες καταστάσεις – σε φυσιολογικά πλαίσια βεβαίως. Σκοπεύω λοιπόν να φροντίσω τον εγκέφαλό μου, έτσι ώστε να μπορώ να είμαι χαρούμενη και να μπορώ να ανταπεξέλθω στους πολλούς ρόλους που έχω και που καλούμαι να ανταποκριθώ καθημερινά με επιτυχία.

Μερικές φορές δεν έχει τόσο σημασία να δουλεύουμε πάρα πολύ, όσο το να είμαστε καλά, έτσι ώστε να έχουμε την ενέργεια για ποιοτική εργασία και για να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας, την αγάπη μας και τον ενθουσιασμό μας στους άλλους.

Η Χριστίνα Δάλλα είναι Αν. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Εκλεγμένη Πρόεδρος της Μεσογειακής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.