PSYCHE: ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ WINE BAR ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στρίβω στην Κορνάρου, εντοπίζω την πολυσυζητημένη από τους φίλους μου πολύβουη στοά και πριν ακόμη δύσει ο χειμωνιάτικος ήλιος περνάω το κατώφλι του Psyche wine bar. Είναι ο «after office» προορισμός όπου με ένα ποτήρι καλοδιαλεγμένο κρασί πάνε κάτω τα άγχη της ημέρας και, όσο πλησιάζουν οι γιορτές, ανεβαίνουν τα χαμόγελα.
Επειδή ένας ακόμη καφές δεν βοήθησε κανέναν να χαλαρώσει και να βγάλει τα εσώψυχά του μετά από μια «βαριά» εργάσιμη ημέρα, τα «after office drinks» βρίσκουν στέγη στην πόλη. Δεν συνδυάζονται με ξενύχτι, δεν πάνε ασορτί με επιτηδευμένη εμφάνιση –κοινώς, ισχύει το «έλα όπως είσαι» – και γίνονται η αφορμή για (ημι)αυθόρμητες συναντήσεις φίλων και συναδέλφων. Κάπως έτσι βρέθηκα κι εγώ ν’ αναζητώ το Psyche wine bar, ένα απόγευμα κατά τις 6.
Κατηφορίζω λοιπόν τη χρυσοστολισμένη λόγω γιορτών Ερμού με προορισμό την Κορνάρου. Σε λίγα λεπτά φτάνω, χωρίς τη βοήθεια δορυφόρων και GPS, μόνο με τις οδηγίες των φίλων. «Θα δεις: στο 4 είναι μια στοά…»
Μετά το δεύτερο ποτήρι δροσερού sauvignon blanc αναζήτησα την ιστορία πίσω από το Psyche, την ψυχή που ανεβαίνει στο κέντρο της πόλης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, έμαθα ότι όλα ξεκίνησαν από ένα «συνοικέσιο».
Οι εμπνευστές του Psyche
Η Αμαλία Αυγέρη, γνωστή στην πόλη από τον χώρο της ομορφιάς, και ο Αντώνης Μούγιας, ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, ήταν δύο άγνωστοι μεταξύ τους μέχρι πριν λίγο καιρό. Είχαν όμως και οι δύο ένα κοινό όραμα και έναν κοινό φίλο, μάγειρα, που τους έφερε κοντά γνωρίζοντας την αγάπη τους για το κρασί.
Το Psyche wine bar γεννήθηκε χωρίς τυμπανοκρουσίες σε ένα κτίριο της δεκαετίας του ’30 πίσω από την Ερμού, κρυμμένο σχεδόν στην παλιά αγορά της πόλης, εκεί που άλλοτε βασίλευαν τα εμπορικά και τα κοσμηματοπωλεία. Του αναλογεί ένα κομμάτι αττικού ουρανού, που όταν είναι ανέφελος χαρίζει ήλιο στα φυτά που κυριαρχούν στο σκηνικό.
Οι ιδιοκτήτες του αγαπούν το καλό εγχώριο ή εκτός συνόρων κρασί και τα «τίμια» σε γεύση προϊόντα, που χρησιμοποιούνται στις συνταγές. Θέλει κανείς να πίνει ξεροσφύρι;
Λίγο κρασί ακόμη
Μια ψαγμένη κάβα είναι αυτή του Psyche: κρασιά μικρών Ελλήνων παραγωγών, φυσικά κρασιά, γηγενείς ποικιλίες, αλλά και πιο γνωστές όπως είναι το sauvignon blanc. Μαθαίνω ότι την πρώτη –ή την τελευταία;– λέξη στις επιλογές κρασιών την έχει ο Αντώνης Μούγιας.
Με τον Γιάννη και τον Μάρκο, όμως, θα συζητήσετε για ένα κρασί που θα ταιριάζει με τα γευστικά σας γούστα, αλλά και με το πιάτο που θα διαλέξετε από το μενού.
Γεύσεις ελαφριές, που δεν θα καπελώνουν το κρασί ζήτησε η συνιδιοκτήτρια, Αμαλία Αυγέρη. Στο μενού που επιμελείται ο σεφ Άγγελος Γρηγοράτος βρίσκεις από γαύρο μαρινάτο σε μπρουσκέτα από ζυμωτό ψωμί, με αρωματικό πράσινο λάδι, μέχρι τρυφερό μοσχαρίσιο φιλέτο από το κρεοπωλείο του Αλαφούζου στα Πετράλωνα, αρωματισμένο με βούτυρο και θυμάρι, συνοδευμένο από baby πατάτες με τη φλούδα τους.
Εμείς προτιμήσαμε τα τυριά και τιμήσαμε όπως τους έπρεπε το κρασοτύρι από τη Φλώρινα, ένα κασέρι από τον Βόλο και ένα κασέρι με βασιλομανίταρο από την Κοζάνη.
Το Psyche της παρέας
Τι είναι αυτό που κάνει το Psyche ξεχωριστό; Έχει ψυχή. Την ψυχή της παρέας. Η φυσικότητα και η έλλειψη «δηθενιάς» καθορίζουν την επίγευση που αφήνει το κρασί και το φαγητό. Ίσως γιατί όλα ξεκίνησαν από μια συνήθεια: Τις μαζώξεις του Αντώνη Μούγια στην ταράτσα του στο Θησείο, με μαγειρέματα, οινοποσία και συζητήσεις περί ψυχής και άλλων.
Σχεδόν κάθε βράδυ πια, ο Αντώνης Μούγιας κλείνει το ιατρείο του και δεν ανεβαίνει στην ταράτσα του Θησείου αλλά κατεβαίνει στο Σύνταγμα για να μπει στην ψυχή του wine bar και να σου συστήσει ένα νέο κρασί από ελληνικό αμπελώνα, πίνοντας ο ίδιος συχνά μια Μαλαγουζιά του Βουρβουκέλη.
Τσουγκρίζουμε και ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα από το κέντρο της πόλης.