iStock

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΚΙ ΕΣΥ Ο,ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ;

Μπορεί ένα συγκεκριμένο τρόφιμο να είναι πανάκεια; Μήπως οι διατροφικές μόδες μάς παρασύρουν σε επιλογές που δεν είναι για μας; Μάθε τι πρέπει να ρωτάς όταν σου λένε «Φάε αυτό, κάνει καλό»!

«Φάε αυτό, κάνει καλό». Αλήθεια τώρα, πόσες φορές στη ζωή σου έχεις ακούσει αυτή τη φράση; Κατά πάσα πιθανότητα, πολλές! Για διαφορετικά πράγματα, σε διαφορετικές φάσεις, από διαφορετικές πηγές. Υπάρχουν όντως τρόφιμα που κάνουν καλό. Το θέμα όμως είναι ότι πριν εντάξουμε στη διατροφή μας κάτι που θεωρείται «θαυματουργό», πρέπει να κάνουμε μερικές ερωτήσεις:

  • Κάνει καλό σε ποιον;
  • Κάνει καλό σε τι ποσότητα;
  • Κάνει καλό πότε;
  • Κάνει καλό μαγειρεμένο με ποιον τρόπο;
  • Κάνει καλό σε ποια εποχή του έτους;

Είμαστε αρκετά διαφορετικοί μεταξύ μας για να πιστεύουμε ότι υπάρχουν τρόφιμα που κάνουν καλό σε όλους, ενώ φυσικά η ποσότητα και η εποχή κατανάλωσης παίζουν καταλυτικό ρόλο στο πόσο καλό μάς κάνει οτιδήποτε.

Θυμήσου εδώ ότι και το σπουδαιότερο φάρμακο, αν υπερκαταναλωθεί, μπορεί να γίνει δηλητήριο. Και το αντίστροφο: τροφές δυνητικά δηλητηριώδεις μπορούν σε μικρή ποσότητα να έχουν φαρμακευτική δράση, βλ. ομοιοπαθητική.

Για παράδειγμα, καλές πηγές λίπους, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και τα βούτυρα αυτών, μάλλον θα οδηγήσουν σε ενεργειακό πλεόνασμα και συσσώρευση λίπους, αν καταναλωθούν υπέρμετρα. Πιθανότατα θα ενοχλήσουν άτομα με στομαχικές διαταραχές τύπου ΓΟΠΝ (Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρομική Νόσος), θα προκαλέσουν συμφόρηση στη λέμφο σε άτομα με λεμφικά προβλήματα και στάση ενέργειας στο βασικό μεταβολικό εργαστήρι, το συκώτι.

γιαούρτι
Unsplash Lena Μytchyk

Οι μύθοι γύρω από τα τρόφιμα

Μέχρι που ξεκίνησα να μελετώ και να εφαρμόζω την ενεργειακή διατροφή, πίστευα ότι ακολουθούσα στην καθημερινότητά μου μια υγιεινή διατροφή, με βάση και τα «κλισέ» της εποχής μας. Η διαδικασία αποδόμησης των διατροφικών μύθων δεν ήταν τόσο απλή, όμως ήταν τόσο έντονη η βιωματική βεβαιότητα αύξησης ενέργειας και ευεξίας στο σύστημά μου, που δεν υπήρχε πρακτικά χώρος για κάτι διαφορετικό. Η αποδοχή ήταν μονόδρομος.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι κάθε άνθρωπος θα έρθει αντιμέτωπος με αρκετούς κοινούς διατροφικούς μύθους μέχρι να βρει την κατάλληλη για εκείνον διατροφή, αφού το τι χρειάζεται κάθε οργανισμός είναι πραγματικά διαφορετικό.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα κληθείς να φας κάτι επειδή «κάνει καλό», θυμήσου να ρωτήσεις:Σε ποιον; Σε τι ποσότητα; Σε ποιες περιπτώσεις; Σε ποια εποχή; Και ό,τι άλλο θέλεις να ξέρεις σχετικά.

Κι αν επιλέξεις να δοκιμάσεις κάποιο τρόφιμο, ασκήσου στο να παρατηρήσεις τι επιδράσεις είχε στο δικό σου, μοναδικό σύστημα. Αφουγκράσου το σώμα σου. Σου μιλάει πάντοτε!

Η Ελένη Καπόλου είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.