ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ SMARTPHONE ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ
Είσαι από εκείνους που παίρνουν το smartphone στην τουαλέτα και ξεχνάνε να βγουν; Μήπως περνάς έτσι περισσότερο χρόνο από όσο θα έπρεπε; Γιατί υπάρχουν και κίνδυνοι...
Η NordVPN είναι υπηρεσία Virtual Private Network (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο). Αν δεν ξέρεις τι είναι αυτό, δεν θα σε κουράσουμε, ας πούμε ότι είναι ένα σύστημα που αφορά το πώς έχεις πρόσβαση στο ίντερνετ, παρέχει κρυπτογράφηση κ.λπ. Την άνοιξη, λοιπόν, δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας, με θέμα τη χρήση των κινητών τηλεφώνων όταν είμαστε στην τουαλέτα.
Το 65% των ερωτηθέντων ομολόγησε πως πηγαίνει παρέα με το smartphone εκεί που μέχρι και ο βασιλιάς πηγαίνει μόνος του. Συνήθεια η οποία, για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχει ιστορικά – απλώς στο παρελθόν αφορούσε άλλα μέσα, από εφημερίδες και βιβλία, μέχρι τις ετικέτες των προϊόντων που έχουμε στο μπάνιο και την ανάγνωση των συστατικών του περιεχομένου κάθε μπουκαλιού.
Στη μελέτη μετείχαν 9.800 άνθρωποι από πολλές χώρες και διάφορες ηλικίες. Από αυτούς, τη συνήθεια που μόλις διάβασες έχουν:
- το 80% των Αμερικανών
- το 79,8% των Ισπανών
- το 72,9% των Πολωνών
- το 66,9% των Λιθουανών
- το 65,6% των Καναδών
- το 62,4% των Αυστραλών
- το 63,6% των Γάλλων
- το 64,3% των Ολλανδών
- το 59,2% των Βρετανών
- το 54,8% των Γερμανών
Προφανώς και οι millennials (26-41 χρόνων) ήταν αυτοί που έκαναν την πιο συχνή χρήση κινητού στην τουαλέτα. Στη δεύτερη θέση ήταν η Gen Z.
Τι κάνει ο κόσμος με το smartphone στην τουαλέτα;
- 55% τσεκάρουν τα social media,
- 29% διαβάζουν ή ακούν ειδήσεις,
- 31,2% παίζουν παιχνίδια,
- 30,2% τηλεφωνούν ή στέλνουν μηνύματα,
- 27,8% τσεκάρουν τα emails ή άλλες ειδοποιήσεις της δουλειάς,
- 31% παρακολουθούν βίντεο, τηλεοπτικά προγράμματα ή κινηματογραφικές ταινίες,
- 19,2% κάνουν αγορές,
- 16,5% ακούν μουσική ή podcast,
- 14,6% προγραμματίζουν τη μέρα,
- 6,6% κάνουν άλλα πράγματα.
Πάμε να δούμε αγαπημένες συνήθειες:
- Το scrolling στα social media είναι πιο δημοφιλές από οπουδήποτε αλλού στην Ισπανία (64.8%).
- Οι Λιθουανοί είναι πρώτοι στο να διαβάζουν ή να ακούν ειδήσεις (44.7%) .
- Οι Καναδοί αγαπούν περισσότερο να παίζουν παιχνίδια (40%).
- Οι Αμερικανοί επικοινωνούν με αγαπημένους (39,3%). Είναι και οι πιο απρόσεκτοι, με το 20,4% να δηλώνει πως έχει δει το κινητό να πέφτει μέσα στη λεκάνη.
- Οι Γερμανοί προτιμούν να προγραμματίζουν την ημέρα τους (14.8%).
- Οι Γάλλοι δεν έχουν συγκεκριμένη προτίμηση – τα κάνουν όλα.
Ο Nir Eyal, από τους συγγραφείς της μελέτης και λέκτορας που γράφει για συνήθειες, την εστίαση και την ανθρώπινη συμπεριφορά, δήλωσε στην Washington Post πως «υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων στον κόσμο: αυτοί που τσεκάρουν το τηλέφωνό τους στο μπάνιο κι αυτοί που λένε ψέματα για το τι κάνουν με το τηλέφωνό τους στο μπάνιο».
Το πρόβλημα υγιεινής
Το ερώτημα που προέκυψε σε δεύτερο χρόνο είναι το πόσο υγιές είναι να κάθεσαι στην τουαλέτα αγκαζέ με το τηλέφωνο.
Η Dr. Roshini Raj, γαστρεντερολόγος και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Gut Renovation» (με θέμα την υγεία του πεπτικού συστήματος), εξήγησε ότι, όπως και με πολλά άλλα πράγματα, η ιατρική δεν έχει καταλήξει σε μια γενική οδηγία: «Γενικά, δεν πρέπει να ξοδεύετε περισσότερο από περίπου 10 λεπτά σε κάθε επίσκεψη», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τρία πιθανά σημεία πόνου για όσους «ξεχνιούνται».
Πρώτον, το να κάθεσαι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε αιμορροΐδες (επώδυνες διογκωμένες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού). Γεγονός που επηρεάζεται και από το κατασκευαστικό concept της τουαλέτας.
«Υπάρχει μια τρύπα στη μέση κι έτσι η πραγματική πρωκτική περιοχή κρέμεται λίγο χαμηλότερα από το τμήμα που στηρίζεται – τους μηρούς σας. Ακριβώς από αυτή τη θέση, η βαρύτητα κάνει τα πάντα να κρέμονται και αυτό προκαλεί πίεση στις φλέβες. Έτσι, ακόμα κι αν δεν καταπονείστε, αν κάθεστε εκεί και σκέφτεστε ή κάνετε κάτι άλλο, ασκείται κάποια πίεση σε αυτές τις φλέβες».
Αυτό ενέχει τον κίνδυνο το σώμα σας να αρχίσει να αγνοεί τα δικά του σήματα. Όπως τις προοδευτικές συσπάσεις που μετακινούν τα κόπρανα μέσω του εντέρου στο ορθό. Όταν καθόμαστε στην τουαλέτα για μεγάλες χρονικές περιόδους, χωρίς να κάνουμε κάτι (και δη μια κένωση) μπορεί να εμποδιστεί αυτή τη διαδικασία. Και να έχουμε δυσκοιλιότητα.
Δεύτερον, οι τουαλέτες δεν είναι το πιο καθαρό μέρος του σπιτιού. Έρευνες δείχνουν ότι κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι μπορούν να γίνουν αερόλυμα παθογόνα και να εξαπλωθούν στις κοντινές επιφάνειες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το τηλέφωνό σας, αν για παράδειγμα το ακουμπήσετε κάπου δίπλα στην τουαλέτα. Αλλά ακόμη και πέρα από τα βακτήρια, υπάρχουν κίνδυνοι από την απλή παλιά κακή υγιεινή.
«Βλέπω πολλούς ανθρώπους που παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση ή άλλα επειδή δεν έχουν καλές πρακτικές υγιεινής στο μπάνιο. Εάν παίζετε βιντεοπαιχνίδια ή χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας στην τουαλέτα, πιθανότατα αγγίζετε πολλά πράγματα που μπορεί να μην θέλετε στη συσκευή σας. Κάθε φορά που είστε στην τουαλέτα για κένωση, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τα δάχτυλα σας σε οτιδήποτε άλλο».
Η ψυχολογική διάσταση
Ο Nir Eyal, εκπρόσωπος της NordVPN, διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να παίρνετε το τηλέφωνό σας στην τουαλέτα για λίγα λεπτά, να κάνετε τη δουλειά σας και να φύγετε. Το πρόβλημα αρχίζει όταν, ενώ έχετε δουλειές, ξεχνιέστε 30 λεπτά στο μπάνιο, κάνοντας scrolling στα social media. Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω, είναι να ξέρετε τι θέλετε να κάνετε με το χρόνο σας, ώστε να μην τον σπαταλάτε».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, για το 90% των περιπτώσεων που αποσπάται η προσοχή μας με τα τηλέφωνα μας ευθύνεται ό,τι συμβαίνει μέσα μας. Δηλαδή, η ανία, η μοναξιά, η κούραση, η αβεβαιότητα και το άγχος.
«Αυτά μας οδηγούν να αναζητήσουμε διαφυγή από την παρούσα πραγματικότητα», λέει. «Έτσι, ένα από τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να τακτοποιήσουμε αυτό το πρόβλημα είναι να αναρωτηθούμε: Τι κερδίζω όταν πηγαίνω στην τουαλέτα για 30 λεπτά; Αδειάζει το μυαλό μου; Κρύβομαι από τα παιδιά μου; Από τη δουλειά μου; Ξεφεύγω από τα προβλήματα μου;
»Στο τέλος της ημέρας, αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά που μας απασχολούν με υγιή τρόπο, δεν θα το κάνουμε με έναν περισπασμό».