ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ MAC & CHEESE ΠΙΟ ΕΛΑΦΡΥ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΤΙΠΟΤΑ
Ένα πιάτο όπως το mac & cheese πρέπει να το απολαμβάνεις με τα όλα του. Στη συνταγή μας το καταφέρνουμε μειώνοντας επίσης τα λιπαρά.
Αυτό το πιάτο είναι κλασική «αμερικανιά» και ιδιαίτερα δημοφιλές σε μικρούς και μεγάλους. Γιατί σε ποιον δεν αρέσει ένα σχετικά μικρό, «βολικό» ζυμαρικό ανακατεμένο με μια βουτυρένια και βελούδινη σάλτσα τυριού; Το mac & cheese δεν το λες ελαφρύ, αφού συνήθως η σάλτσα περιέχει και κρέμα γάλακτος και βούτυρο και λιπαρά τυριά. Αλλά είναι νόστιμο και πολύ-πολύ comforting.
Το δικό μας mac & cheese το φτιάχνουμε λίγο πιο ελαφρύ, αλλά χωρίς να του λείπει τίποτα. Είμαι της άποψης ότι αν έχεις όρεξη να φας τέτοιο πιάτο, πρέπει να το φας με τα όλα του – απλά αποφεύγοντας κάποια από τα λιπαρά που συνήθως περιέχει.
Χρησιμοποιώ λοιπόν βούτυρο, αλλά όχι πολύ, και αντικαθιστώ την κρέμα με γάλα και λίγο ζωμό από τα μακαρόνια που έβρασαν. Έτσι, η σάλτσα δένει ωραία χωρίς να περιέχει επιπλέον λιπαρά.
Είναι σημαντικό να επιλέξουμε το κατάλληλο ζυμαρικό. Το κλασικό που χρησιμοποιείται συνήθως λέγεται elbow pasta και είναι σαν μεγάλο «κοραλάκι», αλλά δεν το βρίσκουμε πάντα εύκολα στην Ελλάδα. Στο mac & cheese ταιριάζει οποιοδήποτε ζυμαρικό είναι σχετικά μικρό, όπως μικρές πένες, μικρά ριγκατόνι, φουσίλι, ακόμα και κοφτό. Εκείνο που προτιμώ είναι το cavatappi, που είναι σαν μικρά σπιράλ σωληνάκια.
Από τυριά χρησιμοποιώ τσένταρ, γιατί είναι το κλασικό τυρί αυτού του πιάτου. Εκτός του ότι ταιριάζει γευστικά, λιώνει και πολύ ωραία. Δεν βάζω υπερβολική ποσότητα, ενώ το δεύτερο τυρί που βάζω για γεύση είναι Pecorino Romano.
Αποφεύγω το επιπλέον αλάτι στη σάλτσα, γιατί δεν το χρειάζεται, και την αρωματίζω ελαφρά με σκόνη μουστάρδας και σκόρδου. Το μυστικό για την επιτυχία είναι να μην παραβράσουμε τα ζυμαρικά και να δέσουμε τη σάλτσα στη σωστή πυκνότητα, ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ αραιή.
Το mac & cheese μπορεί να γίνει μόνο στο μάτι (εστία) της κουζίνας, στην κατσαρόλα, ενώ αν μπει στο φούρνο θα δημιουργήσει από πάνω μια λαχταριστή κρούστα. Εγώ προτιμώ τη δεύτερη επιλογή.
Συνταγή για mac & cheese
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 35-40 λεπτά
- Vegetarian
Υλικά για 4 μερίδες
- 200 γρ. cavatappi
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 ml γάλα, ζεστό
- 150 ml νερό από τα μακαρόνια, ζεστό
- ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας
- ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 160 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
- 4 κ.σ. Pecorino Romano, τριμμένο
- μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, 1 λεπτό λιγότερο από την ώρα που αναγράφεται στο πακέτο. Τα σουρώνουμε και φυλάμε 150 ml από το νερό στο οποίο έβρασαν.
Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα με χοντρό πάτο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, μέχρι το μείγμα μας να είναι κρεμώδης και λείο. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται roux και την κάνουμε και στην μπεσαμέλ.
Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα ζεστό, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα και στη συνέχεια προσθέτουμε και το νερό ζεστό.
Προσθέτουμε τη σκόνη σκόρδου και μουστάρδας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα. Προσοχή, θέλουμε να αρχίσει να πήζει και όχι να πήξει τελείως.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το τσένταρ σταδιακά, μέχρι να λιώσει μέσα στη σάλτσα.
Προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας από το πεκορίνο και ανακατεύουμε και πάλι να λιώσει. Η σάλτσα μας τώρα θα έχει πήξει παραπάνω και θα είναι βελούδινη, με ωραία υφή από τα λιωμένα τυριά.
Προσθέτουμε λίγο μαύρο πιπέρι (κατά βούληση), ανακατεύουμε και ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα σταδιακά τα ζυμαρικά, ανακατεύοντάς τα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.
Αλείφουμε με λίγο επιπλέον βούτυρο ή λάδι τη βάση και τα τοιχώματα ενός πυρέξ διαστάσεων περίπου 25x18 cm.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέσα στο πυρέξ που ετοιμάσαμε, απλώνουμε τα ζυμαρικά ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο πεκορίνο.
Ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά και στο τέλος, αν θέλουμε, ανάβουμε το γκριλ και ψήνουμε για ακόμη 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.