iStock

ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ;

Αν ανήκεις στους αγχώδεις τύπους, μια νέα έρευνα μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι το στρες μπορεί να μειωθεί με τα χρόνια. Αλλά γιατί;

Νιώθεις στρες; Έχεις δοκιμάσει πολλές πρακτικές ανακούφισης από αυτό, όπως γιόγκα ή διαλογισμό; Εκνευρίζεσαι κάθε φορά που σε συμβουλεύουν «να διαχειριστείς το άγχος σου»; Βρίσκεσαι στο σωστό μέρος και το κείμενο παρακάτω εξηγεί το γιατί.

Πρόσφατη έρευνα έρχεται να καθησυχάσει τους αγχώδεις χαρακτήρες: υπάρχουν πιθανότητες το στρες που νιώθετε να βελτιωθεί κάποια στιγμή. Οι ερευνητές λένε ότι το στρες μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε, τόσο επειδή φθίνουν οι καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες, όσο κι επειδή αλλάζει ο τρόπος που αντιδρούμε και χειριζόμαστε στρεσογόνες καταστάσεις.

Με άλλα λόγια, οι ηλικιωμένοι ενήλικες συνήθως αντιμετωπίζουν λιγότερους στρεσογόνους παράγοντες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ακόμη κι όταν αντιμετωπίζουν περισσότερους δεν επιτρέπουν σε αυτές τις καταστάσεις να τους επηρεάσουν τόσο, όσο θα επηρέαζαν κάποιον νέο.

στρες
iStock

Με τα χρόνια αναλαμβάνουμε λιγότερους κοινωνικούς ρόλους

Ο David Almeida, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών σπουδών στο πανεπιστήμιο Penn State των ΗΠΑ, εξηγεί αυτή την αλλαγή αναφέροντας ότι υπάρχει κάτι στα γηρατειά που οδηγεί σε λιγότερους στρεσογόνους παράγοντες.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι οι τύποι των κοινωνικών ρόλων που καλύπτουμε καθώς μεγαλώνουμε. Ως νεότεροι άνθρωποι, μπορεί να διαχειριζόμαστε περισσότερα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας, των οικογενειών και των σπιτιών, τα οποία δημιουργούν περιπτώσεις καθημερινού στρες. Καθώς όμως μεγαλώνουμε, οι κοινωνικοί ρόλοι και τα κίνητρά μας αλλάζουν».

Πώς έγινε η μελέτη

Οι ερευνητές συνέλεξαν ολοκληρωμένα στοιχεία για την καθημερινή ζωή από περισσότερους από 3.000 ενήλικες σε διάστημα δύο δεκαετιών, ξεκινώντας από το 1995. Οι ερωτηθέντες ήταν ηλικίας 25-74 ετών όταν ξεκίνησε η μελέτη και έλαβαν μέρος σε μια σειρά τηλεφωνικών συνεντεύξεων που αξιολογούσαν τα καθημερινά επίπεδα άγχους για οκτώ συνεχόμενες ημέρες. Αυτές οι αξιολογήσεις επαναλαμβάνονταν περίπου κάθε εννέα χρόνια, δημιουργώντας ένα καθημερινό ημερολόγιο που κάλυπτε πάνω από 20 χρόνια.

στρες
iStock

Καθώς μεγαλώνουμε μειώνονται οι επιπτώσεις του καθημερινού στρες

Η μείωση του στρες σχετίζεται τόσο με τη μείωση των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων, όσο και με τη «συναισθηματική αντιδραστικότητα» (emotional reactivity) των ατόμων σε αυτούς, δηλαδή το πώς τους διαχειρίζονται. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ενώ οι 25χρονοι ανέφεραν στρεσογόνους παράγοντες σχεδόν στο 50% των ημερών, οι 70χρονοι ανέφεραν αντίστοιχους παράγοντες μόνο στο 30% των ημερών. Επίσης, «ένας 25χρονος είναι πολύ πιο γκρινιάρης τις ημέρες που βιώνει έναν στρεσογόνο παράγοντα, αλλά καθώς μεγαλώνουμε καταλαβαίνουμε πραγματικά πώς να μειώσουμε αυτές τις εκθέσεις», εξηγεί ο καθηγητής Almeida.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Developmental Psychology. Επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να αξιολογήσει πώς η πανδημία επηρέασε τον τρόπο που αντιδρούμε στο καθημερινό στρες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.