Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΙΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΟΛΥΝΕΙ ΚΥΤΤΑΡΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ
Επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν σε βίντεο την προσπάθεια που κάνει ένας ιός να εισχωρήσει σε ανθρώπινο κύτταρο για να μολύνει τον οργανισμό.
Ιοί υπάρχουν παντού και το ανθρώπινο σώμα έχει αναπτύξει μια σειρά από μεθόδους προκειμένου να εμποδίζει τη διέλευσή τους στο εσωτερικό των κυττάρων. Στόχος είναι να μην φτάσει ένας ιός στον μηχανισμό που θα του επιτρέψει να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του και να προκαλέσει μόλυνση.
Οι αποτυχίες, βέβαια, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Duke κατάφεραν να συλλάβουν μια τέτοια στιγμή: να αποτυπώσουν την κατάκτηση κυττάρου από ιό.
Με μια νέα τεχνική μικροσκοπίας «έπιασαν» έναν ιό να αναπηδά γύρω από την επένδυση του εντέρου (το στρώμα προστατευτικών κυττάρων που εκκρίνουν βλέννα για να απομακρύνουν τον εχθρό), καθώς αναζητούσε να βρει «πόρτα».
Ο ιός επιτίθεται
«Αν ήταν εισβολή σε σπίτι, αυτό που καταγράψαμε είναι η στιγμή που ο διαρρήκτης δεν έχει σπάσει ακόμα το παράθυρο», ανέφερε στη δημοσίευση της μελέτης η Courtney Johnson, συνεργάτιδα του Medical Institute’s Janelia Research Campus (με ντοκτορά από το Duke), η οποία ήταν μεταξύ αυτών που έκαναν τη «σύλληψη».
Ο Kervin Welsher, επίκουρος καθηγητής χημείας του Duke και μεταξύ των συγγραφέων της μελέτης, διευκρίνισε ότι «η εξέταση δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς οι ιοί είναι εκατοντάδες φορές μικρότεροι από τα κύτταρα και αυτό κάνει πολύ δύσκολη την ταυτόχρονη απεικόνιση – όπως είναι δύσκολο να βγάλουμε φωτογραφία έναν ουρανοξύστη ταυτόχρονα με ένα άτομο που στέκεται μπροστά του. Επιπροσθέτως, οι ιοί κινούνται πολύ γρήγορα, όταν βρίσκονται εκτός των κυττάρων».
Η τεχνική που ανακάλυψαν οι επιστήμονες, ήταν η εξής: Κατ’ αρχάς, ο ιός «τονίστηκε» με μια φθορίζουσα χημική ένωση. Ακολούθως, ένα μικροσκόπιο παρακολούθησης έκανε σάρωση με λέιζερ κατά μήκους του «ταγκαρισμενου» ιού, ώστε να ενημερώνει για τη θέση του σε κάθε εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.
Όλα αυτά συνέβαιναν σε μια κινούμενη πλατφόρμα, ώστε το μικροσκόπιο να μπορεί να έχει πάντα τον ιό στο επίκεντρο.
Το δεύτερο μικροσκόπιο λάμβανε τρισδιάστατες εικόνες των κυττάρων γύρω από τον ιό. Επίσης χρησιμοποίησε λέιζερ ώστε να μην θολώνει το φόντο στη μετατόπιση της μικροσκοπικής πλατφόρμας.
Το βίντεο διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό και ίσως το εξασκημένο επιστημονικό μάτι να διακρίνει σε αυτό περισσότερα από όσα βλέπουμε εμείς οι υπόλοιποι. Ιδού:
Επισημάνθηκε πως οι ερευνητές κατάφεραν με τη νέα μέθοδο να παρακολουθήσουν μόνο ένα ιικό σωματίδιο για λίγα λεπτά – πριν φθαρεί η φθορίζουσα ένωση και το σωματίδιο γίνει αόρατο.
Θα χρειαστεί ένας χρόνος παρακολούθησης δεκάδων λεπτών, καθ’ όλη τη διαδικασία περιήγησης, δέσμευσης και μόλυνσης ενός κυττάρου για να προκύψει η πλήρης εικόνα.
Προς το παρόν, οι ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη φωτεινότερων ενώσεων παρακολούθησης, που να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.