iStock

ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ

Μπήκαμε στην εποχή των ιώσεων και το προσεκτικό καθάρισμα του σπιτιού γίνεται επιτακτική ανάγκη. Ξέρουμε, όμως, να το κάνουμε σωστά; Αρκεί να προσέξουμε κάποια σημεία που μπορεί να μην περνάνε από το μυαλό μας.

Τις περισσότερες φορές, όταν αποφασίζουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για το καθάρισμα του σπιτιού, κάνουμε τα πάνω-πάνω. Όσα βλέπει η πεθερά, όπως έλεγε η παλιά λαϊκή ρήση. Εξαίρεση αποτελούν οι –μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού– μέρες που κάνουμε «γενική», οι περιπτώσεις που υπάρχει άρρωστο άτομο στο σπίτι και φυσικά οι μήνες που ο κορονοϊός ήταν στις δόξες τους και τα απανωτά lockdown.

Επειδή, όμως, έχουμε μπει για τα καλά στην εποχή των ιώσεων και των κρυολογημάτων, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας μερικές λεπτομέρειες που θα μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε πιο έξυπνα και αποτελεσματικά το σπίτι μας. Χωρίς υπερβολή, αλλά με την απαιτούμενη προσοχή.

Tips για πιο αποτελεσματικό καθάρισμα του σπιτιού

– Καθαρίζουμε πριν από την απολύμανση

Ναι, πρέπει να καθαρίζουμε δύο φορές. Αν θέλουμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης μικροβίων, πρέπει πρώτα να καθαρίσουμε τις επιφάνειες για να απομακρύνουμε το πάνω στρώμα βρωμιάς και υπολειμμάτων, και στη συνέχεια να τις απολυμάνουμε για να εξουδετερώσουμε βακτήρια και ιούς. Ο λόγος; Τα μικρόβια μπορούν να… κρυφτούν και ένα γρήγορο πέρασμα δεν είναι αρκετό για να απαλλαγούμε από αυτά.

Άλλο το καθάρισμα, λοιπόν, κι άλλο η απολύμανση. Ο καθαρισμός είναι η αφαίρεση οποιουδήποτε ορατού σωματιδίου, κυρίως σκόνης, ενώ η απολύμανση μειώνει το μικροβιακό φορτίο με τη χρήση χημικών ουσιών.

καθάρισμα σπιτιού
iStock

– Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης

Διαβάζουμε την ετικέτα πάνω στο καθαριστικό ή το απολυμαντικό. Ο χρόνος δράσης τους μπορεί να ποικίλλει. Φροντίζουμε, λοιπόν, να τον τηρούμε για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

– Οι πιο επιβαρυμένες επιφάνειες

Ο αμερικανικός οργανισμός Centers for Disease Control and Prevention συνιστά τον τακτικό καθαρισμό των επιφανειών με τις οποίες ερχόμαστε διαρκώς σε επαφή, όπως π.χ. διακόπτες, πόμολα, πάγκους, τραπέζια, τηλεχειριστήρια, λαβές ψυγείου, χερούλια βρύσης. Είναι μερικά σημεία στα οποία μπορεί να υπάρχουν περισσότερα μικρόβια από όσα φαντάζεσαι.

– Το μπάνιο στο τέλος

Το μπάνιο καλό είναι καθαρίζεται τελευταίο, ιδιαίτερα όταν κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος. Η πρακτική αυτή βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης μικροβίων στο σπίτι. Αν, ωστόσο, έχουμε δύο μπάνια ή WC, τότε καλό είναι να παραχωρήσουμε στο άτομο που νοσεί το ένα από τα δύο.

ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ. Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ.

– Είμαστε προσεκτικοί όταν πλένουμε ρούχα

Τα ρούχα ενός άρρωστου ατόμου μπορεί να περιέχουν σωματικά υγρά ή ιικά σωματίδια, που θα μπορούσαν να μολύνουν κάποιο άλλο. Φροντίζουμε, επομένως, να φοράμε μάσκα και γάντια όταν αφαιρούμε τα κλινοσκεπάσματά του, και δεν τινάζουμε πέρα δώθε τα ρούχα, γιατί μπορεί να διασκορπίσουμε τα σωματίδια.

Πέρα από τα παραπάνω, δεν ξεχνάμε όσο διαρκεί το καθάρισμα του σπιτιού να μην ακουμπάμε το πρόσωπό μας και φυσικά μετά το τέλος της ομολογουμένως κουραστικής φασίνας, πλένουμε καλά τα χέρια μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.