iStock

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΥΓΙΗΣ

Υπάρχει μια δραστηριότητα που «ακονίζει» τον εγκέφαλο – και υπάρχουν πια επιστημονικά δεδομένα που το αποδεικνύουν.

Τόσα πράγματα έχεις να κάνεις κάθε μέρα. Πολλά τα κάνεις και παράλληλα. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έχεις ένα μυαλό, για όσα χρόνια ζεις. Πόσα να αντέξεις ο άνθρωπος; Τι να σου πρωτοκάνει ένας εγκέφαλος;

Ξεχνάς πού έχεις παρκάρει, πού είναι τα κλειδιά ή πού είναι τα γυαλιά – τα οποία συνήθως φοράς; Το δικό μου highlight είναι να ψάχνω το κινητό μου, ενώ το κρατάω. Το δικό σου;

Δεν θέλω όμως, να μου αγχώνεσαι. Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα αποκαλύπτει πως υπάρχει μια πολύ απλή δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. Διενεργήθηκε από ψυχίατρους, γιατρούς και νευρολόγους του Columbia University και του Duke University, σε 107 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 71 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες. Η μία κλήθηκε να λύσει σταυρόλεξα και η άλλη να παίξει βιντεοπαιχνίδια στον υπολογιστή, σε διάστημα 78 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτή, έκαναν γνωστικά τεστ και υποβάλλονταν σε μαγνητικές τομογραφίες, ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρχε αλλαγή στο μέγεθος του εγκεφάλου τους.

σταυρόλεξο
iStock

Ο εγκέφαλος ωφελείται από τα σταυρόλεξα

Βάσει των αποτελεσμάτων, οι συμμετέχοντες που έλυναν καθημερινά σταυρόλεξα τα πήγαν πολύ καλύτερα όσον αφορά την απώλεια μνήμης ή την έλλειψη αυτής, σε σύγκριση με εκείνους που έπαιζαν καθημερινά βιντεοπαιχνίδια.

«Το τρίπτυχο της βελτίωσης της γνωστικής ικανότητας, της λειτουργίας και της νευροπροστασίας είναι το Άγιο Δισκοπότηρο για το πεδίο μας», δήλωσε εκ των συγγραφέων ο Dr. Murali Doraiswamy, πριν προσθέσει πως «περαιτέρω έρευνα για την κλιμάκωση της εκπαίδευσης του εγκεφάλου ως ψηφιακής θεραπείας στο σπίτι για την καθυστέρηση του Αλτσχάιμερ, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για το πεδίο».

To σταυρόλεξο είχε προταθεί και παλαιότερα ως «φάρμακο» για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Εντούτοις, είχε ξημερώσει η ημέρα που το όλο concept είχε χαρακτηριστεί ως μύθος, καθώς δεν υπήρχαν σχετικά στοιχεία.

Από τότε, το βέβαιο ήταν πως τα σταυρόλεξα «δουλεύουν» ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι της γνώσης: αυτό της ικανότητας εύρεσης λέξεων. Η διαδικασία αυτή βασίζεται στα κέντρα ομιλίας και γλώσσας του εγκεφάλου, άρα δουλεύονται μόνο αυτά. Είχε διευκρινιστεί και ότι για να τονώσει όντως ένα σταυρόλεξο τον εγκέφαλο μας θα έπρεπε να κάνουμε τη λύση του πιο δύσκολη –βάζοντας, για παράδειγμα χρονικά όρια–, ώστε να δώσουμε ώθηση για να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο.

Πλέον, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι τα καθημερινά σταυρόλεξα επηρεάζουν θετικά τον εγκέφαλο μας στο σύνολο του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.