ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
Ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των νέων ενηλίκων. Με ποιον τρόπο;
Εκεί γύρω στην τέταρτη δεκαετία της ζωής σου, έξοδος για ποτό σημαίνει ότι τις επόμενες τρεις μέρες θα σέρνεσαι, θα προσπαθείς να συνέλθεις και θα αναρωτιέσαι πού πήγαν οι εποχές που άντεχες τα απανωτά ξενύχτια. Πριν δώσεις, όμως, συγχαρητήρια στον νεαρό εαυτό σου για τις αντοχές του, διάβασε την είδηση που ακολουθεί και έρχεται από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας.
Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό της Neurology (2022), οι νέοι που καταναλώνουν μέτριες έως μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με άτομα της ίδιας ηλικίας που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες αλκοόλ ή δεν πίνουν. Μάλιστα, όσα περισσότερα χρόνια πίνουν (μιλάμε πάντα για τη μέτρια και την υψηλή κατανάλωση), τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος εγκεφαλικού, συσχέτιση που οφείλεται κυρίως στον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
«Τα ποσοστά εγκεφαλικών σε νεαρούς ενήλικες αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες, προκαλώντας σοβαρές αναπηρίες, ακόμα και θάνατο. Αν καταφέρναμε να τα αποτρέψουμε στις ηλικίες αυτές, περιορίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να επηρεάσουμε ουσιαστικά την κατάσταση της υγείας τους, αλλά και τη συνολική επιβάρυνση της πάθησης στην κοινωνία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Eue-Keun Choi από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.
Πόσο αλκοόλ πίνουν οι νέοι
Οι επιστήμονες μελέτησαν μια βάση δεδομένων που αφορούσε άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών και περιελάμβανε στοιχεία, όπως την ετήσια κατανάλωση αλκοόλ, το πόσες μέρες την εβδομάδα έπιναν και τον αριθμό των ποτών ανά φορά. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, η οποία διήρκεσε περίπου έξι χρόνια. Όσοι έπιναν 105 γρ. αλκοόλ την εβδομάδα (ποσότητα που αναλογούσε σε ένα και κάτι ποτό την ημέρα) ή παραπάνω, θεωρούνταν μέτριοι ή βαριοί πότες.
Συνολικά 3.153 άτομα υπέστησαν εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια της μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που έπιναν δύο χρόνια είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με άτομα που έπιναν λίγο ή καθόλου. Τα άτομα με τρία χρόνια κατανάλωσης παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο κατά 22%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα με τέσσερα χρόνια κατανάλωσης ήταν 23%.
«Δεδομένου ότι πάνω από το 90% της επιβάρυνσης του εγκεφαλικού μπορεί να αποδοθεί σε δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αλκοόλ, και δεδομένου ότι το εγκεφαλικό σε νεαρούς ενήλικες επηρεάζει το άτομο και την κοινωνία (περιορίζοντας τις δραστηριότητές τους κατά τα πιο παραγωγικά χρόνια), θα πρέπει να δίνεται έμφαση στη μείωση της κατανάλωση ως μέρος οποιασδήποτε στρατηγικής για την πρόληψη του εγκεφαλικού», συνιστά ο ειδικός.