ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ SPRING ROLLS ΜΕ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Τα spring rolls είναι ένα νόστιμο vegan μεζεδάκι, αλλά κι ένας έξυπνος τρόπος για να τρώνε τα παιδιά λαχανικά.
Ευχάριστα ασιατικά ρολάκια λαχανικών, που ιδανικά για παρεΐστικα gatherings και πάρτι. Τα spring rolls είναι πιο εύκολα απ’ ό,τι ίσως πιστεύεις. Είναι επίσης ιδανικό «κόλπο» για να κάνεις παιδιά να φάνε λαχανικά.
Ακόμα, είναι ο τέλειος τρόπος να ξεκαθαρίσεις το ψυγείο σου από λαχανικά που έχουν περισσέψει. Δεν χρειάζεται δηλαδή να μένουμε αυστηρά σε αυτά που αναφέρω εδώ. Για να τα εμπλουτίσουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και κατεψυγμένα λαχανικά, όπως καλαμπόκι ή αρακά. Αν θέλουμε να ξεφύγουμε από το σκέτο λαχανικό και δεν μας απασχολεί βέβαια να είναι vegan, μπορούμε να βάλουμε στη γέμιση και αβγό, κάποιο κρέας ή θαλασσινό, όπως γαρίδες.
Τα vegan spring rolls που φτιάχνουμε θέλουν λίγα, εύκολα και οικονομικά υλικά: λάχανο, καρότο, πορτοκαλί πιπεριά, κρεμμυδάκι φρέσκο, μανιτάρια και τζίντζερ. Τα λαχανικά δεν χρειάζονται πολύ ψήσιμο. Όταν κρατάνε λίγο στην υφή τους, είναι ωραιότερα και έχουν καλύτερη γεύση.
Τα φύλλα για spring rolls είναι ειδικά και κυκλοφορούν κατεψυγμένα σε διάφορα μεγέθη. Θα τα βρούμε σε οργανωμένα σούπερ μάρκετ και ασιατικές αγορές. Πριν τα χρησιμοποιήσουμε, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν καλά και στη συνέχεια τα ξεχωρίζουμε. Μην ανησυχήσετε αν τα δείτε πολύ κολλημένα μεταξύ τους. Έτσι είναι. Απλά είναι και πολύ ελαστικά. Τα τραβάτε προσεκτικά και με δύναμη, να ξεκολλήσει το ένα από το άλλο. Φυσικά, δεν τα αφήνουμε ακάλυπτα, γιατί στεγνώνουν όπως όλα τα φύλλα. Χρησιμοποιούμε πάντα μια πετσέτα για να καλύπτουμε αν είναι εκτεθειμένα.
Όλη η δυσκολία της συνταγής είναι στο τύλιγμα, που θα σου φανεί παιχνιδάκι αν έχεις τυλίξει ντολμαδάκια. Η μέθοδος μοιάζει.
Τα spring rolls συνήθως τηγανίζονται, παρ’ όλα αυτά μπορούν να γίνουν και στον φούρνο. Στη δεύτερη περίπτωση δεν βγαίνουν τόσο τραγανά όσο στην πρώτη, αλλά είναι και πάλι ωραία. Για τον φούρνο προθερμαίνουμε στους 200°C, τα αλείφουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές.
Για να κάνουμε περισσότερα, μπορούμε να διπλασιάσουμε τις αναλογίες της συνταγής. Είναι και εύκολο να τα συντηρήσουμε στην κατάψυξη για να τα τηγανίσουμε ή να τα ψήσουμε άλλη μέρα. Τα τοποθετούμε ανάμεσα σε λαδόκολλα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και τα κρατάμε στην κατάψυξη μέχρι ένα μήνα (διατηρούνται και περισσότερο, αλλά φρεσκότερα είναι καλύτερα).
Για να τα συνοδεύσουμε, ετοιμάζουμε μια πεντανόστιμη vegan σάλτσα. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε μια έτοιμη σάλτσα, όπως μια κλασική sweet & sour sauce ή μια sweet chili sauce, που τις βρίσκουμε εύκολα στην αγορά. Να τονίσω όμως ότι οι έτοιμες σάλτσες περιέχουν συνήθως πολλή ζάχαρη, ενώ η δική μας όχι! Την ετοιμάζουμε με σιρόπι σφενδάμου, που μου αρέσει πολύ σε συνδυασμό με τη σάλτσα σόγιας και το τζίντζερ, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά και σιρόπι αγαύης.
Συνταγή για vegan spring rolls
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
- Vegan
Υλικά για 24 spring rolls
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, με το πράσινο μέρος ,κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια ή ψιλοκομμένα (αλλά όχι ροδέλες)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πορτοκαλί πιπεριά, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
- 200 γρ. λάχανο λεπτοκομμένο
- 100 γρ. καρότο, τριμμένο ή κομμένο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια
- 10 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες ή πολύ ψιλοκομμένες
- 70 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα σε μικρά καρέ
- 20 ml σόγια
- 40 ml κρασί λευκό ξηρό
- 2 κ.σ. σουσαμέλαιο
- 24 φύλλα για spring rolls (15 x 15 cm)
- λάδι για τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 60 ml νερό
- 60 ml σάλτσα σόγιας
- 2 κ.σ. ξύδι από ρύζι
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
- 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- 1 κ.γ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Ανακατεύουμε σε μπολάκι το νερό με το κορν φλάουρ μέχρι να διαλυθεί.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τη σόγια, το ξύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, το σιρόπι και προσθέτουμε μέσα το νερό με το κορν φλάουρ.
Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και φέρνουμε σε βράση ανακατεύοντας απαλά με σύρμα για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει. Όσο κρυώνει θα πήζει κι άλλο, οπότε καλό είναι να μην την παραδέσουμε κατά το βράσιμο.
Την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε με τα spring rolls.
Για τα spring rolls:
Τοποθετούμε ένα wok σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι και στη συνέχεια τα λαχανικά. Τα ρίχνω όλα μαζί ανακατεύοντάς γρήγορα σε δυνατή φωτιά, ώστε να μαραθούν λίγο χωρίς να βράσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και τη σάλτσα σόγιας, και ανακατεύουμε γρήγορα για ακόμη 1-2 λεπτά.
Ανακατεύουμε μέσα το σησαμέλαιο, αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα, γιατί αν καίει θα σκίζονται τα φύλλα.
Ετοιμάζουμε τα φύλλα ανοιχτά μπροστά μας, σε σχήμα ρόμβου.
Βάζουμε λίγο πιο κάτω από το κέντρο τη γέμιση, απλώνοντάς τη κατά μήκος του φύλλου.
Διπλώνουμε σαν φάκελο την αριστερή και δεξιά γωνιά πάνω από τη γέμιση.
Διπλώνουμε και την κάτω γωνία.
Ρολάρουμε μέχρι να τυλιχθεί ολόκληρο το φύλλο.
Σφραγίζουμε τη γωνίτσα αλείφοντάς τη με λίγο νεράκι.
Όταν τα τυλίξουμε όλα, αποφασίζουμε πόσα θα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη και πόσα θα τηγανίσουμε άμεσα.
Για το τηγάνισμα, ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι. Καλό είναι να είναι τουλάχιστον δυο δάχτυλα. Όταν ζεσταθεί, τηγανίζουμε τα ρολά λίγα-λίγα, ώστε να τα ελέγχουμε καλύτερα, προσέχοντας αν χρειάζεται ρύθμιση η θερμοκρασία.
Μόλις ροδίσουν ελαφρώς και νιώθουμε το φύλλο τους τραγανό, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας.
Σερβίρουμε ζεστά με τη σάλτσα τους.