iStock

ΕΧΕΙΣ ΦΛΟΥΔΕΣ ΑΠΟ ΛΕΜΟΝΙΑ; ΦΤΙΑΞΕ ΖΑΧΑΡΩΤΑ

Αν θέλουμε να περιορίσουμε τη σπατάλη τροφίμων και έχουμε στα χέρια μας πολλά λεμόνια, ας φτιάξουμε ζαχαρωτά από φλούδες λεμονιού.

Το να αξιοποιούμε κάθε μέρος από τα φρούτα και τα λαχανικά που φτάνουν στα χέρια μας ήταν πάντα μέρος της γαστρονομικής μας παράδοσης. Αν φέρουμε στο νου μας μαμάδες, θείες και γιαγιάδες, θα θυμηθούμε τι έκαναν με τις ντομάτες, τα σταφύλια, τα μήλα που περίσσευαν.

Σήμερα, η ανάγκη για βιωσιμότητα και περιορισμό της σπατάλης αγαθών και πόρων μάς οδηγεί να στραφούμε σε πρακτικές του παρελθόντος, που είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον και σίγουρα αποτελεσματικές.

Μιμούμενοι, λοιπόν, τις συνήθειες των μεγαλύτερων και υιοθετώντας έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, φροντίζουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα και τις φλούδες από τα λεμόνια; Πώς; Μετατρέποντάς τες σε νόστιμα και αρωματικά ζαχαρωτά, που μπορούμε να προσφέρουμε σε μικρούς και μεγάλους. Είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή από τα συσκευασμένα γλυκίσματα που θα βρούμε στα σούπερ μάρκετ.

Έχεις φλούδες από λεμόνια; Φτιάξε ζαχαρωτά
iStock

Πώς θα φτιάξουμε ζαχαρωτά από φλούδες λεμονιού

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 150 γρ. φλούδες λεμονιού
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml νερό

Εκτέλεση:

Πριν αφαιρέσουμε τη φλούδα από τα λεμόνια, τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Κόβουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι τις φλούδες σε λωρίδες, στο μέγεθος που προτιμάμε.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τις φλούδες. Τις αφήνουμε για περίπου 4 λεπτά.

Έχεις φλούδες από λεμόνια; Φτιάξε ζαχαρωτά
iStock

Αφού περάσει ο χρόνος αυτός, στραγγίζουμε τις φλούδες του λεμονιού και τις βυθίζουμε σε κρύο νερό. Δεν πετάμε το νερό αυτό, αλλά το βάζουμε ξανά να βράσει και περιμένουμε άλλα 4 λεπτά. Συνολικά θα χρειαστεί να επαναλάβουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία 3 φορές.

Αφού ολοκληρώσουμε τις επαναλήψεις, την τρίτη φορά προσθέτουμε τη ζάχαρη και περιμένουμε να αρχίσει να καραμελώνει.

Μόλις αρχίσει το καραμέλωμα, μπορούμε να σβήσουμε το μάτι της κουζίνας και να απλώσουμε τις φλούδες λεμονιού σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.

Περιμένουμε τα ζαχαρωτά μας να στεγνώσουν τελείως και στη συνέχεια τα φυλάσσουμε σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.