iStock

ΑΝ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΙΑΣΗ

Πόσο ενημερωμένοι είμαστε για τον καρκίνο του πνεύμονα, μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο; Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου διοργανώνει διημερίδα με τίτλο «Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν φοβόμαστε. Ενημερωνόμαστε!» και ο Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της, Γιώργος Καπετανάκης, μας ενημερώνει σχετικά.    

Η λέξη «καρκίνος» κουβαλάει μεγάλο συναισθηματικό φορτίο. Σε μια εποχή που η ιατρική έχει κάνει άλματα προόδου, ναι μεν τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν υψηλά, ωστόσο για πολλούς ασθενείς υπάρχει ζωή και μετά τον καρκίνο. Οι μαρτυρίες όσων έχουν παλέψει με τη νόσο το αποδεικνύουν. Ο Νοέμβριος, μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα, επιβάλλει να στρέψουμε την προσοχή μας σε μία από τις πιο σοβαρές και πιο συχνές μορφές της νόσου.

Για να καταλάβουμε τον αντίκτυπο που έχει, αρκεί να δούμε τους αριθμούς: στις Ηνωμένες Πολιτείες 1 στους 16 ανθρώπους θα διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

«Με βάση τα στατιστικά που διαθέτουμε, ο καρκίνος του πνεύμονα εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 20% της συνολικής θνησιμότητας από όλους τους τύπους καρκίνου στην Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 23%», αναφέρει ο Γιώργος Καπετανάκης, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Όπως επισημαίνει, αναφέρει τα στοιχεία «με επιφύλαξη», καθώς στη χώρα μας δεν διαθέτουμε ακόμη Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, κάτι το οποίο θα μας επέτρεπε να έχουμε καταγεγραμμένα και λεπτομερή στοιχεία. Στην ανάγκη για δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών στάθηκαν πρόσφατα με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας φορείς για τον καρκίνο του μαστού.

Γιώργος Καπετανάκης
Ο Γιώργος Καπετανάκης, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΟΚ.

Καρκίνος του πνεύμονα: Μία από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου

«Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο δεύτερος σε συχνότητα παγκοσμίως καρκίνος στους άντρες, μετά τον καρκίνο του προστάτη, και στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, είναι ο πιο θανατηφόρος και επικίνδυνος απ’ όλους. Συνολικά, ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί περισσότερους θανάτους από όσους προκαλούν ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού αλλά και του παχέος εντέρου μαζί», όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καπετανάκης. «Το πρόβλημα με τον καρκίνο του πνεύμονα είναι ότι δεν διαγιγνώσκεται εύκολα σε αρχικό επίπεδο και συνήθως η διάγνωση γίνεται σε πιο προχωρημένα στάδια».

Ο καρκίνος του πνεύμονα συχνά αργεί να εκδηλώσει συμπτώματα τα οποία θα οδηγήσουν τον ασθενή στον γιατρό. Ή, ακόμα κι αν αυτά υπάρχουν, ο ασθενής δεν τους δίνει τη σημασία που πρέπει. Έτσι, εντοπίζεται σε πιο προχωρημένα στάδια και αυτό μειώνει τις δυνατότητες για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. «Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο βήχας, η απώλεια βάρους, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, η κούραση, ο πυρετός, η κόπωση, και η δυσφαγία», εξηγεί ο κ. Καπετανάκης.

καρκίνος του πνεύμονα και τσιγάρο
Unsplash Eanlami

Ο ρόλος του καπνίσματος

«Η πιο κοινή αιτία για τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως όλοι ξέρουμε, είναι η μακροχρόνια έκθεση στο κάπνισμα, η οποία ευθύνεται περίπου για το 80-90% των καρκίνων του πνεύμονα», λέει ο κ. Καπετανάκης, υπογραμμίζοντας ότι οι καπνιστές έχουν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

«Το υπόλοιπο ποσοστό, ένα 10-15% περίπου των περιπτώσεων, έχει να κάνει με άλλους παράγοντες όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, το παθητικό κάπνισμα, η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, σε καυσαέρια, αμίαντο και άλλα».

Η πρόληψη ως υγειονομική πολιτική στα κράτη μέλη της ΕΕ

Σήμερα, ανάλογα με την περίπτωση, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, με χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, συνδυασμούς μεθόδων και με τη λεγόμενη στοχευμένη θεραπεία, δηλαδή την εξατομικευμένη ιατρική, που αποτελεί το μέλλον στην αντιμετώπιση του καρκίνου γενικότερα, και του καρκίνου του πνεύμονα ειδικότερα. «Η επιστήμη έχει κάνει φοβερά άλματα και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που το αποδεικνύουν», αναφέρει ο κ. Καπετανάκης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση και στην πρόληψη. «Αν ο καρκίνος του πνεύμονα διαγνωστεί έγκαιρα, τότε οι στατιστικές λένε ότι η πενταετής επιβίωση αγγίζει το 20%, δηλαδή οι ασθενείς έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες μακράς επιβίωσης αλλά και ίασης. Και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση».

καρκίνος του πνεύμονα
iStock

Ο κ. Καπετανάκης στέκεται ιδιαίτερα στην πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να επεκτείνει τον οργανωμένο προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου στον πληθυσμό που πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε να συμπεριλάβει και άλλες μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο καρκίνος των πνευμόνων. «Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά προσπάθεια που ακούγεται μετά από πολλά χρόνια για το θέμα του καρκίνου του πνεύμονα και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο», σχολιάζει ο κ. Καπετανάκης.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η σημασία αυτής της σύστασης έγκειται στο ότι θα ενταχθεί επίσημα στις εθνικές πολιτικές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να καλύψουμε ελέγχους σε όλο τον πληθυσμό και θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε σε αυτόν τον τομέα και πιθανές ανισότητες που μπορεί να υπάρχουν».

Η ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας στην έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη

«Η ενημέρωση είναι πολύ σημαντική, αφού όπως είπαμε η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη έχουν καθοριστικό ρόλο. Όσο περισσότερο ενημερωνόμαστε, τόσο περισσότερο απομυθοποιούμε ορισμένα πράγματα σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα και μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις καταστάσεις», τόνισε ο κ. Καπετανάκης.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό, την πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον καρκίνο του πνεύμονα, οργανώνει σχετική διημερίδα την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 στην Αθήνα. Ο κ. Καπετανάκης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της διημερίδας, μας έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

καρκίνος του πνεύμονα

Η πρώτη μέρα είναι χωρισμένη σε δύο ενότητες. Η πρώτη έχει τίτλο «Από την έγκαιρη διάγνωση στην αποτελεσματική αντιμετώπιση» και δίνει έμφαση στην επιδημιολογία και την προοπτική του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα, τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου, και τον ρόλο της εξατομικευμένης ιατρικής στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Η δεύτερη ενότητα θα επικεντρωθεί στη ζωή με τον καρκίνο του πνεύμονα, τη νοσοκομειακή περίθαλψη, την ογκολογική περίθαλψη κατ’ οίκον, ενώ θα παρουσιαστεί επίσημα ένας οδηγός με βασικές πληροφορίες για ασθενείς καρκίνο του πνεύμονα.

Η δεύτερη μέρα θα είναι αφιερωμένη σε συζητήσεις σχετικά με τις κλινικές μελέτες για τον καρκίνο του πνεύμονα και τη συμμετοχή των ασθενών σε αυτές. «Θέλουμε να ακούσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μας ενδιαφέρει να δούμε ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται, πώς σχεδιάζεται μια κλινική μελέτη, ποιος είναι ο ρόλος των ασθενών, πώς εγκρίνεται μια μελέτη, ποιες είναι οι υποχρεώσεις και ποια είναι η προσέγγιση που έχουν οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διημερίδα δια ζώσης στο ξενοδοχείο Royal Olympic, συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής, ή ζωντανά μέσα από την ιστοσελίδα ή το Facebook της ΕΛΛΟΚ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.