Καρολίνα Δωρίτη

VEGAN ΦΑΡΦΑΛΕΣ ΜΕ «ΤΥΡΕΝΙΑ» ΚΡΕΜΩΔΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Χρησιμοποιούμε κάσιους και διατροφική μαγιά για να δώσουμε «τυρένια» γεύση και υφή σε μια εύκολη vegan συνταγή για φαρφάλες ή άλλα ζυμαρικά.

Οι φαρφάλες ταιριάζουν πολύ σε αυτή τη vegan συνταγή, αλλά μπορείτε να τη δοκιμάσετε και με άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας, στο οποίο θεωρείτε ότι θα ταιριάζει η υπέροχη σάλτσα που ετοιμάζουμε.

Για να πετύχουμε τη βελούδινη υφή της, που θυμίζει σάλτσα ντομάτας με τυρί ρικότα, χρησιμοποιούμε αγαπημένα συστατικά της vegan κουζίνας, όπως είναι τα κάσιους και η διατροφική μαγιά. Το αποτέλεσμα είναι τόσο νόστιμο και κρεμώδες, που δεν θα σας λείψει καθόλου το τυρί, ενώ η συνταγή έχει μεγάλη επιτυχία και σε παιδιά.

Για τη σάλτσα προσφέρονται οι φρέσκιες ώριμες ντομάτες, αλλά αν δεν έχουμε μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε άνετα με τριμμένη ή ψιλοκομμένη ντομάτα του εμπορίου – αρκεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι στο βράσιμο της σάλτσας.

ντομάτα

Ετοιμάζουμε στα γρήγορα ένα κρεμώδες vegan «τυρί» με κάσιους, τα οποία πρώτα μουλιάζουμε. Τα κάσιους είναι από τους καρπούς που ενδείκνυνται για σπιτικές vegan κρέμες και τυριά. Αν τα χειριστούμε σωστά, αποκτούν την πιο ευχάριστη αφράτη και κρεμώδη υφή, ενώ η γεύση τους είναι απαλή και δεν επικρατεί έναντι άλλων υλικών.

Στην κρέμα κάσιους προσθέτουμε λίγη διατροφική μαγιά, ένα προϊόν φυσικής ζύμωσης και αγαπημένο συστατικό πολλών vegan συνταγών. Η διατροφική μαγιά δίνει μια «τυρένια», ελαφρώς umami γεύση σε vegan συνταγές, που προσπαθούν να προσομοιάσουν τη γεύση τυριών. Μπορούμε να τη βάλουμε αντί για τυρί και πάνω από ζυμαρικά, π.χ. σε μια vegan μπολονέζ, σε σπιτική πίτσα, σε vegan «scrambled eggs» που γίνονται με βάση το τόφου, ή ακόμα και στην ποιο πρωτότυπη vegan σάλτσα για nachos.

Αρωματίζουμε το vegan «τυρί» για τις φαρφάλες μας με βασιλικό και τη σάλτσα μας απλά και κλασικά με λίγη δάφνη. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, ανακατεύουμε μέσα το κρεμώδες «τυρί» που ετοιμάσαμε από κάσιους, οπότε παίρνει και το άρωμα του βασιλικού.

Σημαντική προϋπόθεση στην επιτυχία της συνταγής είναι να φυλάξουμε λίγο νερό από αυτό που βράσαμε τις φαρφάλες. Αυτό είναι που θα δέσει όμορφα τη σάλτσα και θα τη φέρει στην πυκνότητα που επιθυμούμε.

Συνταγή για φαρφάλες με κρεμώδη vegan σάλτσα ντομάτας

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ½ ώρα (με αναμονή)
  • Vegan

φαρφάλες
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 300 γρ. φαρφάλες ή άλλο ζυμαρικό
  • 130 γρ. κάσιους ωμά και ανάλατα
  • 120 ml νερό χλιαρό
  • 2 ½ κ.γ. διατροφική μαγιά
  • αλάτι
  • 750 γρ. ντομάτες ώριμες, τριμμένες (με όλα τα ζουμιά τους)
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • μαύρο πιπέρι
  • 1 κλωναράκι φρέσκος βασιλικός (περίπου 1/4 κούπας φυλλαράκια)
  • 1 κ.σ. βασιλικός, ψιλοκομμένος

συστατικά
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Βάζουμε τα κάσιους σε ένα μπολ και τα καλύπτουμε με το χλιαρό νερό (πρέπει να καλύπτονται εντελώς). Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 30 λεπτά.

κάσιους
Καρολίνα Δωρίτη

Στη συνέχεια, αδειάζουμε κάσιους και νερό σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε να λιώσουν. Προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά, τα φύλα βασιλικού, λίγο αλάτι και χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο και κρεμώδες.

μείγμα κάσιους
Καρολίνα Δωρίτη

Εντωμεταξύ, βράζουμε τις φαρφάλες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στο σούρωμα φυλάμε 1 μεγάλη κούπα από το νερό στο οποίο έβρασαν.

Όσο μουλιάζουν τα κάσιους, ετοιμάζουμε και τη σάλτσα. Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο και τη δάφνη και ανακατεύουμε απαλά να βγάλουν τα αρώματά τους.

Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι και λίγο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Όταν η σάλτσα ντομάτας δέσει, χαμηλώνουμε πολύ τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε μέσα το «τυρί», μέχρι να λιώσει στη σάλτσα.

σάλτσα vegan
Καρολίνα Δωρίτη

Σε αυτό το στάδιο, θα είναι το μείγμα αρκετά πηχτό.

Προσθέτουμε μέσα περίπου ½ κούπα από το νερό που φυλάξαμε, ενώ ανακατεύουμε. Η σάλτσα θα αποκτήσει τώρα πιο βελούδινη υφή και θα θυμίζει σε πυκνότητα περισσότερο σάλτσα.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση 1 λεπτό περίπου και προσθέτουμε στη σάλτσα τον ψιλοκομμένο βασιλικό και στη συνέχεια τις φαρφάλες, ανακατεύοντας.

φαρφάλες
Καρολίνα Δωρίτη

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε. Αν θέλουμε να αραιώσουμε επιπλέον τη σάλτσα, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό από τα ζυμαρικά, αλλά με προσοχή να μην γίνει νερουλή.

Σερβίρουμε τις φαρφάλες αμέσως με λίγο πιπέρι, ψιλοκομμένο βασιλικό και, αν θέλουμε, επιπλέον διατροφική μαγιά.